واکنش ترامپ و نتانیاهو به سیاست‌های دولت اوباما در قبال مسئله اسرائیل و فلسطین

نتانیاهو و ترامپ منتقد سیاست خارجی دولت اوباما هستند.

در حالیکه جان کری وزیر خارجه روز چهارشنبه از رای ممتنع و سیاست خارجی دولت اوباما در قبال مسئله اسرائیل و فلسطینی ها دفاع کرد، رئیس جمهوری منتخب آمریکا و نخست وزیر اسرائیل از سیاست دولت اوباما در قبال اسرائیل انتقاد کردند.

چهارشنبه صبح تنها ساعتی قبل از سخنرانی جان کری وزیر خارجه آمریکا درباره خاورمیانه و مسئله اسرائیل و فلسطینی ها، دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا در یک پیام توئیتری سیاست خارجی اوباما درباره اسرائیل و توافق ایران را مورد انتقاد قرار داد.

دونالد ترامپ در توئیتر خود نوشت پایان دوستی با اسرائیل در دولت وقتی آغاز شد که با ایران توافق شد. اکنون سازمان ملل. روز سوگند به سرعت فرا می رسد.

اشاره آقای ترامپ به رای ممتنع است که آمریکا به قطعنامه مخالف شهرک سازی اسرائیل در شورای امنیت داد. با اینکه معمولا آمریکا طرح های علیه اسرائیل را وتو می کند اما در رای گیری جمعه گذشته به این قطعنامه که اسرائیل را از شهرک سازی در سرزمین های مورد ادعای فلسطینی ها منع می کند، رای ممتنع داد تا تصویب شود. این اقدام دولت اوباما با واکنش تند جمهوریخواهان در کنگره روبرو شد.

آقای ترامپ روز چهارشنبه در توئیت دیگری نوشت: تمام تلاشم را خواهم کرد که دستورات و بن بست های فتنه آمیز رئیس جمهوری O (اوباما) را لغو کنم. فکر می کردم دوره انتقالی آرام باشد؛ اما نیست.

جمهوریخواهان با طرح هایی چون بیمه درمانی موسوم به اوباماکر مخالف هستند و حال آقای ترامپ می گوید قصد دارد برخی از سیاست های خارجی دولت فعلی را هم تغییر بدهد.

ترامپ روز چهارشنبه در توئیت دیگری نوشت « ما نمی توانیم اجازه بدهیم که اسرائیل اینطور تحقیر و بی احترامی ببیند. آنها دوستان ارجمندی برای آمریکا هستند؛ اما ...»

آمریکا و اسرائیل در سالهای اخیر روابط سردی داشتند اما ترامپ می گوید قصد دارد این مسیر را تغییر بدهد. او پیشتر اعلام کرد دیوید فریدمن را که یک طرفدار شهرک سازی های اسرائیل است، به عنوان سفیر آمریکا در اسرائیل برگزیده است.

کری: تنها راه حل، دو کشور مستقل است

اما روز چهارشنبه ‎جان کری وزیر خارجه آمریکا در یکی از آخرین سخنان خود در مقام وزیر خارجه پیش از انتقال قدرت، از اسرائیل خواست «حقیقت سخت» را بشنود و راه حل ایجاد دو کشور مستقل است، نه یک کشور اسرائیل.

وی گفت این رای ما بر اساس اعتقاد و ارزش های آمریکا است. من وظیفه ام دفاع از منافع آمریکاست. برخی فکر می کنند ما باید با همه چیز موافق باشیم، اینطور نیست.

وزیر خارجه آمریکا افزود: آمریکا باور دارد این شهرک سازی ها راهی مقابل راه حل دو کشور اسرائیل و فلسطینی ها است.

آقای کری با اشاره به کمک های آمریکا به اسرائیل در دولت فعلی گفت: ما همواره پشت اسرائیل مثل تجهیز به گنبد آهنین بوده ایم. ما در اوج بحران اقتصادی، اسرائیل را پشتیبانی مالی کردیم. چطور می گویند ما به اسرائیل بی توجهیم در حالیکه بیش از نیمی از کمک های خارجی ما به جهان، به اسرائیل می رسد.

وزیر خارجه آمریکا افزود: اکثریت موافق هستند راه حل دو کشور اسرائیل و فلسطین است. اما اینقدر کارشکنی شده که همه نا امید شده اند. شهرک سازی اسرائیلی ها نقشی در ایجاد امنیت آنها ندارد. در مقابل آرزوهای فلسطینی ها را نادیده می گیرد.

وی افزود: در سوی مقابل برخی گروه ها مثل حماس حتی اسرائیل را قبول ندارند. آنها از قتل اسرائیلی ها خوشحالی می کنند.

آقای کری با انتقاد از برخی مقام های اسرائیل گفت برخی از مقام های فعلی اسرائیل می گویند راه حل دو کشوری را قبول نداریم. آنها به دنبال یک کشور اسرائیل هستند. این ما را کجا می برد؟

واکنش تند نتانیاهو

در واکنش به تصویب قطعنامه شورای امنیت علیه شهرک سازی اسرائیل در سرزمین های فلسطینی، نخست وزیر اسرائیل می گوید در روابط خود با سازمان ملل متحد تجدیدنظر می کند.

بنیامین نتانیاهو روز شنبه ۴ دی در یک سخنرانی تلویزیونی به مناسبت حنوکا، از اعیاد یهودیان گفت اقدام کشورهایی که علیه اسرائیل رای دادند برای آنها هزینه اقتصادی و دیپلماتیک خواهد داشت.

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه قطعنامه‌ای را با رأی ممتنع آمریکا به تصویب رساند که شهرک‌سازی های اسرائیل در اراضی اشغالی فلسطینی از سال ۱۹۶۷ میلادی به این سو، از جمله در شرق اورشلیم، را «فاقد اعتبار حقوقی» دانسته و خواستار «توقف» این ساخت و سازها توسط اسرائیلی‌ها شد.

این قطعنامه می‌گوید این اقدامی «اساسی» برای نجات «راه حل دو کشور» مستقل به منظور رسیدن به صلح پایدار میان اسرائیل و فلسطینی هاست.

پیشتر چند سناتور و عضو مجلس نمایندگان آمریکا از رای ممتنع اوباما به این قطعنامه انتقاد کرده بودند.

به نوشته رویترز برخی از کشورها می گویند شهرک سازی اسرائیل در کرانه باختری و شرق بیت‌المقدس مانع صلح بین اسرائیل و فلسطینی هاست.