اعضای شورای نگهبان خود را محق میدانند صلاحیت هرکس را که بخواهند رد کنند. آنها در دو دهه اخیر هرکسی که منتقد سیاستهای رهبر جمهوری اسلامی یا سایر موضوعات بوده را رد صلاحیت کردهاند. در این بین حتی روسای جمهوری سابق مثل اکبر هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی نژاد در زمان نامزدی مجددشان، توسط این شورا رد صلاحیت شدند.
یک کارشناس در ایران با تاکید بر این که همه منابع آب تجدیدپذیر کشور برداشت شده است، این امر را فاجعهای بسیار عمیق میداند و میگوید که همین برای اثبات ورشکستگی آب و حرکت به سمت زوال و محو شدن کشور کافی است.
اسامی چهرههای رد صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان قابل توجه است و عمدتا آنها کسانی هستند که تا چند سال پیش عهدهدار سمتهای مهمی در جمهوری اسلامی بودهاند.
با گذشت چند روز از قطعی مکرر و گسترده برق در ایران مقامات قضایی و امنیتی وارد ماجرا شده و موضوع را امنیتی کردهاند. رییس قوه قضاییه دستور داده است سازمان بازرسی و دادستانی کل کشور مامور بررسی و پیگیری علت قطعی برق شوند و وزیر کشور هم گفته است اگر چارهاندیشی نشود، بحران ادامه خواهد یافت.
آمار وزارت بهداشت ایران نشان میدهد از ۳ خرداد تا ۴ خرداد، ۱۱ هزار و ۸۷۳ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور تأیید شد. همچنین در ۲۴ ساعت گذشته، ۲۰۸ نفر دیگر جان خود را در اثر ابتلا به کرونا از دست دادند.
شورای نگهبان اسامی نهای نامزدهای تائید صلاحیت شده برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خرداد را رسما اعلام کرد. براساس این لیست، سعید جلیلی، محسن رضایی، ابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، محسن مهرعلیزاده، امیرحسین قاضی زاده هاشمی و عبدالناصر همتی به عنوان نامزد نهایی معرفی شدند.
الکس وطن خواه، مدیر برنامه ایران در «موسسه خاورمیانه» در آمریکا، در مقالهای در نشریه «فارن پالیسی» (سیاست خارجی) میگوید که بزرگترین مشکل ایران «آب» است. ایران تشنه است و در حقیقت انتظار میرود سال جاری خشکترین سال ایران در پنج دهه گذشته باشد.
نرگسی محمدی، فعال مدنی در ایران میگوید، دادگاههای ایران از قانون خود حکومت جمهوری اسلامی، تبعیت نمیکنند و قوه قضائیه وابسته به نهادهای امنیتی است و استقلالی ندارد.
سازمان عفو بینالملل با انتشار بیانیهای و اشاره به نیاز فوری محمدعلی عموری و مختار آلبوشوکه، دو زندانی عقیدتی عرب اهوازی به مراقبتهای پزشکی، از مقامات ایران خواست آنها را فوری و بدون قید و شرط آزاد کنند.
در حالی که تنها چهار روز تا آغاز تبلیغات انتخاباتی و ۲۵ روز به برگزاری سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران باقی مانده، مقامات مسئول نسبت به گسترش شیوع کرونا به دلیل اجتماعات انتخاباتی و همچنین افزایش حامیان تحریم انتخابات در داخل کشور و کاهش حضور مردم در پای صندوقهای رای ابراز نگرانی کردهاند.
آرش صادقی، زندانی سیاسی سابق که به تازگی از زندان رجایی شهر آزاد شده است در نخستین مصاحبه خود پس از آزادی از زندان رجایی شهر به شرح اولین ملاقات خود با همسرش پس از مدتها ممنوعیت پرداخت و همچنین درخواست کرد که رفع تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران منوط به رعایت حقوق بشر شود.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی و معاون او در دو توئیت جداگانه به اظهارات آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا درباره تردیدها نسبت به آمادگی ایران جهت بازگشت به تعهدات کامل ذیل برجام واکنش نشان دادند.
آمار وزارت بهداشت ایران نشان میدهد از دوم تا سوم خرداد، ۱۱ هزار و ۵ بیمار جدید مبتلا به کرونا به شمار مبتلایان افزوده شد.
۱۵ نفر از اعضای خانواده و امضاکنندگان بیانیه موسوم به ۱۴، نامه استعفای آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در آستانه دومین سال انتشار این بیانیه، خواستار آزادی بدون قید و شرط زندانیان سیاسی از جمله امضاکنندگان زندانی این بیانیه شدند.
صالح شریعتی جوانی که به اتهام قتل در سن ۱۶ سالگی، از طریق «قَسامه» به اعدام محکوم شده بود، پس از دستکم یک دهه حبس، در پی صدور حکم دیوان عالی مبنی بر تبرئه او طی روزهای گذشته از زندان عادلآباد شیراز آزاد شد.
نرگس محمدی، فعال مدنی در ایران، طی روزهای گذشته توسط دادگاه کیفری تهران به ۳۰ ماه زندان، شلاق و جزای نقدی محکوم شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: «فرصت سه ماهه آژانس تا اول خرداد بود و بر این اساس آژانس بینالمللی انرژی اتمی حق دسترسی به تصاویر و اطلاعات سازمان انرژی اتمی را ندارد.»
اتحادیه آزاد کارگران ایران و کانون مدافعان حقوق بشر در بیانیههای جداگانهای خواستار آزادی کارگران و فعالان کارگری شدند و از مقامات ایران خواستند به تعقیب قضایی بازداشتشدگان روز جهانی کارگر پایان دهند.
گروهی از اقتصاددانان ایران در نامهای خطاب به نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، پرسشهایی را مطرح کرده و خواهان اعلام موضع و پاسخگویی آنها شدهاند. در همین حال، شورای نگهبان به داوطلبان یادآوری کرد که هرگونه تبلیغ انتخاباتی پیش از تایید صلاحیت نامزدها ممنوع است.
مهرزاد زارعی، پدر آراد زارعی، از جانباختگان هواپیمای اوکراینی سرنگونشده با موشکهای سپاه پاسداران، به صدای آمریکا گفت: «ما از روزهای اول بر این باور بودیم که رژیم جمهوری اسلامی عامدانه هواپیمای اوکراینی را ساقط کرده و عزیزان ما را به خاک و خون کشیده و قتل عام کرده است. و الان میبینیم بعد از گذشت ۱۶ ماه دولت و دادگاه کانادا اعلام میکند که این عمل، عملی تروریستی بوده. این پیروزی بزرگی برای خانوادهها است.»
ایران در صدد است به منظور جلوگیری از صدمه به تاسیسات حساس خود، «فرماندهی واحد دفاعی-امنیتی هستهای» تاسیس کند همزمان در نشانهای از توافق قریبالوقوع با جامعه بینالملل، تهران به زودی غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم را نیز احتمالا متوقف خواهد کرد.
در میان ۵۹۲ نفری که برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ایران ثبتنام کردهاند، نام ۴۰ زن دیده میشود؛ موضوعی که بار دیگر بحث در مورد مؤنث بودن «رجل سیاسی» را که در اصل ۱۱۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به آن اشاره شده، باز کرده است.
گروهی از خانوادههای قربانیان نقض حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی در ایران، از جمله خانوادههای اعدامشدگان، خانوادههای جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸، و نزدیکان مسافران هواپیمای مسافربری اوکراینی سرنگونشده توسط سپاه پاسداران، خواستار تحریم انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ شدند.
آمار رسمی وزارت بهداشت ایران نشان میدهد که از ۳۰ تا ۳۱ اردیبهشت، ۱۱ هزار و ۲۵۰ نفر دیگر در کشور به کرونا مبتلا شدهاند.
در حالی که کمتر از یک ماه به برگزاری سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران باقی مانده، داوطلبان نامزدی از هر تریبونی برای توجه رای دهندگان استفاده میکنند اما گاهی مانند علی لاریجانی، اظهارات آنها در تناقض با آنچیزی است که در گذشته گفته یا انجام دادهاند.
به نظر میرسد بعد از چهار دهه تمایل به افزایش مشارکت، رهبران جمهوری اسلامی خواستار مشارکت پائینتر هستند تا انتخابات را «مدیریت» کنند. علی افشاری، تحلیلگر سیاسی مقیم واشنگتن، میگوید: «خود نظام جمهوری اسلامی به دنبال مشارکت بالا از جنس انتخابات ۷۶، ۸۸، و ۹۲ نیست و یک انتخابات کنترل شده با مشارکت نه چندان بالا را مطلوب خودش میداند.»
در حالی که بررسی صلاحیت نامزدهای ثبتنام کرده برای سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری در شورای نگهبان ادامه دارد، مقامات نیروی انتظامی و قوه قضاییه درباره انتخابات هشدارهایی دادهاند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه ادعا کرد که قدرتهای جهانی با پایان یافتن تحریمهای عمده علیه ایران موافقت کردهاند. هنوز کشورهای غربی به اظهارات آقای روحانی واکنشی نشان ندادهاند.
سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در حالی فرا میرسد که گفته میشود آمار شهروندان ایرانی که تمایلی به شرکت در انتخابات ندارند در این دوره نسبت به گذشته افزایش یافته است. در این میان برخی از فعالان حقوق اقلیتهای دینی و کنشگران سیاسی، رساتر از گذشته و به صورت علنی، از تحریم انتخابات حرف میزنند.
آمار رسمی وزارت بهداشت ایران نشان میدهد از ۲۹ تا ۳۰ اردیبهشت، ۱۲ هزار و ۴۲۸ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور تأیید شد.
اکبر خرمدین انگیزه قتل فرزندش بابک را «مشکل اخلاقی» و «فساد» او عنوان کرده بود. حالا با گذشت دو روز، اکبر خرمدین و همسرش به قتل و مثله کردن دامادشان، فریبرز، در سال ۱۳۹۰ و همچنین دخترشان، آرزو خرمدین، در سال ۱۳۹۷ با انگیزه مشابه اعتراف کردهاند.
بر اساس آمار وزارت بهداشت ایران، از ۲۸ تا ۲۹ اردیبهشت، ۱۲ هزار و ۷۸۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور تأیید شد.
در حالی هنوز لیست نهایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اعلام نشده، برخی منابع از اعمال فشار نزدیکان ابراهیم رئيسی رئيس قوه قضائیه برای ممانعت از انتشار مطالب انتقادی علیه او در رسانههای داخل ایران خبر میدهند.
نمایندگان حاضر در گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین پس از دو هفته مذاکرات بیوقفه، برای مشورت به کشورهای خود بازمیگردند.
احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، گفته «صلاحیت» هر یک از نامزدهای ریاستجمهوری که «تایید شود»، یعنی آن فرد «دست به گناه نمیزند.» برخی کارشناسان معتقدند روسای جمهوری اسلامی ایران را که صلاحیت همگیشان از سوی شورای نگهبان تایید شده، در جایگاهی قرار میدهد که از نظر دینی مختص معصومان است.
طی روزهای گذشته کارزارهای مختلفی برای تحریم انتخابات ریاستجمهوری به راه افتاده است که از آنجمله میتوان به کمپین «رای بی رای» و «رأی نمیدهم» اشاره کرد. مهدیه گلرو فعال سیاسی مقیم سوئد که به تازگی به عنوان سخنگوی کارزار«رای نمی دهم» معرفی شد، با اشاره به اهداف این کارزار به صدای آمریکا گفت که آزمودن تجربه ۴۲ ساله اصلاحطلبی، بیش از پیش ساختار انتخاباتی معیوب نظام و ناتوانی آن از حل مشکلات خرد و کلان کشور را آشکار کرده و دیگر انتخاب بین بد و بدتر معنا ندارد.
بارگذاری بیشتر