پس از دو بار تاخیر در تصویب تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه روسیه با امید به آن که در پی اجرای آتشبس در شرق اوکراین، مسکو در سیاست خود تجدیدنظر کند، سرانجام مقامهای ارشد اروپايی روز پنجشنبه اعلام کردند که اتحادیه اروپا تصمیم گرفته است به دليل اقدامات روسیه در اوکراین، تحریمهای اقتصادی جدیدی را عليه مسکو وضع کند.
دیپلماتهای اتحاديه اروپا در بروکسل به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند، این تحریمها محدوديتهای بيشتری بر دسترسی شرکتهای روسی به بانکها و بازارهای مالی اروپا اعمال خواهد کرد. همچنين، صادرات برخی از فرآوردههای فناوریهای پيچيده را محدود کرده، دارايیهای چندین تن از مقامهای روسیه را مسدود و ممنوعیت سفر بر آنها اعمال میکنند.
چهار دیپلمات اروپايی که نخواستند نامشان فاش شود، بطور مستقل تائيد کردند تحريمهای جديد از روز جمعه، پس از انتشار در نشريه رسمی اتحاديه اروپا، به مورد اجرا گذارده خواهند شد، اما در صورتی که اوضاع در شرق اوکراين بهبود یابد، میتوان تحريمها را لغو کرد.
نشست دو هفته پیش رهبران اتحادیه اروپا خواستار نهايی شدن تحریمهای جدید شده بود، اما اين تصميم دو بار برای ارزیابی تاثیر آتشبس در مناطق شرقی اوکراین، به تاخیر افتاد.
ایالات متحده نیز پیش از این گفته بود در نظر دارد تحریمهای جدیدی را، پس از اقدام اتحادیه اروپا، عليه روسيه به مرحله اجرا بگذارد؛ به نظر میرسد که اکنون وقت آن فرا رسيده است.
انتظار میرود مجازاتهای پیشين اعمال شده عليه بخشهای تسليحاتی و نفتی روسيه، با تحریمهای جدید تشديد شود، از جمله انقباض بيشتر بازارهای سرمايه بينالمللی.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو دیپلمات آگاه در این زمینه نوشت، ممنوعیت جاری بر اعتبارات و وام به نهادها و شرکتهای روسی با مهلت سررسيد بيش از ۹۰ روز، به ۳۰ روز تقليل پيدا خواهد کرد. مهار دسترسی به بازارهای سرمایه غرب، احتمالا بار بيشتری بر رشد اقتصادی ضعيف روسيه خواهد بود.
انتظار میرود اشخاص بیشتری، از جمله مقامات دولتی روسیه و افراد نزدیک به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری آن کشور نیز مورد تحریم واقع شوند.
شاخص سهامMICEX روسیه، که از صبح پنجشنبه (۲۰ شهريور) تا اوایل بعد از ظهر در حال افزایش بود، با انتشار اخبار مربوط به تحریمهای جدید، ۷ دهم درصد کاهش یافت. روبل روسیه به پائینترين حد خود در برابر دلار سقوط کرد و هر ۳۷ و نيم روبل، معادل ۱ دلار شد.
بروکسل به دلیل روابط گسترده اقتصادی کمتر از واشنگتن مايل به تحریم روسیه بوده است. مسکو تامینکننده مهم گاز طبیعی برای بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا است و بطور کلی سومین شریک تجاری اتحاديه اروپا است. تحریمهای اتحادیه اروپا، با این حال، تاثیر بیشتری نسبت به تحريمهای اعمال شده از سوی ایالات متحده دارد، زيرا اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری روسیه است.