لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۴

مذاکرات روسیه و آمريکا بر سر قرارداد ۱۹۸۷ کنترل تسليحات


عکس آرشیوی از رونالد ریگان رئیس جمهوری ایالات متحده (راست) و میخائیل گورباچف رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق پس از امضای پيمان کنترل نيروهای هسته‌ای ميان‌بُرد در دسامبر ۱۹۸۷
عکس آرشیوی از رونالد ریگان رئیس جمهوری ایالات متحده (راست) و میخائیل گورباچف رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق پس از امضای پيمان کنترل نيروهای هسته‌ای ميان‌بُرد در دسامبر ۱۹۸۷

مقامات روسیه و آمریکا روز پنج شنبه هفته جاری برای گفتگو درباره پیمان کنترل تسلیحات ۱۹۸۷، که اکنون به نظر می‌رسد آینده نامعلومی دارد، در مسکو دیدار خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری رويترز، پس از نشست هفته گذشته سازمان پيمان آتلانتيک شمالی،ناتو، تنش بين روسيه و ايالات متحده، که از ماه‌ها پيش بر سر بحران اوکراين و الحاق شبه جزيره کريمه به خاک روسيه شدت يافته بود، اکنون به نقطه اوج خود رسيده است؛ و مسکو و واشنگتن تعهد يکديگر به پيمانی که در سال ۱۹۸۷ بر سر کنترل نيروهای هسته‌ای ميان‌بُرد (INF) به امضا رسيد را زير سوال برده‌اند.

ميخائيل اوليانوف رئيس اداره عدم اشاعه و کنترل تسليحات روسیه وابسته به وزارت امور خارجه آن کشور، با بیان این که «ما معتقد هستيم که اين موافقتنامه مهمی است و بايد به درستی اجرا گردد،» گفت مذاکرات درباره انطباق با معاهده این هفته انجام خواهد شد و رُز گوتمولر معاون وزير امور خارجه آمريکا در کنترل تسلیحات و امنیت بین‌المللی، در اين مذاکرات شرکت خواهد کرد.

در پایان جنگ سرد، به موجب پيمان کنترل نيروهای هسته‌ای ميان‌بُرد (Intermediate-range Nuclear Forces)، موشک‌های هسته‌ای و متعارف باليستیک و کروز با بُرد بين ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کيلومتر، حذف شدند.

ایالات متحده می‌گوید روسیه یک موشک کروز که از زمین پرتاب می‌شود را آزمایش کرده که تحت این پیمان ممنوع بوده، و در نتیجه پيمان سال ۱۹۸۷ را نقض کرده است.

آناتولی آنتونوف معاون وزیر دفاع روسیه ماه گذشته گفت مسکو به این پیمان متعهد است، اما ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری، مطابقت آن را با منافع روسیه مورد سوال قرار داده است.

به گزارش رویترز، وزارت امور خارجه روسیه برداشت واشنگتن از این پیمان را مورد سوال قرار داد و گفت استفاده آمریکا از پهپادهای مسلح، نیز تخطی از پیمان است.

اعضای ناتو در نشست هفته گذشته درباره طرح محافظت از کشورهای عضو ناتو در شرق اروپا از روسیه با يکديگر توافق داشتند، و همگی به‌شدت از نقش مسکو در بحران اوکراین انتقاد به‌عمل آوردند. مسکو، که ادعا می‌کند در بحران اوکراين نقشی ندارد، از ناتو انتقاد کرد و گفت تبليغات غرب به تنش در اوکراین دامن زده است.

اتحادیه اروپا و ایالات متحده در واکنش به نقش مسکو در بحران اوکراين، تحریم‌هايی را علیه روسیه تصویب کرده‌اند که برخی از آنها بر صنايع دفاعی آن کشور متمرکز است.

همزمان در روز دوشنبه (۱۷ شهريور ماه)، رئیس جمهوری روسیه تغییراتی در ساختار حکومتی ايجاد کرد و حق نظارت و قدرت بیشتری به وزارت دفاع بر صنايع دفاع ملی اعطا کرد، و دو سازمان ناظر بر قراردادهای دفاعی نیروهای مسلح روسیه و سيستم‌های تحویل اسلحه را منحل کرد و ختيارات آنها را به وزارت دفاع داد.

فرانسه هفته گذشته گفته بود به دليل اقدامات روسيه در اوکراين، تحويل نخستين ناوهای حامل هليکوپتر تحت قراردادی به ارزش بيش از ۱ونيم ميليارد دلار را متوقف می‌کند.

دنیس مانتوروف، وزير صنايع و بازرگانی روسيه در واکنش به این تصمیم فرانسه گفت روسیه خود قادر به ساخت کشتی‌های جنگی هست؛ ولی از دادن جزئیات بيشتر خودداری کرد.

XS
SM
MD
LG