پرزیدنت ترامپ بعد از گفتگو با رهبر کره شمالی: کارها بسیار بهتر از توافق با ایران پیش رفت

پرزیدنت دونالد ترامپ در کنفرانس خبری پس از دیدار تاریخی‌اش با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، این روز را آغاز فصلی جدید در مناسبات دو کشور خواند و دستاورد دیدار با رهبر کره شمالی را بسیار بهتر از توافق اتمی با ایران دانست.

رئیس جمهوری آمریکا سه شنبه ۲۲ خرداد پس از پایان مذاکراتش با رهبر کره شمالی، که ابتدا به صورت انفرادی دو جانبه و سپس با حضور هیات‌های همراه صورت گرفت، از آماده شدن آمریکا و کره شمالی برای گشودن فصلی جدید در تاریخ مناسبات دو کشور خبر داد.

او گفت: «جلسه من با کیم جونگ اون صادقانه، رک و سازنده بود. باید همدیگر را در مدت زمان محدودی می‌شناختیم. ما آماده‌ایم تاریخی جدید را آغاز کنیم و آماده ایم فصل جدیدی را در روابط دو کشور بگشاییم.»

پرزیدنت ترامپ غیراتمی ساختن کره شمالی را تضمینی برای امنیت و شکوفایی خواند و گفت: «زمانی که کره شمالی سلاح‌های اتمی‌اش را کنار بگذارد دیگر هیچ محدودیتی برای پیشرفت نخواهد داشت و می‌تواند به تجارت و تعامل با بقیه جهان بپردازد. کیم جونگ اون این فرصت را دارد که به عنوان رهبری شناخته شود که دوران شکوهمند جدیدی از امنیت و شکوفایی را برای مردم کشورش رقم بزند.»

در کنفرانس خبری، خبرنگاران از پرزیدنت ترامپ از تاثیر توافق با رهبر کره شمالی بر احتمال دستیابی به توافق جدیدی با ایران پرسش‌هایی مطرح کردند.

رئیس جمهوری آمریکا گفت: «من در بدو ورودم به کاخ سفید با توافقی بدی روبرو بودم. توافق برجام. اما من صادقانه بگویم که کارها به خوبی پیش می‌رود. من به دستیابی به توافق جدید اتمی پایبندم. در مورد ایران باید بگویم که ایران هم اکنون کشوری متفاوت نسبت به سه چهار ماه گذشته است. به نظرم آنها دیگر به دنبال حضور دائمی در سواحل مدیترانه منظورم حضور در سوریه با آن شور و حرارت پیشین نیستند. به نظرم به دنبال این هدف دیگر نیستند.»

اسرائیل همپیمان آمریکا در خاورمیانه بارها درباره حضور دائمی ایران در سوریه هشدار داده و آن را خط قرمز خود اعلام کرده است، امری که واشنگتن قویا از آن حمایت کرده است.

پرزیدنت ترامپ همچنین در پاسخ به سوال دیگری در زمینه دستیابی به توافق با ایران گفت در دستیابی به توافق جدید با ایران نه عجله‌ای دارد و نه اینکه حاضر است به ایران امتیازی بدهد.

او سپس به مقایسه‌ای میان بازگشت زندانیان آمریکایی از کره شمالی و رفتار باراک اوباما در مورد زندانیان آمریکایی از ایران پرداخت و گفت: «وقتی که دولتم گروگانها را برگرداند، یک میلیارد و هشتصد میلیون دلاری که دولت پیشین به ایران برای بازگرداندن شهروندانمان از آن جا پرداخت کرده بود را نداد. آن وضعیت شرم آوری بود.»

پرزیدنت ترامپ اردیبهشت گذشته با استناد به اینکه توافق اتمی با ایران یا همان برجام با منافع آمریکا همخوانی ندارد، از آن خارج شد.

او اعلام کرده است می توان به توافق جدیدی با ایران دست یافت در صورتی که ایران به درخواست‌های آمریکا عمل کند که شامل دخالت نکردن در امور داخلی دیگر کشورها و پذیرش اعمال محدودیت بر برنامه‌های موشک بالیستیک و برنامه اتمی‌اش است.

رئیس جمهوری آمریکا در پایان کنفرانس خبری از مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا و همتای کره شمالی‌اش برای دستیابی به این توافق قدردانی کرد.

از سوی دیگر، مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا در پی دیدار پرزیدنت ترامپ و کیم جونگ اون در توئیتر نوشت: با موفقیت آمیز بودن ملاقات پرزیدنت ترامپ با رهبر کره شمالی در سنگاپور ، جهان یک قدم به صلح در شبه جزیره کره نزدیک تر شده است. این دیدار تاریخی نتیجه رهبری ثابت قدم آمریکا در صحنه جهانی است و نقطه عطفی در مسیر شبه جزیره کره عاری از سلاح های اتمی است.

نخستین جزئیات از سند همکاری امضا شده بین رهبران دو کشور

پرزیدنت ترامپ و رهبر کره شمالی پیش از کنفرانس خبری در پایان مذاکراتی که با حضور نمایندگان ارشد دو کشور انجام گرفت، سند این مذاکرات را امضا کرد. نخستین گزارشها از جزئیات این سند حاکی از آن است که رهبر کره شمالی خلع سلاح کامل هسته‌ای کره شمالی را پذیرفته است.

خبرگزاری فرانسه و آسوشیتدپرس تایید کرده اند که آقای کیم متعهد به خلع سلاح هسته‌ای شده است.

رئیس جمهوری آمریکا در حین امضای سند گفته بود که خلع سلاح هسته‌ای «خیلی زود» شروع می شود. آمریکا خواستار خلع سلاح است و گفته تا از حسن نیت کره شمالی مطمئن نشود، تحریم های سنگین علیه این کشور را بر نمی دارد.

خبرگزاری فرانسه همچنین گزارش داد براساس توافق رهبران دو کشور، مذاکرات به ریاست وزیر خارجه آمریکا و یک مقام ارشد کره شمالی ادامه خواهد یافت.

امضای سند مشترک

کره شمالی و جنوبی از زمان جنگ ۱۹۵۳، تنها یک توافق ترک مخاصمه به همراه چین و آمریکا امضا کرده اند. سندی که پرزیدنت امضا کرد به دلیل غیبت چین و کره جنوبی، عملا پیمان نیست و به همین دلیل یک سند جامع تلقی می شود که می تواند مسائلی چون خلع سلاح هسته‌ای، توقف برنامه موشکی و لغو تحریم ها علیه کره شمالی را در آن جا داد.

پرزیدنت ترامپ بعد از امضای این سند گفت آنچه امضا شد همه موارد را دربر می گیرد و من از امضای این سند جامع خوشحال هستم.

رئیس جمهوری آمریکا با تاکید بر اینکه «دیدار امروز صفحه‌‎ای نو در روابط میان دو کشور می گشاید» گفت پس از این دیدارها، جهان شاهد تغییرات بزرگی خواهد بود.

«کیم جونگ اون» بعد از امضای سند جامع از ترامپ تشکر کرد و گفت این دیدار پرونده گذشته را می بندد. دوره‌ای جدید آغاز خواهد شد و جهان، تغییر بزرگی خواهد دید.

دیدار تاریخی

دیدار تاریخی دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه به وقت محلی در هتل «کاپلا» در جزیره سنتوزا در سنگاپور برگزار شد. این نخستین دیدار سران دو کشور پس از پایان جنگ کره در سال ۱۹۵۳ میلادی است.

رهبران دو کشور در ابتدای این دیدار با یکدیگر دست دادند و پیش از آغاز مذاکرات خود، که پشت درهای بسته و تنها در حضور مترجمان برگزار شد، برای دقایقی کوتاه در برابر دوربین رسانه‌های مختلف جهان قرار گرفتند و با خبرنگاران گفت‌وگو کردند.

پرزیدنت ترامپ ضمن ابراز امیدواری از ثمربخش بودن دیدار روز سه شنبه، پیش بینی کرد که «رابطه فوق العاده‌» ای را با کیم جونگ اون برقرار کند. رهبر کره شمالی نیز گفت امیدواریم بتوانیم تمامی سوء تفاهم هایی که قبلا میان دو کشور وجود داشته است را برطرف کنیم.

پس از پایان دیدار خصوصی دو رهبر، که کمتر از یک ساعت به طول انجامید، پرزیدنت ترامپ این دیدار را «خیلی خیلی خوب» نامید و گفت رابطه عالی خواهد شد.

پرزیدنت ترامپ پیش از این دیدار در گفت‌وگو با خبرنگاران با تاکید بر این که کره شمالی باید به سمت خلع سلاح کامل، غیرقابل بازگشت و قابل راستی‌آزمایی هسته‌ای گام بردارد، گفته بود این دیدار باید به شکل‌گیری «چارچوب اقداماتی سخت که باید پیگیری شوند» بیانجامد.

وی پیش از این نیز تاکید کرده بود که هدف از این دیدار توقف تهدیدهای موشکی و هسته‌ای کره شمالی است و مایک پمپئو وزیر خارجه دولت او هم پیشتر در روز دوشنبه گفت، خواسته ما خلع سلاح کامل کره شمالی است و حاضر هستیم در مقابل آن تضمین امنیتی بدهیم.

این دیدار تاریخی در حالی برگزار شد که حدود یک سال پیش و در پی افزایش آزمایش‌های موشکی و هسته‌ای کره شمالی، تنش‌ها بین واشنگتن و پیونگ یانگ چنان بالا گرفت که نگرانی‌های جهانی از وقوع یک درگیری نظامی در شبه جزیره کره به شدت افزایش یافت.

جنگ لفظی بین رهبران کره شمالی و ایالات متحده چنان بالا گرفت که طرفین علاوه بر حملات شخصی، تهدید به حمله نظامی هم کردند؛ تا جایی که پرزیدنت ترامپ در مرداد ۱۳۹۶ هشدار داد اگر کره شمالی به تهدید ادامه دهد، با «آتش و خشم» آمریکا روبرو خواهد شد.

بیشتر بخوانید: فراز و فرود روابط آمریکا و کره شمالی در دولت پرزیدنت ترامپ

پس از این تهدید آمریکا، کره شمالی اعلام کرد در حال نهایی کردن طرح شلیک چهار موشک بالیستیک به جزیره گوآم، قلمرو ایالات متحده در اقیانوس آرام، است. این با واکنش قاطع پرزیدنت ترامپ روبرو شد که گفت اگر پیونگ یانگ «بی‌عقلی» کند، گزینه نظامی آماده است.

با این حال، رهبر کره شمالی در اسفند ماه و در یک چرخش ناگهانی از رئیس جمهوری آمریکا برای دیدار مستقیم دعوت کرد، و پرزیدنت ترامپ از آن استقبال کرد. هر چند نخستین دیدار سران دو کشور در مقطعی لغو شد، اما در نهایت اعلام شد در تاریخ مقرر برگزار می‌شود.

پس از پایان جنگ کره و امضای توافق ترک مخاصمه در ژوئیه ۱۹۵۳، شبه جزیره کره همچنان در وضعیت «نه جنگ نه صلح» قرار دارد و توافق صلح دائمی هنوز حاصل نشده است. در حال حاضر، حدود ۲۸ هزار و پانصد نیروی نظامی آمریکایی در کره جنوبی مستقر هستند.

بیشتر بخوانید: ۱۰ مقطع مهم تاریخی در روابط ایالات متحده و کره شمالی