سخنگوی کاخ سفید میگوید که به خواست پرزیدنت بایدن دولت آمریکا برای روی آوردن به گزینههای دیگر در صورت شکست دیپلماسی آماده میشود.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز پنجشنبه ۱۸ آذر در کنفرانس خبری روزانه خود در جدیدترین موضع دولت ایالات متحده در مورد مذاکرات غیر مستقیم احیای برجام با اشاره به این که رئیس جمهوری آمریکا از همان ابتدا معتقد بود که مسیر دیپلماتیک و هماهنگی با شرکا و متحدان بهترین راه برای مطمئن شدن از عدم دستیابی ایران به تسلیحات هستهای است، گفت: «با این حال، با توجه به پیشرفتهای مداوم در برنامه هستهای ایران، رئیسجمهوری از تیم خود خواسته است که در صورت شکست دیپلماسی آماده باشند و ما باید به گزینههای دیگر روی بیاوریم، و این مستلزم آمادگی است.»
خانم ساکی ادامه داد: «ما به روشنی به ایران گفتهایم که تنها راه خروج از تحریمها پایبندی به توافق هستهای است. ما تمام تحریمهایی را که [از دولت پرزیدنت دونالد ترامپ] به ما به میراث رسیده است سرجای خود نگه داشتهایم و تحریمها را بهطور مداوم اجرا کردهایم.»
با این حال، با توجه به پیشرفتهای مداوم در برنامه هستهای ایران، رئیسجمهوری از تیم خود خواسته است که در صورت شکست دیپلماسی آماده باشند و ما باید به گزینههای دیگر روی بیاوریم، و این مستلزم آمادگی استجن ساکی، سخنگوی کاخ سفید
وی افزود: «اگر دیپلماسی نتواند بهزودی مذاکرات را در مسیر درست قرار دهد و اگر برنامه هستهای ایران به سرعت ادامه دهد، چارهای جز اتخاذ تدابیر اضافی برای محدود کردن بیشتر بخش های درآمدزای ایران نخواهیم داشت.»
خانم ساکی در ادامه با تاکید بر این که در حال حاضر قرار نیست وارد «جزئیات آمادگی در مورد اقدامات بعدی» شود، مطالبی را درباره هماهنگی جاری در این زمینه ارائه کرد.
سخنگوی کاخ سفید گفت که یک مقام ارشد وزارت خزانهداری هفته آینده به امارات متحده عربی سفر خواهد کرد تا در مورد پایبندی به تحریمها صحبت کند.
به گفته او آندریا گاکی، مدیر دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری (اُفک) سرپرستی آن هیات را بر عهده خواهد داشت و این هیات در مورد موضع ایالات متحده در رابطه با اعمال تحریم بر آن دسته از شرکتها و مؤسسات مالی بخش خصوصی که از طریق امارات متحده عربی، با ایران تجارت غیرمنطبق با تحریمها انجام میدهند، گفتوگو خواهد کرد. این هیات همچنین با مقامات اماراتی دیدار خواهد کرد.
خانم ساکی در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری در مورد این که دولت پرزیدنت بایدن برای تحقق احیای برجام از طریق دیپلماسی چه مقدار فرصت قائل است، گفت: «من امروز مهلتی ارائه نمیکنم. اما آن چه میتوانم به شما بگویم این است که ما یک مسیر دیپلماتیک رو به جلو را ارائه کردهایم. این مسیر هنوز باز است، اما بر اساس نتیجه آخرین دور مذاکرات و پیشرفتهای مستمر در تاسیسات هستهای ایران، ما داریم مسیر و بستر برای مسیری دیگر را بررسی میکنیم. بنابراین، آن چه بیان شد تنها به معنای آمادهسازی است.»
مقابله با اقدامات برنامه هسته ای و اقدامات ایران محور مذاکرات وزرای دفاع اسرائیل و آمریکا
از سوی دیگر لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده، امروز در دیدار با بنی گانتز، همتای اسرائیلی خود، در محل وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، علاوه بر تاکید مجدد بر تعهد واشنگتن به امنیت و تداوم مزیت کیفی نظامی اسرائیل گفت که دولت پرزیدنت بایدن به جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای پایبند است.
بنا بر بیانیه رسانهای پنتاگون، وزیران دفاع آمریکا و اسرائیل بر وجود نگرانی مشترک در مورد تحریکات هسته ای، حمایت از ترویسم و برنامه موشکی ایران تاکید داشتند.
آنها ضمن تاکید بر لزوم تقویت روابط نظامی با هدف دستیابی به اهداف امنیتیشان در منطقه، درباره وضعیت بین اسرائیل و فلسطینیان و همچنین فرصتهای به دست آمده در نتیجه توافق عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عرب منطقه گفتوگو و تبادلنظر کردند.
ایران و آمریکا گفتگوهای غیرمستقیمی را از دوران حسن روحانی در وین اتریش آغاز کردند. اما این گفتوگوها پس از شش دور و همزمان با انتخابات ریاست جمهوری ایران، تعلیق شد. هفته پیش، سرانجام هیات ایرانی برای نخستین بار از زمان روی کار آمدن دولت ابراهیم رئيسی به مذاکرات بازگشت.
بعد از دور هفتم مذاکرات که هفته پیش به بهانه بازگشت هیاتها به پایتختها برای مشورت، متوقف شد، ایالات متحده و برخی کشورهای اروپایی، تهران را به وقت تلف کردن، متهم کردند.
با این حال روز سهشنبه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در دیدار با برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت که «در مذاکرات جدی هستیم.» او همچنین گفت که ایران در مذاکرات هفته پیش پیشنهادهایی به کشورهای غربی داده است.
طرفهای غربی جزئیات جدیدی درباره پیشنهاد ایران منتشر نکردهاند، اما وزارت خارجه فرانسه میگوید که «پیشنهادهای تیم جدید ایرانی پایه رسیدن به هیچ توافق معقولی نیست.»
بعد از این که آمریکا در زمان دولت دونالد ترامپ از برجام خارج شد، ایران نیز به تدریج تعهدات خود تحت برجام را کاهش داد و یا تعلیق کرد.
در حالی که دولت پرزیدنت بایدن میگوید در صورت پایبندی کامل ایران به تعهداتش تحت برجام ایالات متحده نیز به این توافق باز خواهد گشت، جمهوری اسلامی میگوید که این ایالات متحده است که نخست باید تمام تحریمها را بردارد.