آغاز دور جدید ریاست جمهوری حسن روحانی؛ نگرانی غرب و فعالان حقوق بشر

با مراسم سوگند حسن روحانی در مجلس، دوره جدید کار او آغاز شد.

مراسم سوگند ریاست جمهوری دوره دوم حسن روحانی روز شنبه ۱۴ مرداد در مجلس شورای اسلامی با حضور با حضور نمایندگانی از بیش از صد کشور جهان از جمله فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.

سخنرانی مراسم سوگند آقای روحانی تحت تاثیر تازه ترین نامه آمریکا و سه کشور اروپایی به شورای امنیت درباره آزمایش جدید موشکی ایران بود. آقای روحانی در سخنرانی خود از کشورهای اروپائی درخواست کرد با آمریکا همراه نشوند.

در خواست آقای روحانی در حالی است که هفته گذشته نمایندگان آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه در نامه ای به شورای امنیت، از نقض قطعنامه ۲۲۳۱ توسط ایران گفتند. براساس این قطعنامه که بعد از برجام تصویب شد، ایران مجاز به آزمایش موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی نیست اما ده روز پیش جمهوری اسلامی ایران در قالب آزمایش موشک ماهواره بر سیمرغ، بار دیگر از موشک بالستیک استفاده کرد.

انتقاد به کارنامه روحانی

حسن روحانی روز شنبه مراسم تحلیف دومین دور ریاست جمهوری خود را در شرایطی برگزار کرد که کارنامه دوره اول او در داخل و خارج با انتقاد روبروست.

بیکاری بخصوص در میان جوانانی که پس از گذراندن مراحل تحصیلی در جستجوی شغل وارد بازار کار می شوند، مهمترین مورد انتقاد ها در داخل است.

نگرانی آمریکا و متحدانش در اروپا و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از برنامه موشکی بالستیک نیز در راس انتقادها در خارج است

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در مراسم تحلیف حضور داشت، حامل درخواست های فعالان و گروه های حقوق بشری برای آزاد ساختن زندانیان سیاسی، و هشدار غرب در مورد بازگشائی پرونده تهران در شورای امنیت سازمان ملل متحد برای رسیدگی به تخلفات و اتهامات حاکی از نقض قطعنامه منع آزمایش های موشکی بالستیک است.

خانم موگرینی و سایر مهمانان در مجلس شورای اسلامی و در حاشیه مراسم تحلیف حسن روحانی

در همین حال سفر کیم یونگ نام - رئیس مجلس کره‌شمالی به ایران که قرار است پس از مراسم تحلیف، مدتی در تهران بماند این حدش و گمان را پیش آورده است که جمهوری اسلامی ایران همکاری های جدیدی را با کره شمالی در زمینه موشک های بالستیک تدارک می بیند.

کره شمال همچنین با کمبود منابع مالی برای پیشبرد برنامه های تسلیحاتی خود روبروست که می تواند از طریق این همکاریها بخش عمده ای از نیازهای مالی اش را از طریق ایران تامین کند.

آقای روحانی در شکل بخشیدن به کابینه جدیدش نیز با فشارهای داخلی روبروست. فعالان و مدافعان حقوق زن، نگرانند که در کابینه جدید نیز زنان فقط عهده دار مشاغلی شوند که نظیر پست معاونت ریاست جمهوری به تائید مجلس تحت کنترل محافظه کاران و تندروها نیازی ندارد.

واکنش آمریکایی ها به انتخابات ایران

مقام های دولت ایالات متحده و همچنین کارشناسان و تحلیلگران آمریکایی انتقادات جدی به انتخابات در ایران دارند.

تنها یک هفته بعد از انتخابات ریاست جمهوری ایران، پرزیدنت دونالد ترامپ در سفر به اسرائیل از عملکرد تهران در حمایت از تروریست ها انتقاد کرد و گفت ایران باید ارسال پول و آموزش تروریست‌ها را «فورا» متوقف کند.

اما اولین مقام دولت آمریکا که به انتخاب حسن روحانی واکنش نشان داد، رکس تیلرسون وزیر خارجه ایالات متحده بود. او بدون اشاره به جزئیات انتخابات ایران، ابراز امیدواری کرد که حسن روحانی با «شبکه تروریستی ایران» مقابله کند.

وی گفت: «امیدواریم که روحانی از دور دوم ریاست جمهوری خود برای برچیدن شبکه تروریسم ایران، حمایت مالی و لجستیک و انسانی از آن و توقف هرآنچه که به این نیروهای بی ثبات کننده در منطقه می‌دهد، استفاده کند.»

در این بین وزیر دفاع ایالات متحده نیز یک ماه بعد از انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب مجدد روحانی، دیدگاه خود را درباره مسائل داخلی ایران را اینگونه بیان کرد. جیم متیس، وزیر دفاع آمریکا نسبت به تحت فشار قرار دادن مردم ایران هشدار داد و آن را عامل متحد کننده مردم با «حکومت بدون محبوبیت‌» جمهوری اسلامی دانست.

نگاه تحلیلگران غربی به انتخابات ایران

تحلیلگران غربی مانند «دنیس راس» دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه آمریکا می گویند حسن روحانی در حالی برای دومین دوره انتخاب شده که رئیس جمهوری در ایران اختیار چندانی در تعیین سیاست خارجی کشور ندارد.

جان بولتون معاون پیشین وزارت خارجه در امور امنیت بین المللی و کنترل تسلیحات نیز با انتقاد از کلیت روند انتخابات در ایران گفت صحنه انتخابات در جمهوری اسلامی طوری مهیا می شود که در نظر مردم و غرب، دموکراتیک جلوه کند اما صرف نظر ازنتیجه انتخابات قدرت تصمیم گیری در دست رهبراست ؛ و بنظر من مردم ایران فکر می کنند که روحانی از پیش انتخاب شده است.

جوزف لیبرمن، سناتور و نامزد پیشین احراز مقام معاونت ریاست جمهوری، و رئیس کنونی اتحاد علیه ایران هسته ای نیز می گوید در ایران انتخابات نیست، رژیم برای داوطلبان تصمیم می‌گیرد.

بلومبرگ بعد از انتخابات در گزارشی به نقل از ایلای لیک نوشت، ایرانیان یک اصلاح طلب جعلی را در یک انتخابات جعلی دوباره انتخاب کردند.

این تحلیلگر می گوید ، تبریک گفتن غربی ها برای یک انتخابات جعلی تنها به نظامی که در آن انتخابات واقعی امکان پذیر نیست مشروعیت می بخشد.

در همین حال، استراون استیونسون یک تحلیلگر دیگر در «یونایتد پرس اینترنشنال» نوشت، نشانه های سقوط قریب الوقوع رژیم مذهبی ایران روشن است و انتخابات اخیر ریاست جمهوری ایران آن را آشکار کرد.

کریستوفر هیل، مدیرکل پیشین وزارت خارجه آمریکا در وبسایت پروجکت سیندیکیت در مقاله ای نوشت: نرخ بالای مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران نشان از این دارد که مردم ایران نمی خواهند از توافق هسته ای با آمریکا و دیگر قدرت های جهانی دست بکشند. اگر اصلاحات به اجرا گذاشته شود و برجام به قوت خود باقی بماند ایران می تواند از گذشته اش فاصله گرفته و به یک عضو عادی جامعه بین المللی تبدیل شود.

وبسایت فوربس نیز در گزارشی یادآور شد، دور دوم ریاست جمهوری روحانی، بحران در ایران را عمیق تر خواهد کرد.

کارنامه سیاه حقوق بشری روحانی

تنها کمی بعد از برگزاری انتخابات نهادهای حقوق بشری و بین المللی به نقض حقوق بشری در دوره حسن روحانی اعتراض کردند. از جمله ۲۶۵ عضو پارلمان اروپا درباره ایران نامه ای نوشتند و یادآور شدند، درباره نقض حقوق بشر متحد هستیم.

نهادهای مدنی هم در دو ماه اخیر درباره انتخابات اخیر ایران واکنش هایی داشته اند. از جمله شورای ملی ایران خواستار حمایت اعضای کنگره آمریکا از نهادهای مدنی شد.

در این نامه همچنین از نمایندگان و سناتورهای آمریکایی خواسته شده تا علاوه بر تلاش برای آزادی شهروندان ایرانی- آمریکایی که درایران در بند هستند برای آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی ایرانی که در زندان های ایران در بند هستند نیز تلاش کنند.