یک رسانه تخصصی وکلا گزارش داد که پروانه وکالت نعمت احمدی، وکیل شناخته شده، «به طور دائم» ابطال شده است.
زرتشت احمدی راغب، فعال مدنی زندانی، در پیامی به مناسبت نوروز و به یاد «جانفشانانی» که در برابر خشونت «ایستادند و گلوله خوردند»، گفت که در کنار خانوادههای دادخواه خواهد بود.
برادر فاطمه سپهری از تأیید حکم ۱۸ سال حبس برای این زندانی سیاسی خبر داد و به نقل از وکیل او نوشت این حکم از ۲۱ اسفند سال ۱۴۰۱ «لازمالاجرا» است.
دو نهاد حقوق بشری متمرکز بر مناطق غربی ایران گزارش دادند که دادگاه انقلاب ارومیه پنج زندانی اهل مرکز استان آذربایجان غربی را با ادعای «جاسوسی به نفع اسرائیل» به «اعدام» و پنج تن دیگر را به «۱۰ سال حبس تعزیری» محکوم کرده است.
نوید جمشیدی، روزنامهنگاری که به تازگی از زندان آزاد شده، در یک رشتهتوییت بخشی از خاطرات خود از زندان را نوشته است.
پس از وقوع دهها مورد مسمومیت با گازهای ناشناخته در مدرسههای ایران، این بار میهمانان یک مجلس عروسی در استان گیلان بر اثر مسمومیت ناشی از استنشاق گاز به بیمارستان انتقال یافتند.
وخیمتر شدن وضعیت حقوق بشر در ایران محور گزارش تازهای است که یک نهاد حقوق بشری با مرور آمارهای ثبت شده از موارد نقض حقوق بشر در سال گذشته منتشر کرده است.
یک نهاد صنفی معلمان در بیانیهای به مناسبت نوروز با اشاره به «غمهای کهنه» یاد کشتهشدگان اعتراضات سراسری ایران را گرامی داشتند و تأکید کردند که خود را برای حضور در خیابان «برای اردیبهشت» آماده میکنند.
سه فعال مدنی در پیام ویدئویی مشترکی با تأکید بر این که «زندان جای آدمهایی که جرمی مرتکب نشدهاند نیست»، خواهان آزادی مهوش ثابت و فریبا کمالآبادی، دو عضو زندانی جامعه بهائی شدند.
وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز دوشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ گزارش سالانه خود درباره وضعیت حقوق بشر در ١٩٨ کشور و قلمرو مختلف جهان طی سال ۲۰۲۲ را منتشر کرد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران روز دوشنبه ۲۹ اسفند در نشست شورای حقوق بشر در ژنو با اشاره به کشتن، زندانی کردن، ناپدیدسازیهای اجباری، شکنجه، اذیت و آزار و تجاوز جنسی به معترضان از سوی نیروهای امنیتی گفت جمهوری اسلامی ممکن است «جنایت علیه بشریت» مرتکب شده باشد.
در آستانه سال نو خورشیدی برخی از زندانیان سیاسی از زندان آزاد شده یا به مرخصی فرستاده شدند.
عرفان مرتضایی پسر خاله مهسا امینی زن جوانی که بعد از مرگ او اعتراضات شش ماه اخیرآغاز شد، میگوید خانواده مهسا از دیوان کیفری بینالمللی خواستار پیگرد مقامات جمهوری اسلامی هستند.
دادگاه تجدیدنظر حکم پنج سال زندان برای ریحانه طراوتی، عکاس و فعال مدنی را تائید کرد. او به «ایجاد نیازهای کاذب در زنان از طریق تبلیغ جنبش می تو» متهم شد.
افسانه یوسفی مادر پژمان فاتحی زندانی سیاسی کرد با انتشار ویدئویی ضمن ابراز بی خبری از وضعیت فرزندش، از نهادهای بینالمللی درخواست کمک کرد.
برخی از منابع حقوق بشری کرد تائید کردند که محیالدین ابراهیمی، زندانی سیاسی کرد بامداد جمعه ۲۶ اسفند در زندان مرکزی ارومیه در آذربایجان غربی اعدام شد.
سازمان عفو بینالملل مستنداتی بدست آورده است که نشان میدهد کودکان معترض بازداشت شده در هنگام بازداشت تحت سرکوب وحشیانه از جمله شوک الکتریکی و خشونت جنسی قرار گرفتند.
مرضیه محبی، وکیل دادگستری، در توییتی که روز سهشنبه ۲۳ اسفند منتشر کرد، با انتشار تصویر ابلاغیه قضایی، تشکیل «دادگاه ویژه اصل ۴۹ قانون اساسی» را «بازگشت به قضای دوران خلافت و محاکمات خانوادگی و اباحه جان و مال مردم» دانست.
نشست شورای عالی کار بدون نتیجه به پایان رسید و طرفین به توافق نرسیدند، چرا که اعضای کمیته دستمزد رقم هزینه ماهانه سبد معیشت کارگران را ۱۲ میلیون و ۴۷۹ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام و نمایندگان گروه کارگری هم رقم ۱۷ میلیون و ۴۴۷ هزار و ۱۶۰ را پیشنهاد کردند.
یک مرکز پژوهشی بر اساس بررسیهایش میگوید میزان اعدام توسط جمهوری اسلامی در ایران از آغاز زمستان سال جاری نسبت به متوسط پانزده سال پیشین «۲۴ درصد» افزایش داشته و شمار اعدامها در سال ۲۰۲۳ به «هر ۱۴ ساعت یک اعدام» رسیده است.
نشریه بریتانیایی «ساندی تایمز» در آستانه ششمین ماه کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی در تهران، با انتشار یک گزارش تحقیقی ابعاد تازهای را در رابطه با حوادث منجر به مرگ این دختر جوان روشن کرده است.
در واپسین روزهای سال ۱۴۰۱ و آستانه نوروز، اعتراضات معیشتی کارگران، بازنشستگان، و مالباختگان در چند شهر جریان داشت و معترضان تأکید کردند که دولت و مجلس به فکر مردم نیستند.
الهام افکاری، خواهر نوید افکاری، به اتهام «قصد ایجاد اخلال و ناامنی از طریق مشارکت در فراخوانهای معاندین نظام در فضای مجازی» به ۵ سال حبس تعزیری، منع خروج از کشور، و منع از فعالیت در فضای مجازی به مدت ۲ سال محکوم شده است.
در این بیانیه با اشاره به احکام بلندمدت صادر شده علیه فریبا کمال آبادی و مهوش ثابت، آمده است: «این دو زن روزهای زیادی از عمرشان را به جرم بهائی بودن در زندانها سپری کردهاند. هیچکس نباید به صرف اعتقادات و دینش مورد آزار، اذیت، و یا پیگرد قرار بگیرد.»
در چهارمین اطلاعیه وزارت کشور جمهوری اسلامی آمده است که تعدادی از بازداشتشدگان «از روی شیطنت یا ماجراجویی و با هدف تعطیلی کلاس درس و تحت تاثیر فضای روانی ایجاد شده دست به اقداماتی نظیر استفاده از مواد بدبو و بیخطر و ... زدهاند» و اقدام برخی دیگر «با هدف ایجاد رعب و وحشت» بوده است.
محمد سیفزاده، حقوقدان، در یک گفتوگوی کوتاه با بخش فارسی صدای آمریکا از محمد نجفی، وکیل زندانی در ایران، خواست به اعتصاب غذای خود پایان دهد.
یک عضو خانواده حمید قرهحسنلو به صدای آمریکا گفت قاضی پرونده با درخواست کتبی جراح آقای قرهحسنلو برای معاینه ماهانه ریه او موافقت نکرده است.
هرچند به جزئیات فرد دستگیر شده به اتهام «شایعه پراکنی» درباره مسمومیتها اشاره نشده اما با توجه به عکسهای منتشر شده و آیدی اینستاگرام، به نظر میرسد اشاره آنها به رضا پورجعفر بازیگر و فعال اینستاگرامی ترک است که به نام «عمو رضا» فعالیت داشت.
مرکز آمار ایران در گزارشی که فروردین امسال منتشر کرد، نرخ بیکاری زنان را حدود دو برابر مردان اعلام کرد و گزارش داد که نرخ بیکاری زنان دانشآموخته در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد «کمی بیشتر از دو برابر مردان» و در مقطع دکتری این آمار در برخی موارد «سه برابر و حتی بیشتر» است.
طبق پنجاهمین گزارش سالانه خانه آزادی، «تظاهرات اخیر در ایران یادآور دیگری است که میلیونها انسان، آماده مطالبه دموکراسی و دفاع از حقوق خود حتی به رغم مخاطرات شخصی هستند.»
در صدر این افراد و نهاد، نام ستاد حکومتی امر به معروف و نهی از منکر جمهوری اسلامی و دبیر آن محمدصالح هاشمی گلپایگانی قرار دارد. در بیانیه دولت بریتانیا آمده این نهاد بخاطر تحمیل قانون حجاب اجباری بر زنان ایرانی، مسئول خشونت علیه زنان است.
بازداشت فعالان مدنی با شدت گرفتن اعتراضات به مسمومیتهای سریالی ناشی از «حملات شیمیایی» به مدرسهها از سر گرفته شده و بنا بر تازهترین گزارشها زرتشت احمدی راغب پس از «عفو» دوباره بازداشت شده است.
رسانهها و نهادهای حقوق بشری با انتشار گزارشهایی آماری و تحلیلی به بهانه فرا رسیدن روز جهانی زن، وضعیت زنان در ایران را «وخیم» گزارش کردهاند.
جمعی از فعالین جنبش زنان، کارگران، معلمان، بازنشستگان و فعالان مدافع از کودکان کار، به مناسبت روز جهانی زن ۱۴۰۱، منشور مطالبات زنان ایران، با خواستههایی «پیشرو، مدرن و سکولار» که شایسته و حق زنان و مردم ایران با هر زبان و قومیت و پیشینه است را امضاء کردند.
عبدالحمید اسماعیلزهی معروف به مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان با تاکید بر اینکه «عوامل جنایت مسمومیت احتمالا از درون سیستم هستند»، خواستار تعطیلی مدارس شد.
آرش کیخسروی، وکیل دادگستری مدافع حقوق بشر، روز دوشنبه ۱۵ اسفند از زندان آزاد شد.
بارگذاری بیشتر