لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۷

سالگرد مهسا؛ واکنش‌ برخی رهبران جهان به سالگرد آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»


تصویری از مهسا (ژینا) امینی
تصویری از مهسا (ژینا) امینی

همزمان با اولین سالگرد کشته‌شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد جمهوری اسلامی، تعدادی از رهبران جهان با انتشار پیام‌هایی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره او، بار دیگر حمایت خود از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» را اعلام کردند.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در بیانیه‌ای گفت: «من و جیل به همراه مردم سراسر دنیا به یاد او و تمامی شهروندان شجاع ایرانی هستیم که به دلیل درخواست مسالمت‌آمیز خود برای دموکراسی و کرامت انسانی توسط رژیم ایران کشته، زخمی یا زندانی شدند.»

به گفته او، داستان مهسا با «کشته شدن وحشیانه» او تمام نشد بلکه او الهام‌بخش جنبش تاریخی «زن، زندگی، آزادی» شد که ایران و مردم سراسر جهان را که به صورت خستگی‌ناپذیر از برابری جنسیتی و احترام به حقوق بشر دفاع می‌کنند تحت تأثیر قرار داد.

کامالا هریس، معاون ریاست جمهوری آمریکا، ضمن گرامیداشت یاد مهسا گفت: «حمایت خود را از زنان ایران که برای آزادی و حقوق بشر مبارزه می‌کنند، تکرار می‌کنیم.» خانم هریس افزود: «من از شجاعت آنها الهام گرفته‌ام. ما به پاسخگوکردن مقامات و نهادهای ایرانی مسئول نقض حقوق بشر ادامه خواهیم داد.»

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایران، گفت: «یک سال پیش، مرگ غم‌انگیز و غیرمنطقی مهسا در بازداشت به اصطلاح «پلیس اخلاق» ایران، تظاهراتی را در سراسر ایران برانگیخت که با خشونت وصف‌ناپذیر، دستگیری‌های گروهی، اختلالات سیستماتیک اینترنت و سانسور رژیم ایران مواجه شد.» بلینکن افزود: «ما در کنار شرکای بین‌المللی خود به اقدامات سزاوار برای پاسخگو کردن کسانی که بهره‌مند شدن ایرانیان از حقوق بشر را سرکوب می‌کنند، ادامه خواهیم داد.»

لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، با اشاره به پایان «غم‌انگیز» زندگی مهسا در شهریور ماه گذشته گفت: «شجاعت او الهام‌بخش جنبشی بود که در برابر تداوم وحشیگری، پایدار مانده است.» او افزود: «تعهد ایالات متحده به ایستادن در کنار مردم ایران، تزلزل‌ناپذیر خواهد ماند.»

روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا، گفت مهسای ٢٢ ساله به شیوه‌ای بیرحمانه کشته شد و «قتل او» آغازگر جنبش تاریخ‌ساز «زن،زندگی، آزادی» شد. او افزود: «به یادش می‌آوریم. میراثش را گرامی می‌داریم. در کنار کسانی که برای آزادی در ایران مبارزه می‌کنند، می‌ایستیم.»

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در پیامی کوتاه «زن، زندگی، آزادی» را به دو زبان آلمانی و انگلیسی در شبکه اجتماعی اکس منتشر کرد.

آنالینا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، با گرامیداشت یاد و خاطره مهسا و صدها جوان ایرانی گفت آنها می‌بایست آینده ایران می‌بودند اما خشونت بیرحمانه جمهوری اسلامی، آینده آنها را ربود. به گفته او، شعار «ژن، ژیان، آزادی» با طنین‌انداختن در کل جهان، به نماد شجاعت زنان ایرانی در برابر سرکوب تبدیل شد.

ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، با اشاره به تحریم وضع‌شده علیه شش مقام جمهوری اسلامی گفت کشورش در تحریم رژیم ایران و مسئولان سرکوب «بی‌امان» عمل کرده است.

کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه، به مناسبت سالگرد کشته‌شدن مهسا گفت: «به یاد او و به شجاعت همه کسانی که از حقوق زنان در ایران و سراسر جهان دفاع می‌کنند، ادای احترام می‌کنم.» او افزود: «فرانسه در خط مقدم مبارزه برای حقوق برابر است.»

وزارت امور خارجه نروژ با اشاره به وضعیت «نگران‌کننده» حقوق بشر در ایران گفت جمهوری اسلامی باید به آزادی بیان و تجمع احترام بگذارد و نروژ همچنان نگرانی‌های خود در این باره را مطرح خواهد کرد.

پنی وونگ، وزیر امور خارجه استرالیا، در سخنانی ضمن گرامیداشت یاد مهسا گفت: «از ایران می‌خواهیم به صدای مردمش گوش دهد. زن، زندگی، آزادی.»

نانایا ماهوتا، وزیر امور خارجه نیوزلند، گفت کشورش همچنان عمیقا نگران وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران است و محدودیت‌های مسافرتی علیه ۵۵ مقام ایرانی وضع کرده است. به گفته او، نیوزلند همچنان از نزدیک وضعیت در ایران را رصد می‌کند و پاسخ مقتضی به هرگونه تحول نگران‌کننده‌ای خواهد داد.

همزمان با گذشت یکسال از کشته‌شدن مهسا و آغاز اعتراضات مسالمت‌جویانه ایرانیان که با سرکوب خشونت‌بار جمهوری اسلامی مواجه شد، ایالات متحده آمریکا و متحدانش از جمله بریتانیا، کانادا، استرالیا، و اتحادیه اروپا دور جدیدی از تحریم‌ها علیه مقامات و نهادهای مسئول سرکوب معترضان ایرانی وضع کردند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG