شاهزاده رضا پهلوی در پیامی به مردم معترض در ایران، با اشاره به گسترش اعتراضات روز شنبه گفت : «امروز حماسه دیگری آفریدید.»
نیویورک تایمز می نویسد هزاران زن و دختر ایرانی در اعتراض به مرگ مهسا امینی روسریهای خود را در خیابانهای سراسر ایران به آتش کشیدند تا نمادی باشد از نارضایتی عمیق آنان؛ نارضایتی فراتر از از فساد و ناکارآمدی رهبران جمهوری اسلامی.
با وجود استقرار نیروهای نظامی در مناطقی از تهران و سنندج، اعتراضات سراسری ایران در بیست و دومین روز گسترش یافته و شمار قابل توجهی از مردم در چند استان با نزدیک شدن به شب در خیابانها ماندهاند.
دامنه نافرمانیهای مدنی به دبیرستانها نیز کشیده شده و هزاران دختر دبیرستانی مقنعهها را از سر برداشته در خیابانها شعار میدهند.
این رسانهها از هیچ کشوری نام نبردهاند، اما با توجه به حملات اخیر علیه مواضع احزاب کُرد مخالف در نقاط مرزی با اقلیم کردستان عراق، به نظر میرسد منظور آنها عراق باشد.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، روز جمعه با تاکید بر استفاده از «قویترین ابزارهای در دسترس» برای تنبیه جمهوری اسلامی گفت ورود بیش از ١٠ هزار فرمانده سپاه «برای همیشه» به خاک کشورش ممنوع شده است.
در این گزارش چند مطلب عمده سه روزنامه معتبر آمریکا درباره جنبش سراسری به رهبری زنان در ایران بررسی شده است.
پدر مهسا امینی به صدای آمریکا گفت با چشمان خود دیده است که روی پیکر دخترش، در ناحیه پشت گردن، و گوش، رد خون بود و قسمت زیادی از بدنش، از جمله پاهایش، کبود شده بود.
سه هفته پس از کشتهشدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، سازمان پزشکی قانونی ایران روز جمعه ۱۵ مهر با انتشار گزارشی درباره علت مرگ این دختر جوان مدعی شد علت مرگ او «ناشی از اصابت ضربه به سر و اعضا و عناصر حیاتی بدن نبوده است.»
رسانهها در آمریکا، اروپا و دیگر نقاط جهان در گزارشها و تفسیرهای متعدد به اطلاعرسانی و بررسی اعتراضات سراسری به رهبری زنان در ایران پرداختهاند.
با ادامه اعتراضات مردمی بعد از مرگ مهسا امینی ۲۲ ساله در بازداشتگاه پلیس امنیت اخلاقی تهران گزارشهای تازه از کشته شدن معترضان ۱۶ و ۱۷ ساله بهدست نیروهای سرکوب حکایت دارد.
کانون نویسندگان ایران در اعلام همبستگی با دانشجویان و مردم معترض بیانیهای صادر کرد.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده که ارسال پارازیت تاثیری منفی بر مخابره چندین کانال تلویزیونی و رادیویی فارسیزبان مستقر در خارج از ایران گذاشته است.
گزارشهای شهروندی از ساعات پایانی پنجشنبه ۱۴ مهر حاکی از آن است که اعتراضها در مناطقی از ایران برای بیستمین شبانه روز متوالی ادامه دارد و معترضان دستکم در اصفهان و رفسنجان به خیابان آمدهاند.
سازمان عفو بینالملل روز پنجشنبه ۱۴ مهرماه با انتشار گزارشی از کشتهشدن دستکم ۸۲ شهروند بلوچ از جمله سه کودک در جریان اعتراضهای زاهدان خبر داد.
مهتاب کرامتی، بازیگر سینما و سفیر حسن نیت یونیسف در ایران، روز پنجشنبه ۱۴ مهرماه با انتشار مطلبی در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد که موضوع کشتهشدن چند کودک در اعتراضهای ایران را به یونیسف اطلاع داده است.
او در گفتوگویی با هفتهنامه «اشپیگل» بازگرداندن پناهندگان به ایران «در وضعیت فاجعهبار حقوق بشری» کنونی در این کشور را «غیرمسئولانه» خواند.
«حجابزدایی و خیزش زنان: چگونه اعتراضات به قلب هویت حکومتی می زند»، عنوان تازهترین گزارش تحلیلی نیویورک تایمز از اعتراضات خیابانی در ایران است.
مادر نیکا شاکرمی در نخستین اظهارنظر با تأکید بر حضور دخترش در اعتراضات و کشتهشدنش، میگوید «شایعات مختلفی ساختهاند» و «برادر و خواهر مرا» بازداشت و تحت فشار گذاشتهاند و از خواهرم «اعترافاتی مسخره» گرفتهاند؛ «هر بچهای هم میدانست این ها این کار را میکنند.»
وزارت امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه و در پی پخش اعتراف اجباری یک زوج فرانسوی مبنی بر عضویت آنها در سازمان اطلاعاتی این کشور، جمهوری اسلامی را به پیروی از رویههای «بدترین رژیمهای دیکتاتوری» متهم کرد.
در بیستمین روز از اعتراضات سراسری ایران، استادان دانشگاه شریف در بیانیهای حمله نیروهای حکومتی به این دانشگاه را محکوم کردند. همزمان ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری، عنوان کرد که «همگان باید به رعایت حریم دانشگاه پایبند باشند.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگو با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی بر ضرورت پاسخگویی برای کشته شدن مهسا امینی و توقف خشونت علیه معترضان تاکید کرد.
شهبانو فرح پهلوی در توییتی نوشت: «من دوباره به عنوان یک مادر از شما نیروهای انتظامی، ارتش، سپاه، بسیج و لباس شخصیها میخواهم که در ضمیر ذهنی خود خواهران، برادرانتان، پدران و مادرانتان را در مقابل خود ببینید و اجازه ندهید که سردمداران نظام برای گریز از خشم ملت، شما را ابزار سرکوب مردم کنند
شهبانو فرح پهلوی شامگاه چهارشنبه در توییتی از نیروهای امنیتی ایران خواست «اجازه ندهند که سردمداران نظام برای گریز از خشم ملت، شما را ابزار سرکوب مردم کنند. شما هم از این ملت هستید، پس با این ملت باشید.»
این روزها که ماجرای مرگ مهسا امینی - دختر ۲۲ ساله کرد - به هنگام دستگیری توسط گشت ارشاد خبرساز شده است، یکی از پرسش های مهم این است که بودجه گشت ارشاد از کجا تامین می شود؟
سازمان عفو بینالملل روز چهارشنبه ۱۳ مهرماه با انتشار یک فراخوان اقدام فوری، درباره اجرای قریبالوقوع حکم «قصاص چشم» سه متهم در ایران هشدار داد.
در جریان اعتراضهای اخیر که جرقه آن با مرگ مهسا امینی در پی بازداشت توسط گشت ارشاد زده شد، دستگیریهای گسترده معترضان، روزنامهنگاران، نویسندگان، و فعالان سیاسی و مدنی ادامه دارد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه ۱۳ مهر بار دیگر سفیر بریتانیا را به دلیل اظهارات «تحریکآمیز» لندن در مورد سرکوب اعتراضات گسترده توسط دولت احضار کرد.
سازمان دیدهبان حقوق بشر اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی «بیرحمانه با کاربرد نیروی قهریه بیش از حد و کشنده» تظاهرات گسترده «ضدحکومتی» را در سراسر کشور سرکوب کردهاند.
یک منبع مطلع به صدای آمریکا گفت که دایی نیکا عصر روز چهارشنبه ۱۳ مهر آزاد شده است، اما از خالهاش جز چند تماس تلفنی کوتاه، خبری در دست نیست.
تحلیلگران اما باوردارند که بدتر از همه برای رهبران سیاسی این است که حتی اگر دولت تمایل به سازش داشته باشد، ممکن است خیلی دیر شده باشد.
در نوزدهمین روز از اعتراضات سراسری ایران، پسران دانشآموز روز چهارشنبه با برپایی تجمعی در حیاط مدرسه یک مقنعه را با شعار «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه» آتش زدند.
باقر نمازی زندانی سابق دوتابعیتی ۸۵ ساله پس از بیش از شش و نیم سال بازداشت غیرقانونی در زندان اوین، ایران را ترک کرد و وارد مسقط پایتخت عمان شد.
با گذشت هجده روز اعتراضات مردم در سراسر ایران با تداوم شعارهای مرگ بر دیکتاتور و نفی نظام جمهوری اسلامی، این اعتراضات از خیابانها به دانشگاهها و مدارس سرایت کرده است.
وزیر امور خارجه فرانسه میگوید که اتحادیه اروپا وضع تحریمهایی را علیه مقامات ایرانی که در سرکوب اعتراضات نقش داشتهاند مدنظر دارد. این تحریم به شکل ممنوع کردن سفر و توقیف اموال آنها است.
دادگاهی در بلژیک درخواست ممنوعیت استرداد اسدالله اسدی، دیپلمات جمهوری اسلامی، را که به اتهام جرایم تروریستی در این کشور محکوم شده است، رد کرد.
بارگذاری بیشتر