جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه از وجود «شواهد و قرائنی فراگیر» یاد کرد که همدستی روسیه در حمله به هواپیمای مالزی را تقویت می کند. او رفتار شورشیان را در نحوه برخورد با اجساد قربانیان «شنیع» توصیف کرد.
آقای کری از نحوه رفتار و عملکرد جدایی طلبان حامی مسکو در صحنه سقوط هواپیما با وسایل و اشیاء به جای مانده از مسافران قربانی ابراز انزجار کرد و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را مورد انتقاد قرار داد. وزیر خارجه آمریکا همچنین درباره برداشتن «گامهای بیشتر» به مسکو هشدار داد.
وزیر خارجه آمریکا به تلویزیون انبیسی گفت: «جداییطلبان مست اجساد را روی هم در کامیون تلنبار کردند و آنان را از محل سانحه بردند. آنچه که رخ میدهد جدا شنیع است و مغایر با اظهارات پوتین و دیگر مقامات روسیه است.»
فیلیپ هاموند، وزیر خارجه بریتانیا نیز ضمن انتقاد از روسیه، مسکو را ترغیب کرد تا اطمینان یابد که بازرسان بینالمللی به محل سقوط هواپیما دسترسی دارند. او به تلویزین «اسکای» گفت: «در صورتی که روسیه رفتار معقول از خود نشان ندهد با خطر طرد شدن مواجه است.» محل سقوط هواپیما از جمله اراضی است که در کنترل شورشیان است.
خبرگزاری رویترز میگوید در صحنه سقوط هواپیما امدادگران اضطراری روز شنبه دهها جسد را در کیسههای مخصوص گذاشتند وصبح روز یکشنبه، تمامی اجساد از محل خارج شد.
اوکراین شورشیان جداییطلب را به از بین بردن شواهد مرتبط باشلیک و ساقط کردن هواپیمای خطوط هوایی مالزی متهم میکند. هواپیمایی که هدف حمله قرار گرفت حامل 298 سرنشین بود که یک سومشان شهروندان هلند بودند. یک رهبر جداییطلب حامی روسیه گفت جعبههای سیاه هواپیما اکنون در اختیار شورشیان است.
کشورهای غربی و بخصوص هلند از رفتار توهینآمیز با اجساد قربانیان عصبانی هستند.
کری مدارک آمریکا را ارائه می دهد
مسکو هرگونه دخالت در سرنگونی هواپیما را رد کرده و مسئولیت حمله به هواپیما را متوجه ارتش اوکراین کرد. آقای کری با آن که مستقیما مسکو را متهم نکرد اما به جزئیات گفت که روسیه تجهیزات پیچیده ضدهوایی برای ساقط کردن هواپیما را در اختیار شورشیان قرار داده است.
ایالات متحده آمریکا طی ماه گذشته شاهد ارسال محمولههایی از روسیه به اوکراین بوده است از جمله ۱۵۰ محموله تجهیزات زرهی، تانک و راکتانداز تا به دست جدایی طلبان برسد.
آمریکا همچنین مکالماتی را درباره انتقال راهنما و دستورالعمل سیستم موشکی SA-11 به جداییطلبان روس شنود کرده که گفته میشود برای سرنگونی هواپیمای بویینگ ۷۷۷ مورد استفاده قرار گرفته است. جان کری به شبکه خبری سیانان گفت «مشخص است که این سیستم از روسیه منتقل شده است.»
او همچنین در گفتوگویی دیگر با شبکه خبری سیبیاس گفت: «شواهد فراوانی وجود دارد که حاکی از دخالت روسیه در ارائه این سیستمها و همچنین آموزش نیروها است.»
آمریکا پیشتر تحریمهایی را علیه افراد و شرکتهای نزدیک به پوتین اعمال کرده اما جان کری گفت باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا ممکن است پا را فراتر از این بگذارد. او به شبکه خبری فاکس گفت: «رئیسجمهوری آماده است تا گامهای بیشتری بردارد.»
بیانیه دفتر دیوید کامرون وزیر خارجه بریتانیا که پس از گفتوگوی تلفنی او با فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه و آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان صادر شد میگوید اتحادیه اروپا نیز آماده اعلام دور جدیدی از تحریمها در هفته جدید هستند.
رهبران اروپایی همچنین توافق کردند تا برای اطمینان از دسترسی آزادانه بازرسان به محل سانحه پوتین را تحت فشار بگذارند.
پترو پروشنکو، رئیسجمهوری اوکراین خواستار حمایت جامعه بینالملل شده اما برخی کشورهای اروپایی با در نظر گرفتن روابط اقتصادی خود با روسیه، اشتیاق چندانی برای مقابله با مسکو نشان ندادهاند.
آقای کری اروپا را به موضعگیری محکمتر ترغیب کرد. او گفت: «اگر کشورهای اروپایی که تا پیش از این تردید داشتند زنگ خطر را دریابند و به آمریکا و باراک اوباما بپیوندند، کمک بزرگی به وضعیت میکنند.»
شورای امنیت سازمان ملل متحد پیشنویس قطعنامهای را در محکومیت حمله به هواپیما تهیه کرده و همچنین از گروههای مسلح حاضر در منطقه خواسته تا اجازه بازرسی از محل را به بازرسان بدهند و با بازرسان همکاری کنند. این پیشنویس صبح دوشنبه به رای گذاشته میشود.
اوکراین شورشیان را به از بین بردن شواهد متهم کرده است. یک سخنگوی شواری امنیت اوکراین در کنفرانسی خبری در کیف گفت: «تروریستها برای مخفی کردن شواهد و قرائنی که نشان از به کار بردن موشکهای روسی در ساقط کردن هواپیما دارد همه کار میکنند.»
پیشتر یکی از رهبران جداییطلب از یافتن اجسامی خبر داد که گمان میشد جعبه سیاه هواپیما و حاوی صداها و اطلاعات ضبط شده پرواز است.
الکساندر برودای، نخست وزیر خودخوانده جمهوری خلق دونتسک در یک نشست خبری گفت: «تجهیزات یافت شده تحت کنترل ما است.»