لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۲

شکستن سکوت رهبر جمهوری اسلامی ایران؛ هشدار به رسانه ها، برای «کش» ندادن اختلاس


رهبر جمهوری اسلامی ایران، ۴۵ روز پس از افشای اختلاس سه هزار میلیارد تومانی، بالاخره به آن واکنش نشان داد و هرچند به جای اختلاس، واژه «سوء استفاده مالی» را بکار برد اما تاکید کرد مسئولان در حال رسیدگی هستند و «رسانه ها نباید آن را کش دهند».

آیت الله علی خامنه ای امروز در حاشیه دیدار با کارگزاران حج، اظهار نظر کرده تا به این ترتیب این، این اولین واکنش رهبر جمهوری اسلامی به ماجرای اختلاس سه هزار میلیارد تومانی باشد.

در بزرگترین اختلاس تاریخ ایران، شرکتی به نام «گروه امیر منصور آریا» با سوء استفاده از روابطی که داشته، پس از همکاری با هشت بانک، به این اختلاس بزرگ دست زده است. در هفته های اخیر رسانه های منتقد دولت، اسنادی را منتشر کرده اند که نشان می دهد برخی چهره های دولتی با عوامل اختلاس ارتباط داشته اند.

آقای خامنه ای با اعلام اینکه در زمینه فساد مالی اخیر، خبررسانی شده، اعلام کرد: «اکنون بگذارید مسئولان با دقت کارشان را بکنند».

رهبر جمهوری اسلامی از رسانه ها هم بخاطر پرداختن بیش از حد به موضوع فساد مالی انتقاد کرد و گفت «رسانه ها نباید آن را کش دهند».

هشدار به رسانه ها از سوی عالیترین مقام در جمهوری اسلامی در حالی بیان می شود که برخی اعتقاد دارند فعالیت رسانه ها می تواند به فاش شدن ابعاد فساد مالی اخیر کمک کند.

بهروز صمد بیگی، روزنامه نگار در این مورد می گوید : «نمی شود انتظار مبارزه با فساد را داشت اما به مطبوعات اجازه پرداختن به آن را نداد.»

آقای صمد بیگی اظهار داشته، «اکنون فضای خیلی مسدودی در ایران برای روزنامه نگاران ایرانی وجود دارد و همین موجب شده آنها تنها به انتشار اخبار عادی و معمولی بپردازند و امکان برای تحلیل موشکافانه وجود ندارد. در حالیکه از یک روزنامه نگار یا رسانه مستقل یا منتقد انتظار می رود که به تحلیل وقایع و انتشار آزادانه اخبار بپردازد.»

بهروز صمدبیگی می گوید در غیاب رسانه ها ، ابعاد فساد مشخص نمی شود
بهروز صمدبیگی می گوید در غیاب رسانه ها ، ابعاد فساد مشخص نمی شود

به عقیده این روزنامه نگار، حکومت جمهوری اسلامی تاکنون خواستار این بوده که مطبوعات در حد رسانه های گوش به فرمان باشند و اگر چنین نکنند، عامل بیگانه معرفی می شوند و یا چنانکه بارها رهبر جمهوری اسلامی در سخنانش گفته، از مطبوعات به عنوان «پایگاه دشمن» یاد می شود.

صمد بیگی تاکید دارد با وجود اینکه اختلاس های مهمی در سالهای گذشته رخ داده اما پرونده شهرام جزایری تنها موردی بود که با فضای نسبتا آزاد مطبوعات در دوران اصلاحات، ابعاد آن برای افکار عمومی روشن شد.

رهبرجمهوری اسلامی، در بخش دیگری از سخنرانی خود با بیان اینکه، مسئولان سه قوه ایران، در حال رسیدگی به پرونده «فساد مالی اخیر» هستند، به فرمان ده ماده ای هشت سال پیش خود، اشاره کرد و گفت اگر به توصیه های او توجه می شد، «شاهد چنین فساد در این حجم عظیم نبودیم».

فرمان هشت ماده ای نامه ای هشت بندی از رهبر جمهوری اسلامی به سران سه قوه جمهوری اسلامی در اردیبهشت سال ۸۰، به منظور مبارزه با فساد اقتصادی بود که بعد ها به تشکیل «ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی» منجر شد. یکی از معدود ستادهای که همزمان سران سه قوه جمهوری اسلامی در آن شرکت داشتند.

دولتی ها و سکوت رهبری

آیت الله خامنه ای در سخنرانی امروز اشاره ای به جزییات فساد مالی اخیر نکرد و حتی به اتهام ارتباط دولتی ها با عوامل اختلاس اشاره ای نکرد.

در یکی از اسنادی که ماه پیش منتشر شد، اسفندیار رحیم مشایی، رییس دفتر رییس جمهوری در نامه ای به وزرای اقتصاد و راه، از موافقت رییس جمهوری برای واگذاری برخی شرکت ها به گروه مهندسی ابینه راه آهن خبر داد و خواستار همکاری با او شد. این شرکت یکی از مجموعه شرکت های گروه اقتصادی «امیرمنصور آریا» است.

همچنین موسی ثروتی نماینده مجلس هفته پیش خبر داد شمس الدین حسینی، وزیر اقتصاد هم با واگذاری شرکت فولاد ایران به مجموع امیرمنصور آریا موافقت کرده است و همین مساله منجر به استیضاح وزیر اقتصاد خواهد شد.

با وجود این نشانه ها، آقای خامنه ای تنها امروز به یک سخنرانی کلی بسنده کرد و وارد جزییات نشد. رهبر جمهوری اسلامی تا کنون بارها از دولت محمود احمدی نژاد حمایت کرده و حتی در چند مورد مانع استیضاح و برکناری وزرای دولت شده است.

با این حال، بعد از ماجرای عزل وزیر اطلاعات توسط رییس جمهوری، روابط خامنه ای و احمدی نژاد مدتی تیره شد بطوریکه برخی نمایندگان مجلس خواستار استیضاح رییس جمهوری شدند اما با عقب نشینی محمود احمدی نژاد، رهبر جمهوری اسلامی مانع از پیگیری استیضاح شد.

در هفته های اخیر، قوه قضاییه که نهادی زیر نظر رهبری است، سکان دار برخورد با پرونده اختلاس میلیاردی شده اما برخی اعتقاد دارند، پیگیری های دستگاه قضایی هم حد و حدودی دارد که رهبر جمهوری اسلامی آن را تعیین می کند.

البته پیش از این، مقام های قضایی و از جمله صادق لاریجانی گفته اند که تا انتها به موضوع اختلاس سه هزار میلیارد تومانی رسیدگی خواهند کرد.

سندی علیه جهرمی

با اینکه رهبر جمهوری اسلامی از توجه رسانه ها به «فساد مالی اخیر» انتقاد کرده اما کم و بیش امروز هم رسانه ها خبرهای مربوط به اختلاس را منتشر کردند.

خبرگزاری مهر امروز با انتشار سه سند، نشان داده، دست اندرکاران بانک صادرات در دو سال اخیر، از گروه متهم به اختلاس حمایت مالی کرده اند. این افشاگری جدید از آن جهت اهمیت دارد که پیشتر محمد جهرمی رییس بانک صادرات با انتقاد از سایر بانک ها، گفته بود عمده تخلفات پیش از مدیریت او بوده است.

برخلاف این ادعا، آقای جهرمی در یکی از نامه های منتشر شده، خواستار اعطای وام به گروه ملی فولاد ایران شده بود که این شرکت به گروه امیر منصور آریا تعلق دارد. تاریخ این نامه ۸ تیرماه امسال است.

محمد جهرمی از چهره های نزدیک به آیت الله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان است که در دو دهه گذشته مقام هایی چون سخنگویی شورای نگهبان را بر عهده داشته است. جهرمی حتی در دولت اول محمود احمدی نژاد، سمت وزیر کار را عهده دار بود.

مقام های قضایی تا کنون مه آفرین امیر خسروی و برخی مسئولان شعبه های محلی بانک های ملی و صادرات در خوزستان و کیش را بازداشت کرده اند اما هنوز از پیگیری مسئولان بلندپایه خبری نیست.

تاکنون روسای بانک های ملی، صادرات و سامان برکنار شده یا استعفا داده اند اما هنوز دولت احمدی نژاد مسئولیت اختلاس سه هزار میلیارد تومانی را بر عهده نگرفته است.

XS
SM
MD
LG