وزیر خارجه امریکا گفت ایالات متحده قصد ندارد جلوی معاملات اروپا با ایران را بگیرد.
یک هفته بعد از اعلام سیاست های جدید آمریکا در مقابل جمهوری اسلامی ایران، رکس تیلرسون در گفتگو با وال استریت جورنال که روز جمعه ۲۸ مهر در این روزنامه منتشر شد گفت هدف آمریکا دخالت در این معاملات نیست و او قصد دارد در این زمینه با متحدان اروپایی گفتگو خواهد کرد.
یک هفته پیش پرزیدنت ترامپ از تایید پایبندی ایران به برجام خودداری کرد و سرنوشت توافق اتمی باایران را به کنگره ارجاع نمود.
آقای تیلرسون دراین مصاحبه گفت: سخنان رئیس جمهوری کاملاً روشن بود که قصد مداخله در معاملات تجاری جاری اروپاییان با ایران را ندارد.
وی گفت: با اروپاییها شش ماه بر سر توافقنامه برجام کار کردیم و حال تصمیم گرفتیم به طور رسمی بر مبنای آن توافق، سیاستهای جدیدی را اتخاذ کنیم.
ایالات متحده آمریکا می گوید ایران به روح برجام پایبند نیست چرا که با حمایت از گروههای تروریستی به بی ثبات سازی در خاورمیانه کمک می کند و قطعنامه شورای امنیت درباره منع آزمایش موشک های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی را نادیده گرفته است.
سیاست جدید پرزیدنت ترامپ مقابل ایران
رئیس جمهوری ایالات متحده بعد از ظهر جمعه ۲۱ مهر ۱۳۹۶ استراتژی جدید واشنگتن در برابر ایران را اعلام کرد و با بیان این که نمیتواند پایبندی تهران به توافق اتمی دو سال پیش با قدرتهای جهانی را تایید کند، گفت این توافق نقایص زیادی دارد، اما صحبتی از خروج از آن توافق نکرد.
دونالد ترامپ با اشاره به سیاستهای منطقهای تهران گفت، رژیم ایران همچنان به دامن زدن به درگیری و وحشت آفرینی در خاور میانه و ورای آن ادامه میدهد و پس از مشورتهای گسترده با متحدانتمان امروز استراتژی جدید برای مقابله با طیف کاملی از فعالیتهای مخرب ایران را اعلام میکنم.
وی با بیان این که اجرای این استراتژی با اعمال تحریمهای سنگین علیه سپاه پاسداران ایران آغاز میشود، اعلام کرد به وزارت خزانه داری ایالات متحده این اختیار را داده است تحریمهای جدیدی علیه این نهاد انقلابی نظامی ایران، بابت حمایت از تروریسم و فعالیت های بدخواهانه آن، وضع کند.
دقایقی پس از سخنرانی پرزیدنت ترامپ، وزارت خزانهداری از قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در فهرست دستور اجرایی مقابله با تروریسم جهانی و تحریم آن خبر داد. نخستین بار است که آمریکا سپاه پاسداران را تحت دستور اجرایی ۱۳۲۲۴ خزانه داری برای مقابله با تروریسم جهانی تحریم میکند.
ایالات متحده ایران را به نقض برجام از طریق بی ثبات سازی در خاورمیانه و همچنین برنامه موشکی متهم می کند. براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که بعد از توافق هسته ای تصویب شد، ایران از آزمایش موشک بالستیک با توانایی حمل کلاهک اتمی منع شده است.
روز گذشته کشورهای اروپایی که پس از توافق و با برداشته شدن تحریمها قراردادهای میلیارد دلاری با ایران امضا کردند، از تصمیم پرزیدنت ترامپ درباره برجام انتقاد کردند.
پس از دیدار مقامات اتحادیه اروپایی در لوکزامبورگ، فدریکا موگرینی، هماهنگ کننده سیاست خارجه اتحادیه بار دیگر از پرزیدنت ترامپ خواست که آمریکا از برجام خارج نشود.
فدریکا موگرینی گفت: «اتحادیه اروپا تصمیم پرزیدنت ترامپ مبنی برعدم گواهی برجام را در راستای فرآیند سیاستهای داخلی آمریکا می بیند. اتحادیه اروپا از ایالات متحده می خواهد که التزام خود را به برجام حفظ کرده و پیش از اتخاذ گامهای دیگر پیامدهای آن تصمیم را در رابطه با امنیت آمریکا؛ شرکایش و منطقه لحاظ کند. اگر چه اتحادیه اروپا نگرانی خود را در قبال برنامه موشک بالستیک ایران و افزایش تنشها در منطقه بارها اعلام کرده؛ اما بار دیگر متذکر می شود که باید راه حل این مسائل خارج از توافق برجام پیگیری شود.»
به گفته این مقام عالیرتبه اتحادیه اروپای، برجام در زمانی که جهان با خطرات رویارویی هسته ای مواجه است می تواند به عنوان یکی از ستونهای پیمان عدم گسترش تسلیحات اتمی به کار آید.
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه گفت که ایران پایندی فنی به برجام دارد، اما پرزیدنت ترامپ از کنگره میخواهد که کاستی های برجام را رفع کند.
بنا به قانون توافق اتمی ایران که کنگره در چارچوب دستیابی گروه پنج به علاوه یک به برجام تصویب کرد، در صورتی که پرزیدنت عدم گواهی پایبندی به برجام را صادر کند، دو ماه فرصت دارد که تصمیماتی در مورد حضور آمریکا در برجام اتخاذ کند.