لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۰۴

انتخابات ۱۴۰۰ - اظهارات متناقض علی لاریجانی درباره زمان مدیریتش بر صدا و سیما و وعده دوباره رفع حصر


علی لاریجانی سال‌ها رئيس مجلس و از نزدیکان خامنه‌ای بود. عکس او در کنار مجتبی، فرزند رهبر جمهوری اسلامی - خبرگزاری مهر
علی لاریجانی سال‌ها رئيس مجلس و از نزدیکان خامنه‌ای بود. عکس او در کنار مجتبی، فرزند رهبر جمهوری اسلامی - خبرگزاری مهر

در حالی که کمتر از یک ماه به برگزاری سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران باقی مانده، داوطلبان نامزدی از هر تریبونی برای توجه رای دهندگان استفاده می‌کنند اما گاهی مانند علی لاریجانی، اظهارات آنها در تناقض با آنچیزی است که در گذشته گفته یا انجام داده‌اند.

  • بی‌اطلاعی یا اصرار لاریجانی بر پخش برنامه جنجالی هویت؛ مسئله این است

رسانه‌های ایران اظهارات علی لاریجانی را که روز پنج‌شنبه ۳۱ اردیبهشت در جلسه پرسش و پاسخی در شبکه اجتماعی کلاب‌هاوس حضور یافته بود منعکس کردند. آقای لاریجانی که سه دوره رئیس مجلس بود، به تازگی داوطلب نامزدی انتخابات ریاست جمهوری شده است. او در سخنان روز پنجشنبه خود به پخش برنامه «هویت» از سیمای جمهوری اسلامی اشاره کرد و آن را «اشتباه» توصیف کرد و گفت: «من دیر متوجه این برنامه شدم.»

برنامه چند قسمتی «هویت» که در سال ۱۳۷۵ از سیمای جمهوری اسلامی پخش شد، شامل اعترافات تلویزیونی شخصیت‌هایی چون سعیدی سیرجانی، عزت‌الله سحابی، چنگیز پهلوان و غلام‌حسین میرزاصالح بود. این اعترافات که در زندان ضبط شده بود، با گنجاندن «تحلیل»هایی در میان آن پخش می‌شد.

برخلاف این ادعای آقای لاریجانی، احمد پورنجاتی، معاون سیمای سازمان صدا و سیما در دوره ریاست لاریجانی، دی ماه ۱۳۹۴ در یک گفت‌وگوی تفصیلی تاکید کرده که «برنامه جنجالی هویت با اصرار لاریجانی از تلویزیون پخش شد.»

آقای پورنجاتی برنامه «هویت» را «محصول بازار مشترک» معرفی کرده و گفته است: «بخشی از این بازار مشترک در وزارت اطلاعات بود و با محوریت شخص سعید امامی و بخشی دیگر از آن نویسندگان و مسئولان «نیمه پنهان» روزنامه کیهان بودند.»

بریده نشریه‌ای که لاریجانی سالهای پیش از برنامه «هویت» دفاع کرده بود.
بریده نشریه‌ای که لاریجانی سالهای پیش از برنامه «هویت» دفاع کرده بود.

آقای لاریجانی در سال ۱۳۷۵ در سخنانی که در نشریه «صبح» منتشر شده، از پخش برنامه «هویت» دفاع کرده بود.

علی لاریجانی همچنین درباره رفع حصر رهبران جنبش سبز که با گذشت یازده سال همچنان ادامه دارد، به تازگی گفته است که «مصوبه شورای عالی امنیت ملی در مورد حصر تنها برای مدت کوتاهی بوده» و این مسئله باید توسط مقام اجرایی کشور، یعنی رئیس‌جمهوری، «قابل حل» باشد.

توئیت محمدتقی کروبی
توئیت محمدتقی کروبی

محمدتقی کروبی، فرزند مهدی کروبی، یکی از رهبران محصور جنبش سبز، در واکنش به این اظهارات نوشته است: «حسن روحانی هم پیشتر گفته بود سعید جلیلی آن روز متنی چندخطی صرفا جهت اطلاع اعضا قرائت کرد و همان چند خط هم به رای گذاشته نشد.»

«رفع حصر» رهبران جنبش سبز، یکی از وعده‌های انتخاباتی حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، در کارزار انتخاباتی‌اش بود که به آن عمل نشد.

میرحسین موسوی، زهرا رهنورد، و مهدی کروبی، از بهمن ۱۳۸۹ تاکنون در حصر خانگی به سر می‌برند.

  • تکذیب از سوی سپاه: نقشی در رد یا تائید صلاحیت‌ها نداریم

رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه، انتشار خبری مبنی بر مذاکرات نماینده ولی فقیه در سپاه با شورای نگهبان پیرامون تلاش برای تایید صلاحیت یکی از کاندیداها را تکذیب کرده و گفته که سپاه «پیگیری خبرسازی‌های کذب و بی‌پایه» اخیر را برای خود «محفوظ» می‌داند.

احتمال دارد این اظهارات به اختلاف نظرها در سپاه بر سر کاندیداتوری سعید محمد و انتساب اتهامات مالی و تخلف اداری به او ربط داشته باشد. صدای آمریکا پیش‌تر گزارش داده است که سعید محمد که از سال ۱۳۹۷ فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا، بخش فعالیت عمرانی و اقتصادی سپاه، را عهده‌دار بود، اسفند ماه ۱۳۹۹ از این سمت کناره‌گیری کرد. اما معاون سیاسی سپاه گفته است که او را به دلیل تخلف از این سمت «منفک» کرده‌اند.

  • پیش‌بینی یک فعال اصلاح‌طلب از انتخابات: شاید در دور دوم

یک عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی پیش‌بینی کرده است که انتخابات ریاست جمهوری «قطعا به مرحله دوم کشیده می‌شود.» محمد عطریانفر، سیاستمدار اصلاح‌طلب، با بیان این که گروه‌های سیاسی تا یک ماه قبل نتوانستند «روی چهره‌های سیاسی متمرکز شوند» و به همین دلیل «گزینش افراد به دقیقه ۹۰ کشیده»، پیش‌بینی کرده که در دور نخست، رقابت اصلی بین اسحاق جهانگیری، علی لاریجانی، و ابراهیم رئیسی است و در دور دوم جهانگیری و لاریجانی با هم رقابت خواهند کرد.

در این حال، علیرضا افشار، از داوطلبان نامزدی که سابقه سپاهی دارد، اصلاح‌طلبان را «استاد دوگانه‌سازی» دانسته که «نباید آنها را دست‌کم گرفت»، چرا که آنها «به سراغ دوگانه‌ها و دوقطبی‌هایی می‌روند که هیچ تاثیری در زندگی مردم ندارد.»

در تاریخ جمهوری اسلامی، تنها یکبار در سال ۸۴ انتخابات به دور دوم کشیده شد که احمدی نژاد مقابل اکبر هاشمی رفسنجانی پیروز شد.

XS
SM
MD
LG