در آستانه مراسم تحلیف دومین دوره ریاست جمهوری حسن روحانی، فعالان حقوق بشر ایران نگرانی های خود را ابراز کرده اند. نگرانی آنان بیشتر حول این محور است که مبادا سیاست های روزمره که جمهوری اسلامی ایران با آب و تاب بیشتری به آن می پردازد، موجب شود موضوع حقوق بشر که طبق گفته آنان در چهارسال اول ریاست جمهوری حسن روحانی وخیم تر شده است، از نظرها پنهان بماند.
روزی که توافق هسته ای موسوم به برجام به امضای طرفین رسید، یکی از دغدغه های فعالان حقوق بشر ایران این بود که مبادا این توافق که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای انجام شده است، موجب نادیده گرفتن رفتارهای حاکمیت جمهوری اسلامی در قبال کنشگران مدنی شود.
حال بعد از سپری شدن دو سال از آن توافق و در چهارسال ابتدایی دولت حسن روحانی که با وعده فضای باز سیاسی به این مقام رسید، به نظر می رسد نگرانی های فعالان حقوق بشر چندان بی راه نیز نبوده است.
رها بحرینی، پژوهشگر سازمان عفو بین الملل به صدای آمریکا می گوید: حسن روحانی که رسماً دومین دوره چهارساله ریاست جمهوری اش را بعد از مراسم تحلیف آغاز می کند، در تبلیغات انتخاباتی هر دو دوره وعده داده بود که برای رفع حصر سران جنبش سبز اقدام خواهد کرد اما نه تنها نتوانسته به این وعده عمل کند بلکه در موارد دیگر، برای فعالان حقوق بشر که عمدتاً خارج از حاکمیت هستند هم فعالیت موثری نکرده است و عملا میزان برخوردهای ضربتی و خارج از قانون در دوره ریاست او بیشتر شده است.
درخواست گزارشگران بدون مرز: به وعده ها عمل کنید
گزارشگران بدون مرز روز پنجشنبه ۱۲ مرداد همزمان با برگزاری مراسم تحلیف حسن روحانی، از رئیس جمهوری ایران خواست در دوره دوم ریاست جمهوری به وعدههایی که به مردم ایران داده، عمل کند.
وبسایت گزارشگران بدون مرز اشاره به وعده هایی چون «تضمین آزادی اطلاع رسانی و دولت قانونمدار» کرده و گفته آقای روحانی به این وعده ها عمل کند.
به گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، جمهوری اسلامی ایران با ۲۷ روزنامهنگار و شهروند خبرنگار زندانی، یکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانهای است. این سازمان می گوید در چهار سال ریاست جمهوری روحانی، دستکم ۲۰۰ روزنامهنگار و شهروند خبرنگار احضار و بازجویی شدند.
اروپا به حقوق بشر توجه کند
از جمله مهمانان مراسم تحلیف حسن روحانی که روز شنبه برگزار می شود، فدریکا موگرینی رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا است.
حضور فدریکا موگرینی در مراسم تحلیف با واکنش کنشگران حقوق بشر همراه شده است.
خانم بحرینی در این باره می گوید: اگرچه مقامات اتحادیه اروپا همواره اعلام کرده اند که موضوع حقوق بشر در ایران برایشان از اهمیت بالایی برخوردار است اما هنوز پیشرفتی در این مساله دیده نمی شود و کماکان فعالان مدنی در سپهرسیاسی ایران با احکام شدید دادگاههای انقلاب در ایران مواجه می شوند. شاید می بایست کمی بیشتر منتظر ماند تا شاهد به نتیجه رسیدن تلاش های جهانی در این مورد باشیم.