یک روز پس از آغاز دور هشتم مذاکرات وین، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، میگوید پیشرفت مذاکرات در مقایسه با پیشرفت ایران در فعالیتهای هستهای ناچیز بوده است و هنوز حس اضطرار برای تسریع مذاکرات در طرف ایرانی دیده نمیشود.
آقای پرایس این اظهارات را روز سه شنبه، ۸ دی، در جریان کنفرانس تلفنی با خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره توییتی که میخائیل اولیانف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام، ساعاتی پیش منتشر کرده و در آن گفته بود «کارگروه هستهای جلسهای مفید داشت» و «پیشرفتی غیرقابل انکار دیده شد» بیان کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اذعان کرد که در پایان دور هفتم، که پیش از تعطیلات میلاد مسیح متوقف شد، پیشرفت اندکی به دست آمد، به این ترتیب که پس از سه هفته گفتوگو اساس مذاکرات تعیین شد و «اکنون میخواهیم ببینیم آیا ایران پیشنهادها را به طور جدی بررسی کرده است یا نه.»
بریتانیا، فرانسه، و آلمان نیز اواسط روز به وقت وین بیانیهای صادر کردند که در آن بر ضرورت انجام سریع مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن تأکید شده بود. آنها با اشاره به افزایش اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی ایران، گفتند که از نظر آنها تهران به طور قابل ملاحظهای به داشتن مواد سوختی لازم برای تولید سلاح هستهای نزدیک میشود. به گفته آنها «این مذاکرات بسیار ضروری است و گروههای ما اینجا هستند تا سریع و با حسن نیت به توافقی برسند که برجام را احیا کند.»
نشریه فارن پالسی نیز روز سهشنبه به نقل از یک مقام آمریکایی که خواسته بود نامش فاش نشود، گزارش داد که ایران در مذاکرات وین با سرعت لازم برای رسیدن به نتیجه ظرف چند هفته عمل نمیکند. این مقام به فارن پالسی گفته است که یا باید خیلی زود توافقی به دست آید و یا آن که ایران باید از آهنگ فعالیتهای هستهای خود بکاهد، چرا که در غیر این صورت برجام احیا نخواهد شد.
از سوی دیگر، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز سه شنبه در تهران گفت، اگر طرفهای مقابل با حسن نیت و جدیت عمل کنند میتوان در آینده نزدیک به توافقی خوب دست یافت.
همچنین ببینید: رابرت مالی با اولیانوف دیدار کرد؛ توافق مذاکرهکنندگان برای شدتبخشیدن به روند گفتوگوهای احیای برجام
در همین حال رابین رایت، نویسنده و روزنامهنگار سرشناس آمریکایی، در مقالهای برای نشریه نیویورکر نوشته است که راب مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و سرپرست هیئت مذاکرهکننده ایالات متحده، به او گفته است در ماه نوامبر ضرورت مذاکرات بیش از پیش احساس شد، زیرا «دیدیم که برنامه هستهای ایران گسترش یافت، و تهران در فعالیتهای منطقهای خود جسورتر شد. محاسبه آنها اشتباه است و با آتش بازی میکنند.»