اروپایی‌ها به دنبال معافیت از تحریم‌های آمریکا علیه ایران برای معامله با جمهوری اسلامی هستند

دو روز بعد از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای ایران، رویترز در گزارشی می گوید کشورهای اروپایی خواستار معافیت از تحریم هایی هستند که دولت آمریکا پس از خروج از برجام علیه شرکت هایی اعمال خواهد کرد. آنها امیدوار به ادامه روابط تجاری- اقتصادی با ایران هستند.

«برنو لومر» وزیر دارایی فرانسه روز جمعه گفت، از آمریکا می خواهد شرکت های اروپایی که با ایران معامله می کنند را مشمول تحریم های جدید نکند.

وی گفت: من دو روز قبل به همتای آمریکایی خود گفتم، تصمیم آمریکا برای برخورد با شرکت های اروپایی طرف معامله با ایران، با آنچه تقویت روابط اروپا با آمریکا تلقی می شود، مغایرت دارد. من از او خواستم آمریکا برخی از شرکت های اروپایی را مشمول معافیت از تحریم های جدید کند و یا زمان اجرایی شدت تحریم های جدید علیه طرفهایی که ه با ایران تجارت کنند را به تعویق بیاندازد.

وزیر دارایی فرانسه همچنین گفت، اروپا می خواهد در چارچوب توافق برجام به روابط تجاری / اقتصادی با ایران ادامه دهد.

از سوی دیگر، آنگلا مرکل ، صدراعظم آلمان نیز ضمن لزوم حفظ برجام گفت، باید برای مهار فعالیت های مخرب جمهوری اسلامی ایران در منطفه و برنامه موشک بالستیک ایران، تبادل نظر کرد.

وی افزود: لغو توافق اتمی با ایران موضوعی است که هم باعث نگرانی و هم موجب تاسف ما است. این توافق نتیجه دوازده سال کار و تلاش دیپلماتیک است که احتمالا، توافقی کامل نیست. من هم تایید می کنم، در برخورد با ایران مسائل بسیاری مثل جنگ احتمالی با اسرائیل یا برنامه موشک بالیستیک و نقش ایران در سوریه وجود دارد که مورد نگرانی است. با همه اینها، به باور من درست نیست از توافقی که امضا کرده ایم و از رای متفق القول در شورای امنیت سازمان ملل متحد برخوردار شد، خارج شویم. خروج از برجام به اعتماد در نظم بین المللی آسیب می رساند.

آنگلا مرکل ، صدراعظم آلمان ، همچنین با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، درباره سرنوشت برجام تبادل نظر کرد.

کرملین در بیانه ای گفت رهبران دو کشور در مکالمه ای تلفنی در باره خروج یک جانبه آمریکا از برجام و اهمیت حفظ آن در راستای تلاش برای ثبات منطقه ای گفتگو کردند.

در همین رابطه «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه از قصد دولت آمریکا برای برقراری مجدد اقدامات تنبیهی علیه شرکت های خارجی طرف معامله با ایران به شدت انتقاد کرد.

آقای لودریان گفت کشورهای اروپایی تمام تلاش خود را معطوف حفاظت از منافع شرکت هایشان خواهند کرد و در پی مذاکرات جدی با آمریکا در این باره هستند.

در همین حال، به گزارش رویترز، شرکت انرژی دولتی چین گفت در صورتی که شرکت توتال فرانسوی پروژه گاز پارس جنوبی در ایران را به علت تحریم های اعلام شده آمریکا ترک کند، آماده است، جایگزین این شرکت شود.

روز سه شنبه ۱۸ اردیبهشت، پرزیدنت دونالد ترامپ در سخنانی رسما اعلام کرد ایالات متحده آمریکا از توافق جامع هسته‌ای ۲۰۱۵ قدرت‌های جهانی با ایران خارج می‌شود.

پرزیدنت ترامپ که از زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتقد این توافق بود، ۱۸ اردیبهشت ضمن انتقاد صریح از سیاست‌های منطقه‌ای ایران و حمایت آن کشور از تروریسم، گفت این رفتار بی‌ثبات کننده ایران پس از توافق هسته‌ای شدیدتر شده است و آمریکا گروگان این مسائل نخواهد شد.

وی ضمن اعلام خروج واشنگتن از توافق ۲۳ تیر ۱۳۹۴ بین شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ با ایران، خاطر نشان کرد که آمریکا با متحدان خود مذاکره می کند تا به یک تصمیم جدید برای جلوگیری از جاه طلبی مخرب ایران برسد.

پرزیدنت ترامپ پیش از این به کنگره آمریکا و کشورهای اروپایی فرصت اصلاح برجام را داده بود و گفته بود که اگر این توافق اصلاح نشود، آمریکا از آن خارج می‌شود.

خروج آمریکا از توافق، احیای تحریم‌های اتمی علیه جمهوری اسلامی ایران را به همراه خواهد داشت؛ تحریم هایی که از تیرماه ۱۳۹۴ لغو شده بود.

رئیس جمهوری آمریکا می گوید جمهوری اسلامی ایران به توافق پایبند نبوده است. بر اساس بندی از قطعنامه ۲۲۳۱ که بعد از توافق هسته ای در شورای امنیت تصویب شد، جمهوری اسلامی ایران از آزمایش موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است. با این حال ایران در دو سال اخیر‌ چندین آزمایش موشک بالیستیک داشته است و موشک های ایران در دست برخی گروه های تروریستی و شورشی منطقه دیده شده است.