بریتانیا میگوید که جمهوری اسلامی نباید از بازداشت دوتابعیتیها برای به دست آوردن «اهرمهای دیپلماتیک» استفاده کند.
در پی بازداشت هفت نفر که روز یکشنبه قصد خروج از ایران را داشتند، رسانههای دولتی اعلام کردند که سپاه پاسداران این هفت نفر را در ارتباط با تظاهرات ضددولتی دستگیر کرده است. به گزارش رویترز، برخی از بازداشتشدگان تابعیت دوگانه دارند.
دولت بریتانیا روز چهارشنبه هفتم دی در بیانیهای از جمهوری اسلامی خواست که بازداشت افراد دوتابعیتی را متوقف کند.
سخنگوی ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، به خبرنگاران گفت: «ما فوراً به دنبال اطلاعات بیشتر از مقامات ایرانی در مورد گزارشهای مربوط به این دو تابعیتیهای بریتانیایی-ایرانی هستیم.»
او همچنین گفت: «ما همیشه گفتهایم که هرگز نمیپذیریم از شهروندان ما به عنوان اهرم دیپلماتیک استفاده شود و از حکومت ایران میخواهیم که از بازداشت غیرمنصفانه شهروندان بریتانیایی و دیگر اتباع خارجی دست بردارد.»
در ماههای اخیر و در پی اعتراضات سراسری در ایران چند فرد دو تابعیتی در ایران بازداشت و زندانی شدهاند.
حزب کارگر بریتانیا خواستار وضع تحریمهای جدید علیه سازمانها و افرادی که در سرکوب اعتراضات سراسری ایران دست داشتهاند، شده است. دیوید لامی، سخنگوی روابط خارجی حزب کارگر، در بیانیهای «قتل و سرکوب معترضان شجاع ایرانی را، که به دنبال آیندهای بهتر هستند، وحشتناک» توصیف کرد.
وزارت امور خارجه بریتانیا روز سهشنبه ۶ دی در پاسخ به بخش فارسی صدای آمریکا جزئیاتی از قرارگرفتن کلیت سپاه پاسداران در فهرست تحریمی بریتانیا را اعلام کرد. پیشتر وزیر امور خارجه بریتانیا با انتشار توییتی اعلام کرده بود که دولت آن کشور، کلیت سپاه پاسداران را تحریم کرده است.
در این رابطه روز سهشنبه وزارت امور خارجه بریتانیا در پاسخ به بخش فارسی صدای آمریکا درباره سخنان جیمز کلورلی اعلام کرد که بریتانیا بیش از ۳۰۰ فرد و نهاد ایرانی را به دلیل نقش آنها در اشاعه تسلیحات، نقض حقوق بشر و تروریسم، و همچنین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به طور کامل تحریم کرده است.
همچنین ببینید: جزئیات جدیدی از قرارگرفتن کلیت سپاه پاسداران در فهرست تحریمی بریتانیا – اختصاصی صدای آمریکاسخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا نیز در پاسخ به پرسشی درباره احتمال تحریمهای جدید علیه دولت جمهوری اسلامی گفت که قبلاً تحریمهای حقوق بشری را علیه بیش از ۴۰ مقام ایرانی و کل به اصطلاح «پلیس امنیت اخلاقی» اعمال کرده، و همچنان مقامات ایران را «به دلیل خشونت تکان دهندهای که بر مردم خود تحمیل کرده، بازخواست خواهد کرد.»
همزمان با اوجگیری اعتراضات سراسری در ایران در ماههای اخیر، زندانی کردن اتباع خارجی و ایرانیان دوتابعیتی شدت گرفته است. دولت جمهوری اسلامی دهههاست که اتباع خارجی و دوتابعیتی را با اتهام جاسوسی بازداشت و زندانی میکند، و در نهایت در قبال امتیازات سیاسی یا مبالغ کلان، آنها را آزاد میکند. کشورهای غربی این رویه حکومت جمهوری اسلامی را «گروگانگیری» خواندهاند.