لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۰

تداوم رشد نقدینگی در پایان ۱۴۰۰؛ «سردرگمی در فضای اقتصادی کشور» حاکم است


ابراهیم رئیسی. آرشیو
ابراهیم رئیسی. آرشیو

بانک مرکزی ایران در روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ رشد نقدینگی در کشور را حدود ۳۹.۸ درصد اعلام کرد. دولت پیشتر وعده داده بود با مهار نقدینگی، از افزایش تورم جلوگیری خواهد کرد.

روزنامه دولتی «ایران» روز سه‌شنبه با انتشار آماری از بانک مرکزی جمهوری اسلامی، نوشت: «میزان نقدینگی در دی ماه امسال به رقم ۴۵۰۱ هزار میلیارد تومان رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۹.۸ درصد رشد داشته است.»

رشد نقدینگی و دیگر سیاست‌های اقتصادی دولت رئیسی انتقادهای زیادی در میان کارشناسان برانگیخته است.

روزنامه «شرق» چاپ تهران در یادداشتی درباره عدم موفقیت دولت سیزدهم جمهوری اسلامی در دستیابی به حداقل‌هایی در حوزه راهبردهای اقتصادی اعلامی نوشته است: «متأسفانه نه تکلیف برجام به‌عنوان مهم‌ترین گره سیاسی‌-اقتصادی کشور مشخص است و نه سیاست‌های اقتصادی دولت فارغ از این توافق، روشنی و جلوه خاصی دارد.»

به نوشته این روزنامه «آنچه همچنان در فضای اقتصادی کشور حاکم است، سردرگمی است.»

شرق در بخشی دیگر از این یادداشت خود با عنوان «پیچیده در غبار!» آورده است: «آخرین روزهای سال در شرایطی به پایان می‌رسد که سایه ابهام و بلاتکلیفی بیش از هر زمان دیگری بر آن سنگینی می‌کند.»

رئیس دولت جمهوری اسلامی و اعضای کابینه او هنگام انتخابات پر مناقشه ریاست ‌جمهوری ۱۴۰۰ وعده رونق‌بخشی «سریع و انقلابی» به اقتصاد ایران، رفع ابرچالش‌های بازار سرمایه و جلوگیری از زیان سرمایه‌گذاران را داده بودند.

ابراهیم رئیسی خردادماه ۱۴۰۰ وعده داده بود که «ظرف چند روز» می‌توان برخی مشکلات مهم اقتصادی ایران از جمله بورس را حل کرد، معضلی كه همچنان پابرجاست و با افت‌های پی در پی و قابل توجه شاخص‌های کل و فرعی بورس اوراق بهادار تهران، هر چند وقت یکبار سرمایه‌گذاران این حوزه را به خیابان‌های تهران و برخی از شهر های ایران برای اعلام مطالبات و بیان اعتراضات می‌کشاند.

اعتراضات معیشتی و مدنی طی ۶ ماه گذشته نه تنها کمتر نشده که بر دامنه آن نیز افزوده شده است. معلمان، بازنشستگان، کارگران، سهامداران، کشاورزان، دامداران و حتی برخی کارکنان نهادهای حاکمیتی همچون قوه قضائیه یا نیروهای مسلح هم از جمله معترضان این ماه‌ها به وضعیت نابسامان اقتصادی و معیشتی کشور بوده‌اند.

ابراهیم رئیسی هفته گذشته اعلام کرد که «فقر مطلق زیبنده نظام ارزشی ما نیست و قطعا به همت بخش‌های مختلف این مهم می‌شود در همین سال ۱۴۰۰ برطرف شود.»

XS
SM
MD
LG