جان فیتزجرالد کندی، بین سالهای ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۳ میلادی (۱۳۳۹ تا ۱۳۴۲خورشیدی) ریاست جمهوری آمریکا را بر عهده داشت.
در این دوران محمد رضا شاه پهلوی درایران بر سر قدرت بود.
جان اف کندی، سی و پنجمین رییس جمهوری آمریکا
روز بیست و دوم نوامبر سال۱۹۶۳، جان فیتزجرالد کندی سی و پنجمین رییس جمهوری آمریکا در حالیکه سوار بر کاروان موتوری در حال عبور از شهر دالاس در ایالت تکزاس بود، ترور شد. ندی جوان ترین فردی است که به ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شده است.
کودکی و دوران تحصیلات
اجداد جان کندی از ایرلندی های مهاجر بودند. جان روز ۲۹ ماه مه سال ۱۹۱۷ در بروکلین ایالت ماساچوست بدنیا آمد. جان کندی سال ۱۹۴۰ از دانشگاه هاروارد فارغ التحصیل و پس از آن وارد نیروی دریایی شد.
ورود به دنیای سیاست
پس از بازگشت از جنگ، کندی از طرف حزب دموکرات به عنوان نماینده کنگره از منطقه بوستون وارد کنگره شد و سال ۱۹۵۳ به سنای آمریکا راه یافت.
جان کندی سپتامبر سال ۱۹۵۳ با ژاکلین بوویر ازدواج کرد. او سال ۱۹۵۵ و در حالیکه دوران نقاهت پس از یک عمل جراحی بر روی پشتش را می گذراند کتابی تاریخی تحت عنوان «سیمای شجاعان» به نگارش درآورد. این کتاب برنده جایزه پولیتزر شد.
انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۶۰
دموکراتها در کنوانسیون حزبی سال ۱۹۶۰ و در اولین رای گیری جان کندی را برای احراز مقام ریاست جمهوری نامزد کردند. آن سال میلیونها نفر به تماشای مناظره تلویزیونی کندی و رقیب جمهوری خواهش ریچارد نیکسون نشستند.
در رقابتی بسیار نزدیک جان فیتزجرالد کندی پیروز شد و به عنوان سی و پنجمین رییس جمهوری آمریکا سوگند یاد کرد.
در آن زمان جمعیت ایالات متحده آمریکا ۱۷۹ میلیون و ۳۲۳ هزار و ۳۱ نفر بود.
سیاستهای داخلی و خارجی کندی
سخنرانی مراسم ادای سوگند ریاست جمهوری جان کندی در تاریخ ماندگار ماند. این جمله معروف کندی در همین مراسم بیان شد: «نپرسید کشورتان چه می تواند برای شما بکند، بپرسید شما چه می توانید برای کشورتان انجام دهید.»
برنامه های اقتصادی کندی آمریکا را وارد طولانی ترین عرصه توسعه پایدار از زمان جنگ جهانی دوم کرد. کندی اقداماتی در زمینه حقوق برابر انجام داد که منجر به تدوین قانون جدید حقوق مدنی شد.
کندی با نگرشی که به آمریکا داشت سبب شد تا کیفیت فرهنگی و نقش مرکزی هنر در جامعه گسترش یابد.
جان کندی آرزو میکرد آمریکا ماموریت قدیمی خود را، به عنوان نخستین کشوری که خود را وقف انقلاب حقوق بشری و احترام به حقوق انسانها کرد، ادامه دهد.
سی و پنجمین رییس جمهوری آمریکا طرح هایی چون «اتحاد برای ترقی» و «سپاه صلح» با کمک به کشورهای در حال توسعه به آرمان آمریکایی ِ پیشرفت و صلح جامه عمل پوشاند. اما حقیقت دشوار چالش کمونیسم همچنان وجود داشت.
کندی کمی پس از ورود به کاخ سفید به گروهی از کوباییان در تبعید که تعلیم دیده و مسلح بودند، اجازه داد به کوبا حمله کنند. تلاش برای سقوط رژیم فیدل کاسترو در واقعه موسوم به «خلیج خوکها» ناکام ماند.
کمی بعد اتحاد جماهیر شوروی باز مبارزه علیه برلین غربی را آغاز کرد. کندی در واکنش پایگاه نظامی در برلین را تقویت کرد، توان نظامی کشور را افزایش داد و فعالیتهای جدیدی را در فضا آغاز کرد. نتیجه این بود که مسکو پس از برپایی دیوار برلین فشار بر اروپای مرکزی را کاهش داد و در عوض به فکر استقرار پایگاه موشکی اتمی در کوبا افتاد.
در جریان یک عکسبرداری هوایی اکتشافی در اکتبر سال ۱۹۶۲ جریان استقرار موشک های اتمی فاش شد و کندی دستور قرنطینه تمامی سلاحهای تهاجمی کوبا را صادر کرد. در حالیکه جهان در آستانه یک جنگ هسته ای بود، اتحاد جماهیر شوروی عقب نشست و حاضر شد موشکهایش را از کوبا خارج کند و بدین ترتیب بحران موشکی بین دو ابرقدرت زمان پایان گرفت.
کندی دریافت که هر دوکشور بشدت تمایل دارند تا روند گسترش سلاح های اتمی را متوقف ساخته و مسابقه تسلیحاتی را کند کنند. مذاکرات در این زمینه به تدوین معاهده منع آزمایش سلاح هسته ای در سال ۱۹۶۳ منجر شد.
ترور کندی
روز بیست و دوم نوامبر سال۱۹۶۳، جان کندی سی و پنجمین رییس جمهوری آمریکا در حالیکه همراه با همسرش ژاکلین کندی سوار بر کاروان موتوری روباز از خیابانهای شهر دالاس عبور میکرد، با شلیک چند گلوله کشته شد.
بدنبال ترور کندی ، لیندون جانسون معاون وی به کاخ سفيد راه پيدا کرد.