لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۲

پارلمان اوکراین رای به لغو وضعیت بی‌طرفی کی‌یف داد


این رای پارلمان، اوکراین را يک گام ديگر به عضويت در پیمان ناتو نزديک می‌کند و درحالی‌که کی‌یف درگير مبارزه با شورشیان جدایی‌طلب طرفدار روسیه در مناطق شرقی است، پترو پوروشنکو رئیس‌جمهوری آن کشور گفته است عضویت در ناتو را پیگيری خواهد کرد.

نمایندگان پارلمان اوکراین روز سه‌شنبه قانونی را به تصويب رساندند که به موجب آن وضعيت بی‌طرفانه و عدم تعهد کی‌یف لغو کرده و به اين ترتيب این متحد پیشین مسکو يک گام ديگر به عضويت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نزديک شد.

۳۰۳ نفر از ۳۷۵ نماینده پارلمان اوکراین به لایحه لغو وضعيت بی‌طرفی اوکراین رأی مثبت دادند. کی‌یف در سال ۲۰۱۰ میلادی (۱۳۸۹ خورشیدی) تحت فشار مسکو که نمی‌خواست اوکراين به عضویت پیمان‌های نظامی با کشورهای غربی در آید، اعلام وضعيت بی‌طرفی یا عدم تعهد کرده بود.

درحالی‌که کی‌یف درگير مبارزه با شورشیان تحت حمایت روسیه در مناطق شرقی است، پترو پوروشنکو رئیس‌جمهوری اوکراین گفته است عضویت در ناتو، اين اتحادیه نظامی غربی، را پیگيری خواهد کرد.

پاولو کليمکين، وزیر امور خارجه اوکراین، نیز در جلسه امروز پارلمان گفت، «تحت شرایط تجاوز کنونی علیه اوکراین، این قانون راه را برای یک ساز و کار جدید و واقعگرایی از اهداف سیاست داخلی ما باز می کند. همچنین منطق این قانون با سخنان دوستان و متحدان ما در ناتو نیز همخوانی دارد.»

روسیه گسترش ناتو به سوی شرق را به چشم تهدیدی متوجه امنیت خود می بیند و تصمیم امروز پارلمان اوکراین موجب خشم مسکو شده است.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، لغو وضعیت بی‌طرفی و عدم تعهد اوکراین را «گامی غیرسازنده» توصیف کرد که تنها به بالا گرفتن تنش‌ها منجر می‌شود و این توهم را بوجود می‌آورد که می‌توان با تصویب چنین لوایحی، بحران داخلی اوکراین را حل کرد.

روز دوشنبه، دیمیتری مدودف نخست وزیر روسیه در صفحه فیس‌بوک خود نوشت اگر وضعیت بی‌طرفی اوکراين لغو شود، اوکراين تبديل به «دشمن بالقوه نظامی روسیه» خواهد شد.

خبرگزاری اينترفاکس روسيه به نقل از آندره‌ای کلين، یک ديپلمات روسیه، نیز نوشت اين حرکت پارلمان اوکراين «غيردوستانه» بوده و هشدار داد که مسکو به اين حرکت «پاسخی منفی» خواهد داد؛ او توضيحی در باره پاسخ مسکو ارايه نکرد.

آقای کلين نماینده مسکو در سازمان امنیت و همکاری در اروپا (اوسکه) است. اين سازمان تلاش‌های صلح بین کی‌یف و شورشیان را هماهنگ می‌کند.

پس از آن‌که در ماه فوريه ۲۰۱۴ (زمستان ۱۳۹۲) رئيس‌جمهوری طرفدار مسکو در اوکراين سرنگون شد، بویژه پس از آن‌که دولت مورد پسند غرب در کی‌یف بسر کار آمد، روابط دو کشور به شدت تیره شد.

پاسخ مسکو به تحولات در رهبری اوکراين، الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه بود. اوکراین و رهبران غربی همچنين روسیه را به تسليح و حمایت از شورشیان روسی‌زبان در شرق اوکراين متهم می‌کنند. روسیه این اتهام را انکار کرده و می‌گويد شرکت نيروهای روسی در منطقه داوطلبانه بوده و مسکو نقشه‌ای را در اين رابطه دنبال نمی‌کند.

XS
SM
MD
LG