دهها بازیگر، کارگردان، و سینماگر بینالمللی حاضر در جشنواره فیلم برلین در برنامه ویژهای حمایت خود را از معترضان ایرانی اعلام کردند.
کریستین استوارت، رئیس هیئت داوران بخش رقابتی اصلی جشنواره امسال یکی از چهرههای شاخصی بود که در گردهمایی «زن زندگی آزادی» حضور یافت و با سینماگران زن ایرانی همراهی کرد.
گلشیفته فراهانی، از اعضای هیئت داوران، زر امیرابراهیمی، بازیگر، و سپیده فارسی که با انیمیشن «آژیر» در جشنواره حضور دارد، از جمله هنرمندان ایرانی بودند که در این مراسم اعتراضی شرکت کردند.
کارلو چاتریان و مارینا ریسنبیک، روسای مشترک جشنواره فیلم برلین نیز به این گردهمایی ملحق شدند و از سرکوب خشونتآمیز معترضان توسط حکومت ایران انتقاد کردند.
حاضران شعارهای مختلفی از جمله «زن زندگی آزادی» را به زبانهای انگلیسی، فارسی، و کردی در دست داشتند که پیام نمادین اعتراضات سراسری اخیر ایران محسوب میشود.
این برنامه در شرایطی شنبه در برلین ترتیب یافت که اعتراضات مردمی در نقاط مختلف ایران پس از مدتی وقفه پنجشنبه و جمعه دوباره ادامه یافت و معترضان خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی شدند.
سپیده فارسی، کارگردان ایرانی به رویترز گفت :«دوران رژیم کنونی ایران به پایان رسیده است.» و در ادامه افزود که «زمان تغییر فرا رسیده است و فکر میکنم مردم واقعاً این را درک کردهاند.»
پیش از این مراسم، زر امیرابراهیمی و سپیده فارسی در میزگردی به میزبانی برلیناله شرکت کردند که موضوع آن نقش سینما و هنر در «انقلاب» کنونی در ایران بود.
به گفته زر امیرابراهیمی، علیرغم خطرات زیاد، جامعه فیلمسازی داخل ایران برای به چالش کشیدن حکومت ایران جسورتر میشود. او در ادامه افزود که آنها فقط ترس خود را کنار نمیگذارند، بلکه میخواهند بخشی از جریانی مهمی باشد.
زر امیرابراهیمی گفت که سینماگران ایرانی میخواهند آثار خود را بدون سانسور حکومت تولید کنند ولی این موضوع میتواند به قیمت از دست دادن شغل یا جان آنها تمام شود.
او یادآور شد که مهدی بجستانی، همبازی او در «عنکبوت مقدس» پس از حضور در اکران این فیلم در جشنواره کن به دلیل تهدیدهای حکومت ایران نتوانست به کشور بازگردد.
زر امیرابراهیمی گفت که سایر عوامل و دستاندرکاران فیلم که ساکن ایران هستند نیز از فعالیتهای سینمایی منع شدهاند.
او در ادامه افزود که احساس میکند این یک «خبر خوب» است زیرا باعث میشود که بحث درباره اینکه جامعه سینمایی ایران باید فعالانه حکومت را به چالش بکشد، ادامه یافته است.
زهرا امیرابراهیمی در توضیح این مطلب گفت که همواره بحث درباره نقش سینماگران وجود داشته است چون آنها فعال یا سیاستمدار نیستند، ولی این خصوصیات برای یک فیلمساز مهم است.
زر امیرابراهیمی برای نمایش «هفت زمستان در تهران» ساخته استفی نیدروزل به جشنواره فیلم برلین رفته است. این فیلم مستند درباره ریحانه جباری، زن جوانی در ایران است که به جرم قتل یک مأمور پیشین اطلاعاتی جمهوری اسلامی اعدام شد؛ این زن مدعی بود که این فرد قصد تجاوز به او را داشته است.
جشنواره فیلم برلین در شرایطی برگزار میشود که مدیران آن اعلام کردند هیئتهای سینمایی، شرکتها، و روزنامهنگارانی که برای رسانههایی با روابط مستقیم با حکومتهای روسیه و جمهوری اسلامی ایران کار میکنند، در برلیناله شناخته نخواهند شد.
این محدودیت درباره ایران با سرکوب خشونتآمیز معترضان ایرانی توسط جمهوری اسلامی ارتباط مستقیمی دارد.