لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۹

مهار برخورد با دولت در دست آیت الله خامنه ای


با اینکه رهبر جمهوری اسلامی ایران بصورت کلی گفته «اگر مسئولی کجروی کند، مردم او را حذف می کنند» اما برخی این اظهارنظر آیت الله خامنه ای را تهدید علیه مقام های دولت تلقی می کنند. به خصوص که در ماه های اخیر قوه قضاییه و مجلس بر تخلف دولت اصرار کرده است.

آیت الله خامنه ای که در کرمانشاه به سر می برد، در یک سخنرانی عمومی در ورزشگاه این شهر تاکید کرده است :«اگر مسئولی کجروی کند، مردم او را حذف می کنند».

این دومین اظهار نظر رهبر جمهوری اسلامی بعد از افشای اختلاس سه هزار میلیارد تومانی است. آقای خامنه ای در اولین واکنش گفته بود مسئولان در حال رسیدگی هستند و از رسانه ها خواست که موضوع اختلاس را «کش ندهند».

اینک آقای خامنه ای بار دیگر در کرمانشاه به اختلاس پرداخته و اطمینان داده که به تخلفات رسیدگی می شود با این حال، اظهار نظر کلی رهبری، مورد توجه برخی مخالفان و منتقدان دولت قرار گرفته است.

برخی منتقدان دولت، این اظهار نظر آقای خامنه ای را با اهمیت تلقی کرده اند و آن را خط و نشان رهبری برای دولت دانسته اند. سایت خبری جرس، تاکید دارد این نخستین بار است که رهبر جمهوری اسلامی، از یک تریبون عمومی، محمود احمدی نژاد را تهدید می کند.

مراد ویسی، روزنامه نگار از رادیو فردا با این تحلیل موافق است و می گوید: «تلقی افکار عمومی و محافل سیاسی این است که وقتی آقای خامنه ای از ضرورت برخورد با مسئولی صحبت می کند که کجروی خواهد داشت، منظور، محمود احمدی نژاد، دولت او و برخی نزدیکان ایشان مانند اسفندیار رحیم مشایی است.»

مراد ویسی می گوید چون رهبری ، دولت را نمادی از قدرت خود می داند ، اجازه استیضاح رییس جمهوری را نمی دهد
مراد ویسی می گوید چون رهبری ، دولت را نمادی از قدرت خود می داند ، اجازه استیضاح رییس جمهوری را نمی دهد

آیت الله خامنه ای در سخنرانی خود اسمی از دولت یا رییس آن نبرده است. مراد ویسی می گوید:«چون آیت الله خامنه ای، هیچ وقت مستقیما در جهت تضعیف دولت منصوب خود نیست، از آنها اسم نبرده است.»

با این حال، این روزنامه نگار اعتقاد دارد بعد از فاش شدن اختلاف رهبری و احمدی نژاد بر سر عزل وزیر اطلاعات، می توان این تهدید را «متوجه آقای احمدی نژاد و تیم اطراف ایشان دانست».

محمود احمدی نژاد فروردین امسال، وزیر اطلاعات را برکنار کرد که این اقدام با واکنش تند رهبر جمهوری اسلامی مواجه شد و هرچند ابتدا احمدی نژاد، یک هفته قهر کرد اما در نهایت وزیر اطلاعات را به کابینه بازگرداند.

«مهار» در دست رهبر

به نظر می رسد بعد از افشای اختلاس سه هزار میلیارد تومانی و فشار بر دولت، رهبر جمهوری بار دیگر قصد دارد از دولت حمایت کند در عین حال، از برخورد با فساد نیز حمایت داشته باشد.

ابعاد بزرگترین فساد در تاریخ ایران دو ماه پیش فاش شد. گروه اقتصادی «امیرمنصور آریا» در اختلاسی به مبلغ سه هزار میلیارد تومان دست داشت. کمی بعد منتقدان دولت اسنادی منتشر کردند که نشان می داد اسفندیار رحیم مشایی، وزرای وقت اقتصاد و راه با عوامل اختلاس ارتباط هایی داشته اند. حتی در یکی از سندها، محمود احمدی نژاد هم موافق واگذاری شرکتی به این گروه اقتصادی بود. با این حال، آقای احمدی نژاد هرگونه اتهام فساد در دولت را رد و حتی تهدید به افشاگری کرد.

پس از این واکنش دولت، دو نهاد مجلس و قوه قضاییه تهدید کردند که با متخلفان در ولت برخورد خواهند کرد. نمایندگان مجلس از محمود احمدی نژاد شکایت کردند و قوه قضاییه هم اعلام کرد هیچ خط قرمزی برای برخورد با عوامل اختلاس ندارد.

پس از این بود که آیت الله خامنه ای سکوت ۴۵ روزه خود را شکست که در پی صحبت های رهبری، طرفین ناگهان سکوت کردند بخصوص که یازده نماینده مجلس شکایت از احمدی نژاد را پس گرفتند.

بیشتر بخوانید :
شکستن سکوت رهبر جمهوری اسلامی ایران؛ هشدار به رسانه ها، برای «کش» ندادن اختلاس

مراد ویسی، روزنامه نگار، اعتقاد دارد آیت الله خامنه ای موازنه ای برای برخورد با دولت تنظیم کرده است. ویسی می گوید: «آیت الله خامنه ای از یک طرف می خواهد آقای احمدی نژاد و تیم اطراف او تحت فشار باشند تا موضع انفعالی داشته باشند و نتوانند در انتخابات مجلس نهم و ریاست جمهوری دوره یازدهم موفقیتی داشته باشند.»

وی می افزاید: «از طرف دیگر، چون آقای خامنه ای، ارکان جمهوری اسلامی و به خصوص دولت را نماد و بازتابی از قدرت خودش می داند، مایل نیست این نهادها به نحوی تضعیف بشوند که مخالفان و دشمنان جمهوری اسلامی از آن سواستفاده کنند.»

با این تحلیل، این روزنامه نگار پیش بینی می کند: «آقای خامنه ای به فشار علیه دولت از طریق مجلس و قوه قضاییه ادامه خواهد داد اما اجازه نمی دهد آنها به سمت سوال یا استیضاح رییس جمهوری یا بازداشت رییس دفتر رییس جمهوری بروند».

مجلس ناکام

اصرار رهبر جمهوری اسلامی بر حمایت از دولت، موجب شده مجلس نتواند وزرا یا رییس جمهوری را استیضاح کند. تاکنون، تلاش نمایندگان مجلس برای سوال از محمود احمدی نژاد، ناکام مانده است.

سه ماه پیش یکصد نماینده مجلس در نامه ای به هیات رییسه، خواستار احضار رییس جمهوری و سوال از او شدند اما هیات رییسه مجلس تاکنون از اعلام رسمی این نامه خودداری کرده است. براساس آیین نامه داخلی مجلس، هیات رییس موظف است در اولین جلسه بعد از دریافت طرح سوال از رییس جمهوری آن را اعلام وصول کند و ظرف مدتی مشخص، رییس جمهوری موظف به حضور در مجلس است.

تاکنون رهبر جمهوری اسلامی از دولت حمایت کرده و این حمایت به دلسردی برخی از نمایندگان اصولگرا منجر شده است. دیروز علی مطهری، از نمایندگان خواهان سوال از احمدی نژاد، استعفای خود را از نمایندگی مجلس ارایه کرد و بهمن اخوان، هم گفت، اگر سوال از احمدی نژاد مطرح نشود، استعفا می دهد.

XS
SM
MD
LG