نصیر مشکوری، کارشناس و منتقد موسیقی در گفتوگو با صدای آمریکا میگوید که بازداشتها و دستگیریها موجب توقف موج موسیقی اعتراضی نمیشود.
دور جدید اعتراضات سراسری در ایران با انتشار آثار موسیقایی متنوعی همراه بود و بسیاری از هنرمندان ایرانی، به ویژه چهرههای جوان درونمرزی از این طریق با جنبش آزادیخواهی مردم همراهی کردند.
این در حالی است که در هفتههای اخیر تعدادی از این هنرمندان مانند شروین حاجیپور، عماد قویدل، یا توماج صالحی توسط نیروهای امنیتی دستگیر شدهاند و برخی از آنها در بازداشتگاه مورد اذیت و آزار قرار گرفتهاند.
نصیر مشکوری، منتقد هنری و نویسنده کتاب «نسل هیپ هاپ» در گفتوگو با صدای آمریکا ویژگیهای موسیقی اعتراضی دوره اخیر را بررسی کرد.
به گفته آقای مشکوری، غیر از چند چهره معدود مانند شروین حاجیپور یا توماج صالحی، اکثر هنرمندان شاخههای مختلف موسیقی در همراهی با مردم کمی تأخیر داشتند و از جامعه عقب ماندند.
او با اشاره به محبوبیت آهنگ «برای...» شروین حاجیپور، میگوید که این هنرمند جوان در همان روزهای نخست با شیوهای مدرن و ابتکاری، مطالبات مردمی را که در قالب توئیت منتشر شده بود، به صورت زنجیرهای کنار هم گذاشت، و در یک ساختار موسیقایی ساده، از آنها کلاژ تأثیرگذاری ساخت.
نصیر مشکوری تأکید میکند که آهنگ شروین حاجیپور «یک مانیفست واقعی برای این جنبش انقلابی در ایران است.»
این منتقد موسیقی در ادامه میافراید که در این میان باید به توماج صالحی هم اشاره کرد که از چند سال پیش از خیزش کنونی در این زمینه فعال بوده است، و در آثارش به تمامی مطالبات و نقدهای سیاسی و اجتماعی که امروز در این جنبش مطرح میشود، پرداخته بود.
به گفته آقای مشکوری، توماج صالحی از دو سال قبل پیشگام این جریان موسیقایی اعتراضی محسوب میشود و در ابتدای این مسیر تنها بود.
نصیر مشکوری میگوید که توماج صالحی هنرمندی است که نبض جامعه را زودتر از سایرین فهمید و مطالبات مردمی را از طریق زبان موسیقایی خود، یعنی کانال موسیقی رپ به شیوه سادهای بیان کرد.
این منتقد موسیقی تأکید میکند که البته هنرمندان دیگری مانند عماد قویدل نیز در این عرصه فعال بودند که از قضا او نیز دستگیر شده و در زندان است.
او با اشاره به اینکه توماج صالحی و عماد قویدل به دلیل ادامه جنبش اخیر، و محتوای ضدحکومتی آثار خود، احتمالا با مجازات سنگینتری مواجه خواهند شد، تأکید میکند که این دستگیریها باعث توقف جریان موسیقی اعتراضی نخواهد شد.
به گفته نصیر مشکوری، حکومت به شدت در حال سرکوب است و با معترضان در هر حوزهای برخورد میکند ولی قطعا قادر به خاموش کردن این جنبش نخواهد شد.
به عقیده آقای مشکوری شاید این سرکوب تا حدی باعث محافظهکاری هنرمندان به ویژه چهرههای ساکن ایران شود، و البته باید در نظر داشت که در این مدت بسیاری از آنها دستگیر شدهاند، ولی صدای آنها خاموش نمیشود، و طرفداران و دوستداران آنها در تظاهرات یا در شبکههای اجتماعی صدای این هنرمندان خواهند بود.
او در ادامه میگوید که باید در نظر داشت که همواره در هر جنبشی صداهای جدیدی نیز ظهور میکند و درخواستها و مطالبات مردمی را بازتاب میدهند.
نصیر مشکوری میگوید که در اینجا باید به فعالیتهای ارزنده هنرمندان برونمرزی در شاخههای مختلف موسیقی مانند رپ، راک، پاپ، تلفیقی، یا حتی کلاسیک نیز اشاره کرد که به شیوههای مختلف از هنرمندان درونمرزی حمایت میکنند و صدای جنبش مردم ایران هستند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند