اعضای «گروه بحران هستهای» در نامهای به دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده، با بیان این که توافق هستهای سال ۲۰۱۵ شش قدرت جهانی با ایران زمینه را فراهم کرد تا آن کشور نشان دهد فعالیتهای هستهای اش به صورتی دائم و قابل راستی آزمایی صلح آمیز است، از به خطر افتادن توافق در صورت عدم تایید آن توسط کاخ سفید ابراز نگرانی کرد.
این گروه تازه تاسیس، که در ماه مه سال ۲۰۱۷ برای نخستین بار تشکیل جلسه داد و شامل ۲۱ کارشناس و مقام پیشین نظامی و امنیتی آمریکایی است، در این نامه که نسخهای از آن در اختیار بخش فارسی صدای آمریکا قرار گرفته میگویند همه طرفها باید به توافق اتمی وین، که از آن با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام نیز یاد میشود، پایبند بمانند.
اعضای گروه بحران هستهای در این نامه، که تاریخ آن ۱۱ اکتبر ۲۰۱۷ (چهارشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۶) است، با توضیح این که هدف اصلی آنها بررسی فعالیتها یا رقابتهای هستهای در نقاط مختلف جهان و شناسایی مناطقی که به نقطه بحرانی رسیدهاند، مینویسند در نخستین گزارش خود در ماه ژوئن روشن کردهاند که خاور میانه در چنین وضعیتی قرار ندارد.
نام افراد شاخصی در میان امضاکنندگان این نامه به قرار دارد، از جمله ریچارد برت مذاکره کنند ارشد پیشین آمریکا در گفتوگوهای خلع سلاح (استارت)، جیمز کارترایت رئیس مرکز مطاعات سیاست دفاعی هارولد براون و سفیر پیشین ایالات متحده در سازمان ملل متحد و توماس پیکرینگ معاون پیشین وزارتخانههای خارجه و دفاع آمریکا در امور سیاسی.
به عقیده آنها، توافق وین زمینهای را فراهم کرده است تا تهران نشان دهد برنامه هستهای اش به صورتی دائم و قابل راستی آزمایی صلح آمیز است و در عین حال به پیشگیری از وقوع و گسترش رقابت هستهای در منطقه کمک کرده است. توافق همچنین به طرفهای دیگر اطمینان میدهد ایران به توانایی تولید مواد لازم برای ساخت سلاح هستهای نزدیک نمیشود.
گروه بحران هستهای در ادامه، از انتشار گزارشهایی در مورد عدم تایید پایبندی ایران به برجام در گزارش آتی پرزیدنت ترامپ به کنگره ابراز نگرانی کرده و گفته است اتخاذ چنین تصمیمی میتواند بیدلیل برجام را به خطر اندازد و به ایران امکان دهد بدون محدودیت یا بازرسیهای دقیق و سخت گیرانه، در جهت توسعه قابلیتهای هستهای خود گام بردارد.
به اعتقاد اعضای این گروه، اعلام عدم پایبندی تهران به برجام توسط پرزیدنت ترامپ، ایالات متحده را در شرایط حساسی که دنیا برای مهار بحرانهای هستهای در دیگر نقاط به رهبری آن نیازمند است منزوی خواهد کرد؛ از جمله شبه جزیره کره، اروپا، جنوب و شرق آسیا که در گزارش ماه ژوئن به عنوان مناطقی که بحران به اوج خود رسیده اشاره شده است.
گروه بحران هستهای همچنین با این هشدار که در صورت اتخاذ چنین تصمیمی اعتبار ایالات متحده در مذاکرات آینده زیر سئوال خواهد رفت، میگوید یکی از نخستین نمونههایی که میتوان به آن اشاره کرد بحران شبه جزیره کره است، که با به خطر انداختن توافق ایران، احتمال موفقیت برای رسیدن به راه حل دیپلماتیک در مورد کره شمالی کاهش خواهد یافت.
این گروه از رئیس جمهوری و دولت آمریکا، و همچنین آژانس بین المللی انرژی اتمی میخواهد اگر مدرک قاطع از تخطی ایران از توافق در دست دارند، برای قضاوت، در اختیار کنگره و دیگر طرفهای برجام قرار دهند؛ در غیر این صورت، از پرزیدنت ترامپ میخواهد تا زمانی که ایران به برجام پایبند است، او نیز به آنچه دولت ایالات متحده گفته پایبند باشد.