لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۲

جان بولتون: اگر انتخابات آزاد در ایران برگزار شود، آیت الله‌ها شکست می‌خورند


 جان بولتون معاون پیشین وزارت خارجه در امور امنیت بین المللی و کنترل تسلیحات
جان بولتون معاون پیشین وزارت خارجه در امور امنیت بین المللی و کنترل تسلیحات

در آستانه انتخابات در ایران، ستاره درخشش، رئیس بخش فارسی صدای آمریکا در گفتگویی اختصاصی با جان بولتون معاون پیشین وزارت خارجه در امور امنیت بین المللی و کنترل تسلیحات نظرات او را درباره انتخابات ریاست جمهوری در ایران جویا شد.

در زیر مشروح این گفت و گو را می توانید بخوانید:

درخشش: آقای سفیر، شما انتخابات ایران را دنبال می کنید؟ بعضی از منتقدین آن را «انتصابات» عنوان داده اند، نه «انتخابات». نظر شما چیست؟

بولتون: به نظر من سیستمی که در ایران طرح ریزی و برقرار شده است می تواند در معرض دستکاری و تقلب قرار گیرد؛ و سالها است که در معرض تقلب است. در ایران نامزدهای انتخاباتی از خود اختیاری ندارند، و گزینش آنها با دقت خاصی به وسیله آیت الله ها انجام می شود ، تا فقط افرادی به عنوان نامزد معرفی شوند که قبلاًبه وسیله شورای نگهبان تأیید صلاحیت شده و به تأیید رهبر نیز رسیده باشند.

دولت، صحنه انتخابات را به نحوی آماده می کندکه انتخابات به ظاهر در نظر مردم ایران و غرب دموکراتیک جلوه کند؛ اما صرف نظر ازنتیجه انتخابات قدرت تصمیم گیری در دست رهبراست ؛ و بنظر من مردم ایران فکر می کنند که روحانی قبلاً انتخاب شده است.

درخشش: آقای بولتون،گزارشهایی اخیراً در رسانه ها پخش شده است مبنی بر اینکه شما ممکن است وارد کابینه پرزیدنت ترامپ بشوید. این گزارشها تا چه حد درست است؟ و شما در مورد ایران چه توصیه ای برای آقای ترامپ دارید؟

بولتون: این گزارشها درست نیست، و از این نوع گمانه زنی ها در واشنگتن زیاد وجود دارد اما به نظر من این مهم است که دولت آمریکا توافق هسته ای را لغو کند.

مردم ایران خوب می دانند که بسیاری از آیت الله ها پس از وقوع انقلاب، ثروتهای کلانی به جیب زدند، که نمونه آن خانواده رفسنجانی است.

اصولاً من فکر نمی کنم آیت الله ها قصد داشته باشند فعالیتهای هسته ای یا برنامه موشکی خود را کند کنند. آنها در برابر امتیازات ناچیز قابل برگشتی که دادند امتیازات زیادی گرفتند: آزاد شدن مبلغ یکصد یا یکصد وپنجاه میلیارد از داراییهای ایران ، و لغو تحریمها، بخصوص از سوی اروپا، کمک زیادی به اقتصاد ایران کرد.

بنابراین با وجود همه امتیازاتی که به ایران داده شده عقب نشینی ایران بعید به نظر می رسد؛ و در همین حال ایران برنامه موشکی خود را بطور مخفی ادامه می دهد.

ناگفته نماند که ایران تمام چیزهایی که می خواست بدست نیاورد؛ ولی مهم این است که به رهبری سیاسی آمریکا نشان داده شود که توافق هسته ای یک معامله صادقانه نیست و زیان زیادی به منطقه وارد آورده است، و موجب شده که یک مسابقه تسلیحاتی در منطقه شروع شود. سعودیها این مسابقه را شروع کرده اند ، و مصر و ترکیه هم قصد ورود به میدان مسابقه را دارند.

بنابراین در واکنش به موضوع توافقنامه ، این معامله نه تنها ثبات منطقه را در پی نداشت، بلکه به بی ثباتی آن دامن زد؛ و تا زمانی که فعالیتهای هسته ای رژیم عملاً متوقف نشود، رژیم ایران خطرناکتر می شود: خطرناکتر برای مردمش بخاطر اقدامات رژیم و خطرناکتر برای منطقه.

درخشش: لایحه ای تحت عنوان « قانون شفافیت داراییهای رهبران ایران» به مجلس نمایندگان آمریکا تسلیم شده است که دولت آمریکا را ملزم می کند حسابهای بانکی آیت الله خامنه ای ، روحانی رئیس جمهور و قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس را رسیدگی کند. نظر شما در این مورد چیست؟

بولتون: به نظر من این ایده خوبی است؛ و فکر می کنم مردم ایران خوب می دانند که بسیاری از آیت الله ها پس از وقوع انقلاب، ثروتهای کلانی به جیب زدند، که نمونه آن خانواده رفسنجانی است. این همان فسادی است که انقلاب با خود می آورد و موجب نارضایی شدید مردم می شود. این مسأله نشانگر آن است که انقلاب، صرفنظر از هدف اولیه خود نتایج تقلب آمیزی ببار آورده است .

اگر یک انتخابات واقعاً آزاد در ایران انجام شود آیت الله ها شکست خواهند خورد، و آنوقت است که می شود به عقاید ونظرات واقعی مردم پی برد

درخشش: شما به انتخابات ریاست جمهوری که روز ۱۹ ماه مه برگزار می شود اشاره کردید. در ایران بین نامزدها، مناظره هایی انجام شده که از تلویزیون پخش شد، اما هیچیک از رقبا درباره جانشینی رهبر جمهوری اسلامی حرفی نزده است ؛ چون ظاهراً بحث در این زمینه ممنوع است. به نظر شما آیا احتمال دارد که یکی از این نامزدها جانشین آیت الله خامنه ای شود، و غرب به دنبال چه نشانها و علائمی باید باشد؟

بولتون: البته گمانه زنی های زیادی درباره جانشینی خامنه ای هست. ابراهیم رئیسی یکی از داوطلبان است، و جالب اینکه نامزدی او در انتخابات برای آن است که در انظار عمومی قرار بگیرد، تا جانشین رهبر کنونی نزد مردم فرد ناشناسی نباشد. صرفنظر از اینکه در انتخابات برنده شود یا بازنده، اگر رهبر کنونی بمیرد ، یا از کار افتاده شود، یا استعفا دهد.

این هم نوعی دستکاری و تقلب است، که به وسیله رهبری انجام می گیرد. رژیم ایران با هر معیاری که بررسی شود، سیستم دموکراتیک نیست.

اینها می توانند بدون اینکه درباره جانشین رهبری که مهمترین سمت در ایران است، بدون هیچ بحث عمومی، اعمال نظر کنند. این کاملا یک فرآیند غیر دموکراتیک است. البته رژیم هیچ بنایی نداشته که دموکراتیک باشد. یعنی رژیمی که برپایه انتخابات آزاد و عادلانه روی کار آمده باشد.

درخشش: نظر شما درباره افزایش تنش بین جناح میانه رو و جناح تندروها چیست؟ بعضی ها می گویند اینها فقط شعار انتخاباتی است . نظر شما چیست؟

بولتون: به نظر من تفاوت بین میانه روها و تندروها دروغ است، چون تنها کسانی می توانند نامزد انتخابات شوند که از غربال شورای نگهبان بگذرند و به تصویب رهبر هم برسند. بنابراین انتخابات آزاد و عادلانه برای مردم ایران وجود ندارد. بخصوص وقتی صحبت از مسائل مهم و اساسی مثل فعالیتهای هسته ای در میان است، هیچ تفاوتی بین این دو جناح مشاهده نمی شود.

بطور کلی انتخابات در ایران نه تنها آزاد نیست بلکه از آن به عنوان پرده استتاری برای ادامه فعالیتهای مخفی استفاده می شود.

درخشش: آیا از اینکه جمهوری اسلامی بودجه نظامی کشور را ۱۴۵ درصد افزایش داده تعجب نمی کنید؟ ایران قرار بود پولهایی را که با اجرای توافقنامه هسته ای بدست می آید در بخش خصوصی مصرف کند. چرا این کار انجام نشد؟

بولتون: وقتی دارایی های ایران آزاد شد، که مبلغ آن بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد دلاربرآورد شده بود، بحث و جدل در بارۀ اینکه می گفتند توافق هسته ای هم مسأله هسته ای ایران را حل می کند و رفتار ایران را هم تغییر می دهد، کذب و دروغ از آب درآمد و رفتار ایران که در جهت تحقیر بیشتر آمریکا و کشورهای غربی بود برملا شد.

آیت الله ها در ایران قصد توقف برنامه هسته‌ای و موشکی را ندارند

پس از توافقنامه هسته ای، ایران برنامه موشکی خود را بطور علنی اجرا کرد، و برنامه هسته ای را هم مخفیانه ادامه می دهد، و کوچکترین توجهی به توافق هسته ای ندارد، و چه بسا در کوهستانهای کره شمالی با موافقت آن کشور فعالیتهایی انجام می دهد که ما قادر به کشف آن نیستیم. به علاوه عملیات تحریک آمیزی در خلیج فارس نیز انجام می دهد. این موارد نشان می دهد که رژیم ایران هیچ تغییری در رفتار خود نداده است.

درخشش: به منافع اقتصادی اشاره کردید. شما عضو هیأت مشاوران جنبش « اتحاد علیه ایران هسته ای» هستید. این گروه مرکب از مقامات سابق است که به شرکتهای اروپایی هشدار می دهد در ایران سرمایه گذاری نکنند چون پرخطر است و سرمایه آنها به سپاه پاسداران منتقل می شود که بخش اعظم اقتصاد ایران را در دست دارد. آیا شما فکر نمی کنید که اگر شرکتهای اروپایی در ایران سرمایه گذاری کنند، ناخودآگاه به سپاه پاسداران کمک می کنند؟

بولتون: به نظر من این یکی از عواقب و نتایج فرجام است، که مورد توجه قرار نگرفته بود. شرکتهای آمریکایی حتی اگر از نظر فنی اجازه داشته باشند با شرکتهای ایرانی معامله کنند به فکر عواقب آن هم هستند.

کنگره سرگرم بررسی تحریمهای جدید است. به نظر نه دولت اوباما و نه تهران هیچکدام نفهمیدند که تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا تنها برای توافقنامه هسته ای نبود، بلکه بخاطر حمایت ایران از تروریسم بود.

از سال ۱۹۷۹ به بعد ایران به شکل یک بانک مرکزی حمایت از تروریسم بین المللی فعالیت کرده است، و هنوز هم این فعالیت ادامه دارد.

درخشش: در مورد مردم ایران،۶۰ درصد از جمعیت کشور زیر ۳۰ سال است ، که بعد از وقوع انقلاب متولد شده اند. به نظر شما استحکام رژیم چقدر است و آیا این نیروی جوان تهدیدی علیه موجودیت رژیم است؟

بولتون: این رژیم در میان مردم ایران اصلا محبوب نیست. کاملا درست است، جوانان ایران که دو سوم جمعیت را تشکیل می دهند در اینترنت می بینند، از دوستانشان جویا می شوند که در دنیا می توانند زندگی متفاوتی داشته باشند.

بعد از توافق هسته ای، رژیم ایران برای مردم و منطقه خطرناکتر می شود

به نظر من نارضایی شدید در بین مردم بخصوص در زمینه های اقتصادی است، ما به تازگی شاهد اعتراضاتی توسط معدنچیان بودیم؛ که تازه ترین آن در رشته اعتراضات مردمی است. مردم می دانند که همه فعالیتهای اقتصادی در جهت منافع تعداد معدودی آیت الله ، و فرماندهان سپاه پاسداران است و نه به نفع مردم آنها.

قدرت رژیم ناشی از سپاه پاسداران است، رژیم ایران حکومت روحانیون نیست، بلکه حکومت فاشیستی روحانیون است، که صرفا قدرت خود را از توان نظامی دارد. تاکنون شاهد پاسخ حکومت به اعتراضات مردمی بودیم. بسیج، سپاه پاسداران و دیگر گروههای وابسته به شدت صدای مردم را سرکوب کردند. بنابراین اگر شکافی در سپاه پاسداران ایجاد شود، بسیار محتمل است که رژیم سقوط کند. اما تا زمانیکه رژیم از این نیرو به صورت انحصاری برای سرکوب صدای مردم استفاده کند بر مسند قدرت باقی می ماند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG