وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ادعا میکند طرف ایرانی برای رسیدن به گام نهایی «توافق خوب» در مذاکرات احیای برجام، «اراده و حسن نیت لازم» را دارد. از سویی، سخنگوی کمیسیون سیاست خارجی مجلس بازگشت دولت ایران به تعهدات پیشین هستهای را مشروط به کسب مجوز مجلس کرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر در روز چهارشنبه ۲۳ شهریور، حسین امیرعبداللهیان در گفتوگوی تلفنی با همتای یمنی خود، بدر البوسعیدی، اضافه کرد: «صدور بیانیه غیرسازنده در نشست وین هیچ ثمری ندارد.»
او همچنین گفت که در حال حاضر «رمز رسیدن به نقطه مطلوب توافق» داشتن «واقعبینی» و «اراده لازم» از طرف آمریکا است.
همزمان، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان این که احیای توافق پیشین «هنوز از دید ما» ممکن و قابل دستیابی است، ادعا کرد: «اصرار آمریکاییها برای حفظ فشار علیه ایران و ملاحظاتشان در داخل کشورشان و حتی تأثیر این توافق بر روابطشان با کشورهای دیگر به چالشی برای آنها تبدیل شده است.»
به گزارش ایسنا، ابوالفضل عمویی تأکید کرد که بدون توافق در مسائل پادمانی نمیتوان انتظار داشت که یک توافق پایدار شکل بگیرد.
او همچنین گفت که دولت ایران برای بازگشت به تعهدات پیشین و اجرای آنها به «همسانسازی با قانون اقدام راهبردی و مجوز مجلس» نیاز دارد، چرا که این قانون «غنیسازی ۲۰ درصد را الزامی کرده» در حالی که در صورت بازگشت به برجام سقف غنیسازی ۳.۶۷ درصد است.
دولت جو بایدن میگوید تنها دلیلی که میتواند باعث شکست مذاکرات شود «نخواستن یا نتوانستن» ایران به تبعیت دوباره دو طرف از برجام است.
به گفته ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، تا زمانی که بازگشت متقابل به برجام، امنیت ملی ایالات متحده را تأمین کند، دولت بایدن احیای توافق هفت سال پیش را پیگیری خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، با بیان این که «ما از برنامهریزی برای گزینهای دیگر دست برنداشتهایم» عنوان کرده است، دولت بایدن از ابتدا میدانست مذاکرات به طور قطع به توافق منجر نخواهد شد و آخرین پاسخ ایران آن را ثابت کرد.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا نیز گفته است که پاسخ جمهوری اسلامی ایران به پیشنهاد اروپا برای احیای برجام «گامی به عقب» است و نشان میدهد که احتمال توافق در کوتاه مدت «بعید» است.
دولت آمریکا میگوید بهترین مسیر برای بازداشتن جمهوری اسلامی ایران از رسیدن به سلاحهای هستهای احیای برجام است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، از آن خارج شد. با احیای برجام بسیاری از تحریمهای اقتصادی علیه ایران در ازای محدود شدن برنامه هستهای برداشته میشود.
در این حال، قدرتهای غربی در حال مذاکره با کشورهای دیگر عضو شورای حکام در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند تا به طور مشترک جمهوری اسلامی ایران را برای ارائه پاسخ به سوالات آژانس در مورد منشأ ذرات اورانیوم در سه سایت اعلامنشده، تحت فشار بگذارند.
موضوع منشأ ذرات اورانیوم پیدا شده در سه سایت از پیش گزارش نشده به مانعی در مذاکرات برای احیای برجام تبدیل شده است. بر اساس گزارشها، ایران برای احیای برجام بر بسته شدن این پرونده پافشاری کرده است، اما آژانس میگوید تا پاسخ معتبری از سوی ایران نگیرد این پرونده را نمیبندد.