هیئتهای سینمایی، شرکتها، و روزنامهنگارانی که برای رسانههایی با روابط مستقیم با دولتهای روسیه و ایران کار می کنند، در برلیناله به رسمیت شناخته نخواهند شد.
برلیناله که شامل جشنواره فیلم برلین و بازار فیلم اروپا است، با انتشار بیانیهای اعلام کرد که این مجموعه همان سیاست مشابهی را که سال گذشته جشنوارههای کن و ونیز پس از حمله روسیه به اوکراین به کار گرفته بودند، درباره این کشور اتخاذ میکند.
اما محدودیت درباره ایران جدید است و به سرکوب خشونتآمیز معترضان توسط حکومت این کشور مربوط میشود. در این اعتراضات که دنبال کشتهشدن مهسا امینی در ماه سپتامبر آغاز شده است، تاکنون بیش از ۵۰۰ نفر توسط نیروهای امنیتی حکومت کشته شدهاند.
البته این موضوع شامل سینماگران مستقل ایرانی نمیشود و برای نمونه بخش پانورامای جشنواره فیلم برلین با انیمیشن «آژیر» ساخته سپیده فارسی، کارگردان ایرانی ساکن پاریس افتتاح خواهد شد.
با این حال یک نماینده جشنواره تأیید کرد که نهادهای سینمایی دولتی ایران مانند بنیاد سینمایی فارابی، مهمترین نهاد فیلم ایران که سالها در بازار فیلم اروپا شرکت داشت، در این دوره حضور ندارد.
در این بیانیه گفته میشود که برلیناله جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین که ناقض قوانین بینالمللی است، قاطعانه محکوم میکند و همبستگی خود را با مردم اوکراین و همه کسانی را که در حال مبارزه علیه این جنگ هستند، ابراز میدارد.
این جشنواره همچنین همراهی خود را با معترضان شجاع ایرانی اعلام میکند که در حال دفاع از خود علیه یک رژیم «خشن و غیردموکراتیک» هستند.
در ادامه تأکید شده است که در این ابراز همبستگی، جشنواره فیلم برلین، فیلمسازان، هنرمندان، نمایندگان این صنعت، یا روزنامهنگاران را به دلیل ملیت روسی یا ایرانی کنار نخواهد گذاشت.
این محدودیتها شامل افرادی میشود که برای سازمانها، شرکتها، و رسانههای رسمی دولتی یا وابسته به حکومت کار میکنند، یا رسانههای حامی که به این رژیمها مشروعیت میبخشند.
جشنواره با اشاره به اینکه بررسی دقیق درخواستهای اعتبارسنجی ممکن است همیشه به نتیجهگیریهای واضح منجر نشود، تأکید میکند که متعهد به انجام این عمل است.
هفتادوسومین جشنواره فیلم برلین از ۱۶ تا ۲۶ فوریه، و بازار فیلم اروپا از ۱۶ تا ۲۲ فوریه برگزار میشوند.