اسکات پری، عضو مجلس نمایندگان ایالات متحده، میگوید مذاکرات احیای برجام هیچ توجیهی ندارد و باید متوقف شود. آقای پری همچنین با اشاره به اعتراضهایی که بیش از دو هفته است در شماری از شهرهای ایران در جریان است، از دولت آمریکا خواست با صدای بلند حمایت خود از معترضان را اعلام کند.
این نماینده جمهوریخواه ایالت پنسیلوانیا روز پنجشنبه پنجم خرداد در گفتوگویی مجازی با بخش فارسی صدای آمریکا با اشاره به جلسه اخیر کمیته روابط خارجی سنا با حضور رابرت مالی گفت که آمریکا نیازی برای بازگشت به برجام ندارد.
اسکات پری گفت: «باور ندارم که این مذاکرات باید دنبال شود. ما در توافق هستهای برجام نیستیم و فکر هم نمیکنم ایران به این توافق پایبند بوده است. به نظرم از همان ابتدا توافق ناقصی بود و فقط بدتر شد و پیشنهادهای جدیدی هم که داده میشود از آن بدتر است. برای همین نداشتن توافق، خیلی بهتر از یک توافق بد است و جلوی ایران در حرکت به سمت دستیابی به سلاح هستهای باید گرفته شود.»
او با اشاره به افزایش غنیسازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی افزود: «این درصدی که آنها غنیسازی میکنند، به هیچ وجه کاربرد صلحآمیز ندارد و فقط تمرکز آن روی تسلیحات و موشکی با قابلیت حمل است. اصل قضیه همین است. هیچ دلیلی هم ندارد ایالاتمتحده و یا بهطور کلی غرب، برای سپاه پاسداران یا نیروی قدس تخفیف قائل شود.»
این قانونگذار آمریکایی با اشاره به عدم پایبندی تهران به تعهداتش گفت: جمهوری اسلامی، یک متحد قابل اعتماد نیست. آنها قابل اعتماد نیستند، به تعهدات خود عمل نمیکنند و توافقهایی هم که تا حالا امضا کردهاند، اجرای بسیار ضعیفی دارد. از همین رو در این شرایط، این توافق (در صورت حصول) دستاورد خاصی برای منافع ملی و یا جهان آزاد در بر نخواهد داشت.»
اسکات پری در واکنش به موضع دولت جو بایدن که میگوید احیای توافق هستهای برجام در خدمت منافع ملی آمریکا است گفت: «جالب است که سوالی شما میپرسید، هم سوال سناتورها منندز و ریچ و هم دیگر شهروندان آمریکایی است.»
او افزود: «کافی نیست که بگویید در خدمت منافع ملی ما است. به من نشان دهید که وقتی اجازه بازرسی مراکز نظامی در ایران وجود ندارد چطور و چگونه در خدمت منافع ملی ما است؟ این که ایران اجازه داشته باشد بیش از ۶۰ درصد غنیسازی اورانیوم داشته باشد، در خدمت کدام منافع ملی است؟ چون تنها دلیل این کار، تولید موادی برای ساخت سلاح هستهای است. کجای اینها در خدمت منافع ملی ما است؟ دولت بایدن میتواند بگوید در خدمت منافع ملی ما است ولی وقتی دیگر سوالها را مطرح میکنید نمیتوانند به طور معتبر نشان دهند که چطور در خدمت منافع ملی است و همانجاست که هیچ چیزی برای چانهزنی وجود ندارد در نتیجه مشخص است که در خدمت منافع ملی ما نیست چون هیچ چیزش قابل توجیه ندارد.»
همچنین ببینید: آنتونی بلینکن: حقوق بشر در مرکز سیاست خارجی ایالات متحده قرار داردنیمی از مردم ایران زیر خط فقر هستند و قیمت غذا چیزی در حد ۳۰۰ درصد فراتر رفته و نمیتوانند غذای خودشان راخریداری کنند. آنها در این مورد اعتراض دارند و به این تصمیمها اعتراض میکنند ولی ایالات متحده آمریکا در سکوت است. این غیرقابل قبول استاسکات پری، عضو جمهوریخواه ایالت پنسیلوانیا در مجلس نمایندگان آمریکا
اسکات پری با اشاره به موضع دولت جو بایدن که همواره گفته است که حقوق بشر را در مرکز سیاست خارجی دولت خود قرار میدهد ضمن توجه به وضعیت اعتراضها در ایران و واکنش دولت آمریکا به آن گفت: «این چیزی است که میتواند فرا حزبی عمل کند و کسی مثل من دستکم در این موضع با رئیس جمهوری آمریکا موافق همنظرم.»
او با لزوم اقدام بیشتر از سوی دولت گفت که «اما این اقدام فقط نمیتواند در حد نیت باشد که آن را بگویید ولی بر اساس آن عمل نکنید. اگر قرار باشد درصدی از اخلاص در آن باشد، باید در پی حرف، عمل هم انجام شود. مشخص است چیزی که رئیس جمهوری آمریکا میخواهد، دریافت اعتبار بابت گفتن آن است ولی نمیخواهد در مورد آن کاری کند.»
اسکات پری افزود: «برای من و به نظرم بقیه جهان مشخص است که ما ساکت هستیم. این دولت (ایالات متحده) تقریبا چیزی نگفته چون فقط نگران رسیدن به توافق برجام هستند و نمیخواهند رژیم تمامیت خواه که مشغول سرکوب مردم خود است را عصبانی کنند. که متاسفانه باعث میشود ایالات متحده همدست آنها در این سرکوبها قلمداد شود. نمیشود بگویید حامی حقوق بشر هستید ولی به سرکوبگر کمک کنید همان حقوق بشر را سرکوب کند.»
او در ادامه گفت: «مردم ایران معترض هستند حتی زیر تهدید مرگ هستند و سرکوب جدی از سوی رژیم اسلامی تمامیت خواه علیه مردم ایران وجود دارد که کار عادی آنها است. وقتی مردم میخواهند اعتراض کنند و صدایشان شنیده شود، دستگیر، شکنجه و ساکت میشوند، جریان حرکت اطلاعات قطع میشود تا هیچ گفتوگو و هماهنگی در میان نباشد. ایالات متحده مشعل آزادی در جهان است ولی اگر ما در مورد آن حرف نزنیم، چه کسی در مورد آن حرف میزند؟»
اسکات پری گفت: «اعتراض این مردم فقط به سیاست نیست و به این است که دسترسی به غذا ندارند و نمیتوانند از پس هزینه آن بربیایند. در تهران و یا دیگر شهرها هم نیست که مردم گزینههای متفاوتی در اختیار داشته باشند. آن دسته از مردم ایران که در جاهای دور افتاده زندگی میکنند و درآمد درستی ندارند ناگهان قیمت غذا از قدرت خرید آنها فراتر میرود. شاید رژیم ایران میخواهد فقط از گرسنگی بمیرند و صدایشان هم درنیاید. ولی مردم از آن راضی نیستند و به آن اعتراض میکنند و ایالات متحده باید این معترضان را ستایش کند و از هر جایی که میشود از آنها حمایت کند و روزانه باید اطلاعات به دیگر نقاط جهان فرستاده شود که وضعیت بغرنج مردم ایران را نشان دهد که خواستار تصمیمگیری برای خودشان هستند و صادقانه باید گفت میخواهند آزاد باشند.»
ایالات متحده باید همواره و همواره مردمی که در هر جای جهان میخواهند آزاد باشند را حمایت کنداسکات پری
آقای پری در پاسخ به این پرسش که چرا اوکراین از حمایت دو حزبی برخوردار است ولی در مورد نقض حقوق بشر ایران چنین موضعی دیده نمیشود گفت: «متاسفانه جناح چپ در آمریکا مواضع خود را تجزیه میکند و میگوید در حالی که حامی مردم اوکراین برای برخورداری از آزادی است و در حالی که حاضرند در مورد مردم ایران این را بگویند، ولی وقتی مردم تلاش میکنند که خودشان را آزاد کنند، ما در مورد آن کاری نمیکنیم. چند سال پیش و در جریان اعتراضهای ایران، جناح چپ در آمریکا سخن زیادی بر زبان نیاورد. در جریان اعتراضهای گسترده ایران در دولت باراک اوباما هیچ چیز بر زبان نیاوردند و آن قدر روی رسیدن به این توافق هستهای ایران متمرکز شده بودند که فقط نوعی از دستاورد نشان دهند.»
اسکات پری گفت: «حتی وقتی میگویند برای منافع ملی این توافق را به دست آوردهاند ولی توجیهی برای آن ندارند که حضور یک ایران هستهای در دو سال غیرقابل قبول است ولی هستهای شدن آنها در پنج یا ۱۰ سال به آن اندازه غیرقابل قبول نیست. شماری میگفتند خوب حالا یک کاری در مورد آن میکنیم تا پیروزی کسب کرده و همین حالا جلوی ایران را بگیریم ولی ۱۵ سال بعد مشکل کس دیگری است. این خیلی دیدگاه پراشکالی است.»
او افزود: «ایالات متحده باید همواره و همواره مردمی که در هر جای جهان میخواهند آزاد باشند را حمایت کند. در هر جای جهان از جمله حکومت اسلامی تمامیتخواه در ایران، هرکسی که خواهان آزادی است باید مورد حمایت قرار گیرد. این باید موضع ایالات متحده باشد و اگر باعث برهم خوردن چیزی مانند توافق هستهای ایران میشود، صادقانه باید گفت همین یک نشانه است که مردمی که هدایت آن کشور را در اختیار دارند، هیچ نیت یا ارادهای برای تعهد به آن توافق را ندارند و ما هم باید بر همان اساس عمل کنیم.»
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا از زمان فعالیت انتخاباتی خود گفته بود بازگشت ایالات متحده به توافق هستهای ایران را که دولت قبلی آمریکا از آن خارج شد، در دستور کار قرار خواهد داد. کاخ سفید و وزارت خارجه هم تاکید دارند بازگشت متقابل به این توافق، در خدمت منافع ملی آمریکا است.
همچنین ببینید: رابرت مالی در سنای آمریکا: حمله نظامی پاسخ به مسئله هستهای ایران نیست