لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۱

قدرت‌های غربی «بدون صدور قطعنامه» علیه ایران به دنبال حمایت دیگران هستند


پرچم جمهوری اسلامی ایران در مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی، وین - آرشیو
پرچم جمهوری اسلامی ایران در مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی، وین - آرشیو

قدرت‌های غربی، در حال مذاکره با کشورهای دیگر عضو شورای حکام در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند تا به طور مشترک جمهوری اسلامی ایران را برای ارائه پاسخ‌ به سوالات آژانس در مورد منشأ ذرات اورانیوم در سه سایت اعلام‌نشده، تحت فشار بگذارند.

به گزارش رویترز این مطلب را دیپلمات‌ها روز سه‌شنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۱ اعلام کردند.

شورای حکام آژانس، بازوی سازمان ملل متحد در امور هسته‌ای، در آخرین نشست سه‌ماهه خود در ماه ژوئن قطعنامه‌ای را تصویب کرد که در آن از ناشناخته ماندن منشا ذرات اورانیوم کشف شده در سه سایت مریوان، تورقوزآباد و ورامین ابراز «نگرانی عمیق» کرد.

آژانس بین المللی انرژی اتمی مستقر در وین، می‌گوید که از آن زمان تاکنون ایران هیچ پیشرفتی در همکاری با آژانس نداشته است.

قطعنامه ماه ژوئن، جمهوری اسلامی ایران را به دلیل همکاری ناکافی با آژانس سرزنش کرد و از تهران خواست تا «بدون تأخیر» با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تعامل کند. این پرونده چندین سال است که حل نشده است.

رویترز می‌نویسد که به جای تصویب قطعنامه‌ای جدید در نشست این هفته شورای حکام، چهار کشور آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان که پشت قطعنامه ماه ژوئن بودند، بیانیه مشترکی را تهیه کرده‌اند که در آن از متن ماه ژوئن حمایت مجدد شده است و این چهار کشور امیدوارند که بسیاری از کشورهای دیگر نیز آن متن را امضا کنند.

در متنی که رویترز دیده، آمده است: «ما از ایران می‌خواهیم به سرعت برای انجام تعهدات قانونی‌اش عمل کند و بدون تأخیر، پیشنهاد مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برای تعامل بیشتر برای شفاف‌سازی و حل و فصل همه مسائل پادمانی باقی‌مانده، بپذیرد.»

قطعنامه‌ای که شورای حکام تصویب کند به اندازه یک تصمیم رسمی نهاد عالی سیاست گذاری آژانس بین المللی انرژی اتمی وزن دارد. اما کشورهایی که برای صدور بیانیه بدون ارائه و تصویب قطعنامه متحد می شوند، صرفاً ابراز عقیده می‌کنند.

قدرت‌های غربی می‌گویند، موضوع منشا ذرات اورانیوم پیدا شده در سه سایت از پیش گزارش نشده به مانعی در مذاکرات برای احیای برجام تبدیل شده است. براساس گزارش‌ها، ایران برای احیای برجام بر بسته شدن این پرونده پافشاری کرده است، اما آژانس می‌گوید تا پاسخ معتبری از سوی ایران نگیرد این پرونده را نمی‌بندد.

مذاکرات هسته‌ای با ایران اکنون متوقف شده است. یک منبع دیپلماتیک فرانسوی گفت که پاریس و شرکای آن در حال رایزنی هستند تا ببینند چگونه به بن‌بست فعلی در مذاکرات پاسخ دهند و برای جلسه بعدی شورای حکام آژانس در نوامبر آماده شوند.

این دیپلمات فرانسوی گفت: «قدرت‌های غربی هنوز از یافتن راه حل دیپلماتیک در مورد برنامه هسته‌ای ایران ناامید نشده‌اند.»

XS
SM
MD
LG