گلشیفته فراهانی بازیگر ایرانی که یکی از اعضای هیئت داوران هفتادوسومین جشنواره فیلم برلین به ریاست کریستین استوارت آمریکایی است، در این رویداد سینمایی به شدت از حکومت ایران انتقاد کرد.
او در نشست خبری افتتاحیه این جشنواره با شور و هیجان بسیار از اهمیت هنر در ایران بهعنوان پادزهری علیه حکومت «سرکوبگر» جمهوری اسلامی سخن گفت.
گلشیفته فراهانی گفت :«در کشوری مانند ایران که حکومتی دیکتاتوری دارد، هنر نه تنها یک مقوله فکری و فلسفی است، بلکه مانند اکسیژن حیاتی است.» او در ادامه افزود که «در چنین کشوری فعالیت هنری، و هنرمند بودن فراتر از مقوله هنر است زیرا شما با هنرمند بودن به خطر میافتید.»
او در نشست خبری جشنواره گفت که از حضور در این رویداد سینمایی بسیار خوشحال است. این بازیگر ایرانی که برای نخستین بار در سال ۲۰۰۹ به برلین رفته بود، حضور در این شهر را تجربهای نمادین توصیف کرد.
به گفته او «برلین شهری است که دیوار را شکست، دیوار واقعی را که بهسوی برابری و آزادی بود، و بسیاری از مردم را گرد هم آورد.» گلشیفته فراهانی با اشاره به رویدادهای اوکراین، ایران، و زلزله ترکیه، گفت که احساس میشود که دنیا در حال فروپاشی است.
او در ادامه افزود :«با تمام اتفاقاتی که در ایران میافتد، پس از این همه سال به برلین بازگشتم، خوشحالم که میتوانیم دور هم جمع شویم و سینما را جشن بگیریم، آزادی را جشن بگیریم، حتی اگر به نظر میرسد که دنیا در همه جا در حال فروپاشی است.»
به نوشته وبسایت «ددلاین»، حکومت اقتدارگرای ایران مدتها است که متخصصان خلاق این کشور را تحت تعقیب قرار داده است، زیرا این افراد از خط مشی و دیدگاههای افراطی اسلامگرایانه «رژیم» خارج شدهاند.
این روند سرکوب در ماههای اخیر به دنبال اعتراضات سراسری در ایران افزایش یافته است و بسیاری از سینماگران، هنرمندان، نویسندگان، و چهرههای شاخص توسط حکومت ایران بازداشت و زندانی شدند، یا تحت فشار قرار گرفتند.
از میان سینماگران بازداشتی میتوان به جعفر پناهی و محمد رسولاف اشاره کرد که از فیلمسازان مطرح در جشنواره فیلم برلین هستند که خرس طلایی برلیناله را دریافت کردند. هر چند که آنها اخیراً آزاد شدند ولی مشکلات زیادی دارند، و بسیاری از سینماگران و هنرمندان کمتر شناخته شده ایرانی هنوز زندانی هستند.
گلشیفته فراهانی از سال ۲۰۰۹ ساکن پاریس است و عمدتاً در فیلمهایی به زبان انگلیسی و فرانسه بازی کرده است.
او پس از بازی بدون حجاب اسلامی در فیلم «بدن دروغ» به کارگردانی ریدلی اسکات در سال ۲۰۰۸، و انتشار تصاویر برهنه او در مجله فرانسوی مادام فیگارو با انتقاد شدید حکومت ایران مواجه شد و به ناچار در فرانسه زندگی کرد.
این بازیگر آخرین بار در سال ۲۰۰۹ برای اکران فیلم «درباره الی» ساخته اصغر فرهادی در جشنواره فیلم برلین حضور داشت.
گلشیفته فراهانی بعدها اصغر فرهادی را متهم کرد که به دلیل حواشی مرتبط با فیلم «بدن دروغ» او را از راه رفتن روی فرش قرمز برلیناله همراه با سایر بازیگران و عوامل فیلم منع کرده است. این کارگردان با تکذیب این اتهام گفت که گلشیفته فراهانی با میل شخصی خود به تنهایی روی فرش قرمز راه رفته است و اجباری در کار نبود.
جشنواره امسال در شرایطی برگزار میشود که مدیران آن اعلام کردهاند هیئتهای سینمایی، شرکتها، و روزنامهنگارانی که برای رسانههایی با روابط مستقیم با دولتهای روسیه و جمهوری اسلامی ایران کار میکنند، در برلیناله به رسمیت شناخته نخواهند شد.
این محدودیت درباره ایران با سرکوب خشونتآمیز معترضان ایرانی توسط حکومت جمهوری اسلامی ارتباط مستقیمی دارد.