جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا نسبت به تحت فشار قرار دادن مردم ایران هشدار داد و آن را عامل متحد کننده مردم با «حکومت بدون محبوبیت» جمهوری اسلامی دانست.
وزیر دفاع ایالات متحده در مصاحبه با نشریه آیلندر که روز دوشنبه ۱۹ تیر منتشر شد، به اختلافات عمیق آمریکا و ایران اشاره کرد اما گفت: «ما باید اطمینان حاصل کنیم که مردم ایران بدانند آمریکا هیچ گونه اختلاف و درگیری با آنها ندارد.»
او با بیان اینکه نباید مردم ایران با حکومت آن اشتباه گرفته شود گفت: «به خاطر داشته باشید که این حکومت خیلی از مردم ایران را کشته و خیلی از جوانان ایرانی را که چند سال پیش در اعتراضات جنبش سبز علیه آن تظاهرات کردند به زندان انداخت.»
وزیر دفاع آمریکا سپس جمهوری اسلامی را رژیمی خواند که عواملش مانند حزبالله لبنان را وادار میکند تا اسرائیل را تهدید کند، یا نخستوزیر سابق لبنان را به قتل برساند.
او گفت: «مسلما مشکل، مردم ایران نیستند بلکه این رژیم است که عواملش را میفرستد سفرا را در واشینگتن یا پاکستان به قتل برسانند. این رژیم ایران است که موشک در اختیارحزب الله لبنان یا حوثیها در یمن قرار میدهد.»
اشاره آقای متیس به پرونده منصور ارباب سیر، شهروند ایرانی آمریکایی است که چهار سال پیش متهم به همکاری با سپاه در توطئه برای ترور سفیر عربستان سعودی در آمریکا شد.
وزارت امور خارجه ایران این اتهام را رد کرده است.
وزیر دفاع آمریکا همچنین به موضوع انتخابات در ایران نیز اشاره کرد و گفت که رهبران ایران فکر میکنند اختیار آن را دارند که حتی به مردم بگویند به چه کسانی در انتخابات رای بدهند.
به گفته او تا زمانی که چنین است بهبود رابطه ایران و آمریکا خیلی خیلی دشوار خواهد بود.
در حالیکه جمهوری اسلامی حضور مردم در انتخابات را نشانه مشروعیت حکومت میداند، بسیاری از کشورهای غربی از جمله آمریکا به دلیل نظارت استصوابی شورای نگهبان و حذف نامزدهای منتقد نظام، انتخابات را منصفانه، دموکرتیک و نشان دهنده نظر واقعی مردم نمیدانند.
بیثباتی منطقه
وزیر دفاع ایالات متحده در ادامه جمهوری اسلامی را به بی ثباتسازی منطقه و ارسال سلاح برای حوثیها و حزب الله لبنان متهم کرد و گفت که تمام مردم منطقه از قاهره تا تل آویو و ریاض، جمهوری اسلامی ایران را عامل بیثباتی در منطقه میدانند.
به گفته او، اگر حمایت نظامی ایران و وتوی روسیه و همچنین حمایت نظامی کنونی روسیه نبود، پنج سال پیش مردم سوریه دولت بشار اسد را سرنگون کرده بودند.
او در ادامه بهترین راه برای مقابله با رژیم ایران را تحت فشار قرار دادن آن و اعمال تحریمهایی نظیر آنچه در دوره وزارت خارجه خانم کلینتون انجام گرفت، دانست، اما تاکید کرد که این فشار و تحریمها نباید متوجه مردم ایران شود چرا که موجب اتحاد مردم ایران با رژیم نامحبوب این کشور میشود.
پیش از این، وزیر خارجه دولت آقای ترامپ نیز به انتقاد شدید از حکومت جمهوری اسلامی پرداخته و گفته بود که سیاست دولت ایالات متحده جلوگیری از سلطه طلبی جمهوری اسلامی در منطقه است. او همچنین حمایت از عناصری در داخل ایران که امکان انتقال مسالمت آمیز قدرت را دارند، از سیاستهای آمریکا عنوان کرد.