وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به «پروندهسازی سیاسی» متهم کرد و بیانیه آمریکا و تروئیکای اروپایی در نشست شورای حکام را «شرمآور» و در تضاد با «دورنمای حصول توافق نهایی» خواند.
یک روز پس از آن که جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از به بنبست رسیدن مذاکرات احیای برجام خبر داد، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ادعا کرد که «مانع جدی» به عنوان مسائل پادمانی در روند توافق برجام یا به عبارت دیگر احیای توافق وجود ندارد.
ناصر کنعانی پنجشنبه ۲۴ شهریور گفت که ایران این آمادگی را دارد «در خصوص موضوعاتی که آژانس مطرح میکند در یک همکاری سازنده این موضوعها را بررسی کند تا پرونده بسته و ضمانتی ایجاد شود که این موضوعات مجدداً در روند اجرایی توافق به عنوان مانع ظاهر نشود.»
او همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس را «مثبت» و «رو به جلو» ارزیابی کرد، اما گفت که پروندههای سهگانه مطرح شده از سوی آژانس، «ابعاد غیر فنی» داشته و ناشی از «پروندهسازی سیاسی» است.
کنعانی ادعا کرد: «دولت آمریکا تنها مسئول عدم اجرای توافق و ناکارآمد کردن یک توافق چندجانبه و ناکارآمد کردن دیپلماسی چندجانبه بینالمللی برای حل و فصل اختلافات است.»
همچنین مهدی حسینی متین، کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن در توییتی بیانیه نشست شورای حکام را «شرمآور» و در تضاد با «دورنمای حصول توافق نهایی» و علیه «تدابیر جبرانی ایران در برجام» دانست.
او غرب را به «اقدامات ریاکارانه» متهم کرد که «مسیر رسیدن به نقطه پایان در گفتوگوها را تضعیف میکند»
پس از صدور بیانیه ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره لزوم ارائه توضیحات از جانب جمهوری اسلامی درباره آثار اورانیوم کشفشده در برخی سایتها، دو سوم اعضا نیز با حمایت از این بیانیه، خواستار پاسخگویی ایران در این زمینه شدند.
همچنین ببینید: اکثریت اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار افزایش فشار بر جمهوری اسلامی شدند
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده دوشنبه گفته بود پاسخ جمهوری اسلامی ایران به پیشنهاد اروپا برای احیای برجام نشان میدهد که احتمال توافق در کوتاه مدت «بعید» است.
در حالی که ایران نسبت به احیای برجام اظهار امیدواری میکند و به دفعات گفته آماده همکاری سازنده با آژانس برای بسته شدن پرونده هستیم اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی مستقر در وین در آخرین اظهارات خود گفته است که ایران همکاری مثبت و سازندهای با آژانس نداشته و تاکنون هیچ پیشرفت و تعاملی از سوی ایران صورت نگرفته است.
قدرتهای غربی میگویند که موضوع ذرات اورانیوم غیرقابل توضیح به مانعی در مذاکرات گستردهتر برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران با قدرتهای جهانی تبدیل شده است، زیرا تهران اکنون به دنبال بسته شدن تحقیقات آژانس به عنوان بخشی از این مذاکرات است.
مذاکرات هستهای با ایران در حالی متوقف شده است که یک منبع دیپلماتیک فرانسوی گفت که پاریس و شرکای آن در حال رایزنی هستند تا ببینند چگونه به بنبست فعلی در مذاکرات پاسخ دهند و برای جلسه بعدی شورای حکام آژانس در نوامبر آماده شوند.