لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۵

مشاور حقوقی وزارت خارجه آمریکا: جاه طلبی های اتمی ایران تهدیدی جدی علیه آمریکا و جامعه بین المللی است


ساختمان دیوان بین المللی دادگستری لاهه
ساختمان دیوان بین المللی دادگستری لاهه

آمریکا در واکنش به شکایت ایران از آمریکا در دیوان بین المللی دادگستری لاهه برای احیای تحریم ها گفت، این دادگاه فاقد صلاحیت قضایی برای رسیدگی به این پرونده است.

جنیفر نوستد، مشاور حقوقی وزارت خارجه آمریکا در لاهه گفت که شکایت ایران تلاشی از سوی تهران برای احیای توافق اتمی است، در صورتی که جاه‌طلبی های اتمی ایران برای دهه‌ها تهدیدی جدی علیه آمریکا و جامعه بین المللی بوده است.

جنیفر نوستد افزود: «ایران تمایلش را برای ارتکاب و حمایت از اقدامات تروریستی ثابت کرده است و برای حفظ منافعش در پی سیاست های خشونت‌بار و بی‌ثبات کننده است.»

ایران در شکایت خود گفته است که آمریکا با اعمال مجدد تحریمها، پیمان دوستی، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی میان دو کشور را نقض کرده است.

بهنام طالبلو، تحلیلگر ارشد در بنیاد دفاع از دمکراسی ها در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا درباره این استدلال ایران گفت که هدف ایران برانگیختن جامعه جهانی علیه آمریکا است.

آقای طالبلو گفت: «سوال اینجا است که چرا جمهوری اسلامی ایران صرفا به برخی از توافقات رژیم گذشته به صورت گزینشی متوسل می شود؟ و چرا این توافق؟ فعلا سیاست نجات برجام توسط روحانی و ظریف هدایت می شود. بنابراین فعلا در حد اقدام دیپلماتیک است. هدف از این کار برانگیختن جامعه جهانی علیه آمریکا است؛ اما در واقعیت ما شاهد هستیم که شرکتهای اروپایی و آسیایی تا کنون عملکردی همسو با آمریکا و نه ایران از خود نشان داده اند. تهران این مساله را به دشواری پذیرا خواهد شد. نه دیوان بین المللی لاهه و نه سازمان ملل هیچکدام نمی‌توانند تهران را از اجرای مجدد تحریمها رها کنند.»

ریچارد گلدبرگ، تحلیلگر ارشد در بنیاد دفاع از دمکراسی ها نیز در پاسخ به خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفت که شکایت ایران از آمریکا تلاش تهران برای کسب مشروعیت است.

آقای گلدبرگ افزود: «این رژیم به دنبال دستیابی به مشروعیت است. در حالی‌که آمریکا در حال منزوی کردن رژیم است و می‌خواهد که رژیم نسبت به همه اقدامات نامشروع خود پاسخگو باشد. آنها حضور و اقامه دعوی در دادگاه بین المللی را فرصتی برای اجرای نمایش سیاسی می بینند که طی آن تلاش کنند خود را قربانی جلوه دهند و اقداماتشان را توجیه کنند. فکر نکنم که موفق شوند. دریافت حکم سالها به طول می انجامد اما در این زمان آمریکا به افشاگری جنایات داخلی و خارجی رژیم ادامه خواهد داد. آمریکا در کنار مردم ایران که خواستار احقاق حقوقشان هستند، باقی می ماند.»

نماینده ایران در لاهه گفت که احیای تحریم های آمریکایی بر زندگی مردم ایران تاثیر منفی گذاشته است. خانم نوستد به قضات دادگاه لاهه گفت که آمریکا، به طور قانونی و برای دفاع از امنیت ملی آمریکا و صلح منطقه ای و جهانی در پی وارد ساختن فشار سنگین بر رهبران ایران است تا رفتارشان را تغییر دهند. خانم نوستد، همچنین تاکید کرده است که فعالیت های انساندوستانه در ایران مشمول تحریم ها نیستند.

دولت دونالد ترامپ در ماه مه اعلام کرد که آمریکا از توافق هسته ای برجام که در سال ۲۰۱۵ و در زمان دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا امضا شد، خارج می شود و تحریم ها علیه ایران را باز می گرداند. واشنگتن همچنین کشورهای دیگر را تهدید کرده است که اگر به واردات نفت از ایران بعد از تاریخ ۱۳ آبان ادامه دهند ممکن است با تحریم‌های ثانویه آمریکا مواجه شوند.

ایران و آمریکا پیشتر نیز در «دادگاه جهانی» پرونده های دیگری داشته اند، از جمله پرونده ناشی از حمله به سفارت آمریکا در تهران و اشغال آن و شلیک به هواپیمای مسافربری ایرانی در خلیج فارس که کشتی نظامی آمریکا آن را با یک هواپیمای نظامی اشتباه گرفته بود.

آسوشیتدپرس می نویسد که پیمان ۱۹۵۵ میان ایران و آمریکا در پی رویدادهای ۱۹۵۳ در ایران که به تحکیم حکومت محمدرضا شاه انجامید، امضا شد و با وجود انقلاب ۱۳۵۷ و تیرگی شدید روابط در پی رویدادهای پس از آن، این پیمان همچنان پابرجا بوده است.

احکام صادر شده در این دادگاه که به اختلافات میان کشورها رسیدگی می کند از نظر حقوقی نهایی و الزام آور است.

ساعتی بعد از آغاز روند رسیدگی به شکایت جمهوری اسلامی ایران از ایالات متحده به خاطر بازگرداندن تحریم ها در دادگاه لاهه، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای ضمن انتقاد از عملکرد رهبران جمهوری اسلامی، اعلام کرد ایالات متحده از حقوق خود دفاع خواهد کرد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG