در آستانه پیگیری دور هفتم مذاکرات گروه ۵+۱ با ایران، انریکه مورا، رئیس کمیسیون مشترک برجام که عهدهدار مدیریت این گفتگوها است، با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، دیدار کرد.
آقای مورا پس از دیدار در توییتی نظارت آژانس بر پایبندی ایران به تعهدات خود را عاملی کلیدی در مذاکرات وین برای بازگشت آن کشور و آمریکا به چارچوب محدودیتهای برنامه جامع اقدام مشترک دانست. آقای گروسی نیز به نوبه خود گفتگو با مورا را ضروری توصیف کرد.
مدیرکل آژانس طی دو هفته گذشته در مصاحبههایی با سیانان و فرانس۲۴ گفته بود زمانی که شش مذاکرهکننده نمیدانند ایران سرگرم چه فعالیتهایی در حوزه برنامه هستهای خود است، چگونه میتوانند تصمیم بگیرند.
هیئتهای بریتانیا، آلمان، فرانسه، روسیه، چین، و ایران، و همچنین اتحادیه اروپا از روز پنجشنبه ۱۸ آذر پس از رایزنی با دولتهای خود، بار دیگر در هتل گوبورگ وین پشت میز مذاکره مینشینند.
آمریکا نیز در محلی دیگر نظرات ایران را از سوی دیگر کشورها دریافت میکند. هفته گذشته پیشنهادهای ایران به گونهای بود که باعث شد مذاکرهکنندگان ارشد این کشورها و آمریکا تصمیم بگیرند گفتوگوها را متوقف کنند و برای مشورت به کشورهای خود بازگردند.
پیشنهادهای ایران از نظر آمریکا غیرقابل قبول بود. یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفته است تقریباً تمام متنی که در مورد لغو تحریمهای آمریکا تهیه شده بود، توسط ایران بازنویسی و به آن افزوده شده بود. در مقابل، ایران خواهان حذف برخی مفاد در رابطه با تعهدات خود است.
آمریکا پیشنهادهای ایران را به مثابه تمسخر مذاکرات و وقتکشی برای پیشبرد فعالیتهای هستهای خود توصیف کرده است. ۳شنبه، ۱۶ آذر، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئيس جمهوری آمریکا، هشدار داد: «ایران هر چه عدم جدیت بیشتری سر میز مذاکره نشان دهد، اتحاد بیشتری میان گروه ۵+۱ خواهد بود و موقعیت [جمهوری اسلامی] به عنوان طرف منزوی در این مذاکرات، به وضوح آشکار خواهد شد.»
در شش دور گذشته، واشنگتن دولت حسن روحانی را تقریباً متقاعد کرده بود که فقط تحریمهایی که در برجام تشریح شده اند مجدداً لغو خواهند شد. به نظر میرسد دولت ابراهیم رئیسی میخواهد تحریمهایی که دولت دونالد ترامپ در زمینههایی چون تروریسم و حقوق بشر علیه ایران وضع کرده بود نیز لغو شود.
از سوی دیگر، آمریکا و کشورهای اروپایی و همینطور آژانس بین المللی انرژی اتمی نگران حرکت سریع رو به جلوی ایران در تأسیسات هستهای آن کشور هستند و هشدار داده اند که اگر ایران از خط قرمزی بگذرد گفتگو دیگر ضرورتی نخواهد داشت. اما این خط قرمز هنوز توسط هیچیک از طرفها تعریف نشده است.