لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۴

تعلیق موقت سومین ممنوعیت مسافرتی ترامپ برای ایران و دیگر کشورها؛ واکنش تند کاخ سفید


کاخ سفید می گوید به حکم قاضی فدرال هاوایی برای تعلیق دستور رئیس جمهوری اعتراض خواهد کرد.
کاخ سفید می گوید به حکم قاضی فدرال هاوایی برای تعلیق دستور رئیس جمهوری اعتراض خواهد کرد.

سومین فرمان پرزیدنت ترامپ که قرار بود از روز چهارشنبه اجرا شود و طی آن شهروندان ایران و چند کشور دیگر از دریافت ویزای ورود به آمریکا منع می شدند، توسط یک قاضی فدرال به طور موقت تعلیق شد. ساعتی بعد از این حکم،‌ سخنگوی کاخ سفید حکم قاضی هاوایی را «بطور خطرناکی معیوب» خواند.

قاضی فدرال هاوایی روز سه‌شنبه ۲۵ مهر نسخه تازه ممنوعیت مسافرتی پرزیدنت ترامپ که محدودیت هایی برای صدور ویزای شهروندان ایران، لیبی، سومالی، سوریه، کره شمالی، یمن، ونزوئلا و چاد از ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) اعمال می کرد، به طور موقت تعلیق کرد.

قاضی «دریک واتسون» قاضی فدرال هاوایی که قبلا هم یک فرمان اجرایی ترامپ را لغو کرده بود، روز سه شنبه در حکم خود نوشت به نظر می‌رسد این طرح بر خلاف قوانین مهاجرتی فدرال آمریکا باشد. وی در این حکم ۴۰ صفحه ای گفته این تعلیق ۱۴ روزه است تا بعد تصمیم بگیرد فرمان منع سفر شهروندان این هشت کشور به آمریکا قانونى است یا خیر.

واکنش تند دولت ترامپ

سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید حکم این قاضی را «بطور خطرناکی معیوب» خواند و گفت «محدودیت‌های ورود مندرج در ابلاغیه در مورد کشورها بر اساس توانایی یا تمایل آنها برای تبادل اطلاعات حساس مورد نیاز به منظور بررسی مطمئن تقاضاها، و همچنین ارزیابی تهدیدهای مرتبط با تروریسم، بی‌ثباتی، و دیگر نگرانی‌های جدی امنیت ملی،اعمال می‌شود.»

یان پرایر سخنگوی وزارت دادگستری ایالات متحده با بیان این که این وزارتخانه «از طریقی عاجل تقاضای تجدید نظر» خواهد کرد، حکم روز سه شنبه قاضی فدرال هاوایی را «نادرست» خواند و گفت «تفکیک قوا را به صورت مناسب محترم نشمرده و این احتمال بالقوه را دارد که پیامدهای جدی منفی برای امنیت ملی ما به بار بیاورد.»

سه فرمان جنجالی

این سومین فرمان پرزیدنت ترامپ است. دو فرمان اجرایی قبلی او هم توسط قضات فدرال تعلیق شده بود حتی شکایت دولت تا دیوان عالی پیش رفت اما عالی ترین نهاد قضایی آمریکا به این دلیل که زمان این فرمان های سه ماهه گذشته، یکی از آن فرمان ها را بررسی نکرد.

براساس رویه دو فرمان قبلی، با این رای دادگاه فدرال، فرمان آقای ترامپ امکان اجرا ندارد و دولت می تواند درخواست تجدیدنظر کند اما در این مدت شهروندان کشورهای ذکر شده می توانند درخواست ویزا به سفارت آمریکا بدهند.

محدودیت جدید چه بود؟

آقای ترامپ روز ۲ مهرماه در دستور جدیدی ورود شهروندان ایران با ویزای مهاجرتی یا غیر مهاجرتی لغو کرده بود. این دستور به خاطر «عدم همکاری دولت ایران» با آمریکا «در شناسایی تهدیدهای امنیتی» صادر شد.

با این حال در این ابلاغیه آمده بود دارندگان ویزای دانشجویی (F1) و ویزای مبادله دانشجو (J1) از ایران از محدودیت معاف هستند.

لیست کشورهای شامل محدودیت اینک به هشت کشور ایران، لیبی، سومالی، سوریه، کره شمالی، یمن، ونزوئلا و چاد گسترده شده است. در اطلاعیه رئیس جمهوری آمریکا محدودیت هایی برای مقام های دولتی و اعضای خانواده های آنها در ونزوئلا اعمال شده که به نظر می رسد در ادامه ناخشنودی کاخ سفید از سرکوب مخالفان توسط دولت مادورو باشد.

کاخ سفید روز پیشتر در دفاع از عدم قرار گرفتن شهروندان عربستان سعودی در محدودیت های سفر به آمریکا گفت که ریاض با واشنگتن در مورد پیشینه شهروندانش تبادل اطلاعاتی دارد.

پرزیدنت ترامپ: امنیت شهروندان آمریکا اولویت من است

همزمان با ابلاغیه جدید، پرزیدنت ترامپ در توئیتر خود نوشت: امنیت آمریکا، اولویت شماره یک من است. ما به کسانی که نمی‌توانیم به درستی پیشینه آ‌نها را بررسی کنیم، اجازه ورود به آمریکا را نمی‌دهیم.

در حالیکه از بهمن ماه گذشته و صدور فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ مخالفت هایی با آن صورت گرفت، رئیس جمهوری آمریکا می گوید منع سفر شهروندان این کشورها در راستای تامین امنیت برای آمریکاییان است. به عقیده دولت آمریکا، چون دولت کشورهایی مثل ایران از لحاظ امنیتی همکاری با آمریکا ندارند، این تهدیدی برای آمریکا تلقی می شود.

فعالان مدنی ابتدا گفتند که منع سفر شهروندان کشورهایی نظیر ایران، یمن، سوریه و لیبی عملا تبعیض علیه مسلمانان است، اما دولت این اتهام را رد کرد. در ماههای گذشته نهاد های مدنی در آمریکا با اقامه پرونده های دعوا علیه دولت می گویند منع گسترده و عام موجب دربرگرفتن صدها هزار نفر از کسانی می شود که تهدیدی برای آمریکا نیستند و به عنوان دانشجو یا کار در آمریکا حضور دارند.

دولت ترامپ خواستار اصلاح قوانین مهاجرتی و صدور ویزا به آمریکاست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG