اوکراین: به‌رغم حمله موشکی روسیه مسیر صادراتی جایگزین در دریای سیاه باز است

آرشیو

الکساندر کوبراکوف، معاون نخست‌وزیر اوکراین، پنجشنبه ۱۸ آبان گفت که به‌رغم حمله اخیر روسیه به یک کشتی غیرنظامی، میسر صادراتی جایگزین در دریای سیاه باز است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات اوکراینی چهارشنبه گفتند که حمله موشکی روسیه به یک کشتی غیرنظامی با پرچم لیبریا که در حال ورود به بندری در منطقه اودسا در دریای سیاه بود، آسیب رساند، یک تن را کشت و چهار نفر را زخمی کرد. این کشتی قرار بود سنگ آهن به چین منتقل کند.

به گفته کوبراکوف، به رغم این حمله، تردد کشتی‌ها از بنادر منطقه اودسا ادامه دارد. او در ادامه افزود: «شش کشتی با ۲۳۱ هزار تن محصولات کشاورزی از بنادر اودسا خارج شده و به سمت تنگه بسفر در ترکیه حرکت کرده‌اند.»

به گفته کوبراکوف، پنج کشتی نیز در انتظار ورود به بنادر برای بارگیری هستند و با وجود حملات سیستماتیک روسیه به زیرساخت‌ها، این بنادر فعال هستند.

روسیه پس از خروج از توافقی که با میانجیگری سازمان ملل متحد صورت گرفت و عبور ایمن محموله‌های غلات اوکراینی را از طریق دریای سیاه تضمین می‌کرد، به صورت مداوم به زیرساخت‌های بنادر اوکراین را هدف قرار داده است.

در ماه اوت (مرداد) اوکراین یک «گذرگاه بشردوستانه» را برای کشتی‌های عازم بازارهای آفریقا و آسیا راه‌اندازی کرد تا محاصره روسیه در دریای سیاه را دور بزند.

بعدها مقامات ارشد کشاورزی اوکراین گفتند که این مسیر که در امتداد سواحل جنوب غربی اوکراین در دریای سیاه قرار دارد و به آب‌‌های رومانی و ترکیه می‌رسد، برای انتقال غلات نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

به گفته انجمن بازرگانی کشاورزی، استفاده از این مسیر جایگزین، صادرات محصولات کشاورزی اوکراین را در ماه میلادی جاری ۱۵ درصد افزایش داد و به ۴.۸ میلیون تن رساند.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه

سفر پوتین به قزاقستان

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در جریان سفر پنجشنبه خود به قزاقستان، خواستار توسعه مسیرهای انتقال گندم و کود در آسیا شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، مسکو به دلیل تحریم‌های غرب به دنبال مسیرهای صادراتی جدید است.

پوتین که ریاست کنفرانس همکاری کشاورزی را با قاسم جومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان بر عهده داشت، گفت که روسیه امسال حدود ۶۰ میلیون تن گندم برای صادرات خواهد داشت.

او به حاضرین اطمینان داد که روسیه همچنان بزرگترین صادرکننده گندم در جهان خواهد بود و این عنوان را حفظ می‌کند. پوتین خواستار توسعه بیشتر مسیرهای کشتیرانی به بازارهای بزرگ آسیایی مانند چین و هند شد.

تحریم‌های غرب بر بانک‌ها و شرکت‌های روسی، ارسال غلات و تراکنش‌های مالی را برای صادرکنندگان روسی دشوارتر کرده است، این در حالی است که تحریم‌ها به طور خاص اقلام کشاورزی را هدف قرار نمی‌دهند.

بر اساس گزارش‌ها، مسکو از صادرکنندگان خواسته است تا حداقل قیمت صادرات گندم را برای محافظت از درآمد کشاورزان اتخاذ کنند، اگرچه عملکرد این طرح نیمه رسمی نامشخص است.

به گفته کارشناسان، قزاقستان نیز به نوبه خود به دنبال تبدیل شدن به یک مرکز لجستک برای صادرات کالاهای روسیه به چین و ایران است. این کشور در حال حاضر یک خط راه آهن بین روسیه و چین را اداره می‌کند و در امتداد دریای خزر از طریق راه‌آهن با ایران ارتباط دارد.

این سومین سومین سفر شناخته شده پوتین به خارج از کشور از هنگامی است که دادگاه بین‌المللی کیفری مستقر در لاهه حکم بازداشت رئیس‌جمهور روسیه را به اتهام جنایت جنگی صادر کرد؛ کرملین این اتهامات را رد می‌کند.

قزاقستان، مانند چین و قرقیزستان، دو کشور دیگری که پوتین اخیراً از آنها بازدید کرده است، از امضاکنندگان دیوان کیفری بین‌المللی نیست. دیوان کیفری بین‌المللی که پوتین را به اخراج غیرقانونی کودکان از اوکراین متهم می‌کند، از ۱۲۳ کشور عضو خود می‌خواهد که در صورت ورود پوتین به خاک آنها، او را برای محاکمه به لاهه منتقل کنند.