لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۶

آغاز پرونده شکایت دوم ایران از ایالات متحده در لاهه | آمریکا: دادگاه شکایت ایران را رد کند


وزیر خارجه آمریکا هفته پیش در واکنش به حکم دیوان بین المللی دادگستری اعلام کرد آمریکا از پیمان مودت با ایران خارج می شود.
وزیر خارجه آمریکا هفته پیش در واکنش به حکم دیوان بین المللی دادگستری اعلام کرد آمریکا از پیمان مودت با ایران خارج می شود.

همزمان با آغاز بررسی شکایت دیگر جمهوری اسلامی ایران از ایالات متحده، آمریکا از دیوان بین‌المللی دادگستری خواست شکایت ایران را رد کند. ایران از دیوان لاهه خواسته با پرداخت غرامت از محل دارایی‌های مسدود شده ایران توسط آمریکا به قربانیان یک حمله تروریستی در بیروت ممانعت کند.

به گزارش آسوشیتدپرس، ایالات متحده روز دوشنبه ۱۶ مهر از دیوان بین‌المللی دادگستری خواست شکایت ایران را رد کند.

در سال ۱۹۸۳، انفجار مقر تفنگداران آمریکایی در بیروت منفجر شد که در آن ۲۴۱ آمریکایی و حدود هفتاد نفر از دیگر کشورها جان باختند. مسئولیت آن حمله را سازمان جهاد اسلامی برعهده گرفت، اما آمریکا می گوید جمهوری اسلامی آمر آن بود. ایران هرگونه نقش در این انفجار را رد کرده اما سال ۲۰۰۴ بنای یادبودی به نام «شهدای عملیات مارینز» توسط حکومت ایران در بهشت زهرا نصب شد.

قربانیان این حادثه از ایران شکایت کردند و رویس لمبرت قاضی دادگاه ناحیه‌ای ایالات متحده سال ۲۰۰۳حکم داد که از محل ۲ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران باید به آنها غرامت داده شود. بیش از ده سال این حکم در محاکم تجدیدنظر و دیوان عالی مورد بازنگری قرار گرفت و در نهایت دیوان عالی آمریکا با نظر قاضی اول موافقت کرد.

نمایندگان آمریکا در دادگاه لاهه می گویند دیوان بین‌المللی دادگستری برای رسیدگی به این پرونده صلاحیت ندارد.

بررسی شکایت ایران از آمریکا در حالی آغاز شده که ده روز پیش دیوان بین‌المللی دادگستری در شکایت دیگری مربوط به شکایت ایران از آمریکا رای داده بود.

رای دادگاه لاهه

دادگاه بین المللی دادگستری حکم موقتی در روز چهارشنبه هفته پیش صادر کرد که تازه ترین دور تحریم های سخت آمریکا علیه ایران را نگه می دارد اما دستور داده است این تحریم ها نباید بر کمک های انسانی به ایران اثر بگذارد.

دولت ایران در شکایت خود به این دادگاه تقاضا کرده بود که آمریکا با روشی که خود انتخاب می کند، تحریم های هشتم ماه مه را فورا پایان دهد.

در عوض، رای دادگاه سازمان ملل متحد بخش عمده تحریم های آمریکا را حفظ می کند اما در رای موقت خود دستور داده است که این تحریم ها نباید به کمک های انسانی و یا امنیت هوانوردی غیرنظامی آسیب بزند.

در همین حال، سفیر آمریکا در هلند نیز روز چهارشنبه در واکنش به رای موقت دادگاه لاهه، در توئیتی این پرونده را فاقد عناصر عمده حقوقی دانست و افزود دادگاه در این مورد صلاحیت قضایی ندارد و حتی اگر هم داشته باشد، درباره تحریم های بسیار محدودی نظر داده و درخواست ایران برای اقدامات عمده را رد کرده است

خروج آمریکا از پیمان مودت

مانند شکایت قبلی ایران از آمریکا، مبنای شکایت جمهوری اسلامی در لاهه، پیمان مودت ایران و آمریکا است. این در حالی است که هفته پیش، وزیر خارجه آمریکا در واکنش به رای دیوان بین المللی دادگستری یا دادگاه لاهه گفت آمریکا از پیمان مودت با ایران که در سال ۱۹۵۵ میلادی میان دو کشور امضا شده بود، خارج می شود.

آقای پمپئو گفت آمریکا باید سالها پیش از این پیمان خارج می شد. ایران با استناد به پیمان مودت، علیه آمریکا در دادگاه لاهه شکایت کرده بود.

وزیر خارجه آمریکا رای دادگاه لاهه را «شکستی» برای ایران خواند.

او گفت آمریکا در جریان اعمال تحریم‌ها، جدای از رای روز چهارشنبه دادگاه لاهه، همچنان به استثناء قائل شدن کمک های انسانی به مردم ایران ادامه می دهد اما رهبران ایران باید پول ایران را صرف مردم خود کنند و نه صرف تروریسم در سراسر جهان.

آقای پمپئو شکایت ایران در دادگاه لاهه را فاقد مبنای حقوقی عنوان کرد و گفت ایران می خواهد تصمیم آمریکا برای خروج از برجام را به چالش بکشد.

به گفته مایک پمپئو، ایران تلاش کرده است در حق حاکمیت آمریکا برای انجام اقدامات قانونی به منظور حفاظت از امنیت ملی اش مداخله کند و از دیوان دادگستری لاهه سوءاستفاده کند.

او همچنین ایران را مسئول تهدیدها علیه پرسنل آمریکا در عراق و کنسولگری آمریکا در بصره خواند و گفت اقدامات ایران در عراق، در واکنش به تحریم های آمریکا بوده است.

آقای پمپئو ایران را همچنین عامل بی ثباتی و تهدیدات در خاورمیانه توصیف کرد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG