در پی هدف قرار گرفتن یک هواپیمای مسافری مالزی در مناطق تحت کنترل جداییطلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین، اتحادیه اروپا روز سهشنبه تحریمهای اقتصادی سنگینتری علیه روسیه، شامل تحریمهای تسلیحاتی و بانکهای دولتی آن کشور، تصویب کرد و به دنبال آن نیز باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا از گسترش تحریمهای ایالات متحده علیه بخشهای اقتصادی کلیدی و مهم روسیه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، تحریمهای هماهنگشده جدید با هدف افزایش فشارها بر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه برای دست برداشتن از حمایت از جداییطلبان در شرق اوکراین، که کشورهای غربی آنها را مسئول حادثه دو هفته پیش سقوط هواپیمای مسافری مالزی میدانند، صورت میگیرد.
در روز ۲۶ تیر ماه، یک فروند هواپیمای خطوط هوایی مالزی با ۲۹۸ مسافر و خدمه مورد اصابت یک راکت قرار گرفت و سقوط کرد و همه سرنشینان آن کشته شدند. آمریکا و دیگر کشورهای غربی میگویند شواهد موجود نشان میدهد هواپیما توسط یک سامانه ضدهوایی ساخت روسیه مورد حمله قرار گرفته و مسکو را متهم به حمایت تسلیحاتی از شورشیان میکنند.
رهبر جداییطلبان طرفدار روسیه، در نخستین نشست خبری خود پس از حادثه سقوط هواپیمای مسافری مالزی گفته است آنها در آن حادثه نقشی نداشتند.
رئیس جمهوری آمریکا و همپیمانان ایالات متحده همچنین به روسیه بخاطر اعزام نیرو و تجهیزات نظامی به مناطق مرزی مشترک با اوکراین هشدار دادند.
باراک اوباما، در سخنانی در کاخ سفید، با بیان این که امروز روسیه یک بار دیگر خود را در جامعه بینالمللی منزوی کرد و دههها پیشرفت حقیقی (در بهبود روابط با دنیا) را به عقب برگرداند، گفت «لزومی نداشت که کار به اینجا برسد؛ این انتخاب روسیه و پرزیدنت پوتین است.»
به گزارش آسوشیدپرس، اعلام امروز آمریکا و اروپا درباره گسترش تحریمها علیه روسیه، نتیجه رایزنیهای فشرده رئیس جمهوری آمریکا برای متقاعد کردن سران کشورهای اروپایی برای تشدید اقدامات تنبیهی خود علیه مسکو و تطبیق آنها با تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا بود.
اروپا، در مقایسه با آمریکا، روابط اقتصادی گستردهتری با روسیه دارد، و بخشی از بیمیلی سران کشورهای اروپایی برای تشدید تحریمها و اقدامات تنبیهی علیه مسکو، به دلیل نگرانی از پیامدهای منفی آن بر اقتصاد خود آن کشورها بود.
با این حال پس از اصابت یک موشک زمین به هوا به هواپیمای مسافری مالزی در شرق اوکراین و کشته شدن نزدیک به ۳۰۰ انسان بیگناه که بیش از ۲۰۰ نفر آنها اروپایی و بیشتر آنها نیز هلندی بودند، معادلات تغییر کرد.
باراک اوباما و همتایان اروپایی او از کشورهای بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا، در یک کنفرانس ویدئویی غیرمعمول در روز دوشنبه، طرحهای تحریمی جدید علیه روسیه را نهایی کردند.
رئیس دورهای اتحادیه اروپا و نیز رئیس کمیسیون اروپایی گفتند تحریمهای جدید «هشدار قاطعی» است به روسیه که برهم زدن ثبات در اوکراین برای آنها قابل تحمل نخواهد بود.
دولت اوکراین روز دوشنبه گفت بررسی اطلاعات جعبه سیاه پرواز شماره ۱۷ مالزی نشان میدهد که سقوط آن هواپیما در اثر اصابت ترکش یک موشک ضدهوایی بوده است. رئیس پلیس هلند نیز گفت عدم دسترسی کامل و به موقع به محل سقوط هواپیما، به معنای آن است که «احتمالا هرگز همه ماجرا» کشف نخواهد شد.
روز گذشته، تیراندازی در نزدیکی محل سقوط هواپیما در شرق اوکراین باعث شد کارشناسان سازمان امنیت و همکاری اروپا که برای بررسی لاشه هواپیما و بقایای احتمالی اجساد قربانیان به محل عزیمت کرده بودند، نتوانند به بررسی از محل بپردازند.
از آغاز درگیریها بین جداییطلبان طرفدار روسیه و دولت اوکراین در مناطق شرقی آن کشور، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا یک رشته تحریمهای سیاسی و اقتصادی علیه مسکو و برخی مقامها و چهرههای پرنفوذ آن کشور به اتهام نقش آنها در بحران اوکراین به تصویب رسانده بودند.