لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۴

واکنش نتانیاهو به حکم دیوان بین‌المللی دادگستری: قوم یهود در سرزمین خود اشغالگر نیست


جایگاه قضات در دیوان بین‌المللی دادگستری یا دادگاه جهانی در لاهه، هلند
جایگاه قضات در دیوان بین‌المللی دادگستری یا دادگاه جهانی در لاهه، هلند

دادگاه عالی سازمان ملل روز جمعه ۲۹ تیر با اشاره به ساخت و توسعه شهرک‌های اسرائیلی در کرانه باختری و شرق اورشلیم، الحاق و کنترل دائمی این مناطق فلسطینی از سوی اسرائیل را «غیرقانونی» اعلام کرد.

این دادگاه همچنین از اسرائیل خواست تا به اشغال این‌ مناطق و‌ سیاست‌های «تبعیض‌آمیز» علیه فلسطینی‌ها پایان دهد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در واکنش به این حکم با انتشار مطلبی در شبکه ایکس نوشت «قوم یهود» در سرزمین خود از جمله «در پایتخت ابدی ما اورشلیم» اشغالگر نیست. او همچنین با پوچ توصیف‌کردن نظر دادگاه لاهه گفت هیچ‌نظری نمی‌تواند این حقیقت تاریخی یا حق قانونی اسرائیلی‌ها را برای زندگی در «خانه اجدادی» انکار کند.

حکم دیوان بین‌المللی دادگستری درباره قانونی بودن اشغال ۵۷ ساله این مناطق که بخشی از طرح کشور مستقل فلسطین است، غیرالزامی است و احتمالا بیش از آن‌که بر سیاست‌های دولت اسرائیل تأثیر بگذارد، بصورت نمادین اهمیت دارد.

هیئت دادگاه متشکل از ۱۵ قاضی از نقاط مختلف، در بیانیه‌ای گفت که اسرائیل از موقعیت خود به‌عنوان قدرت اشغالگر در کرانه باختری و شرق اورشلیم با اجرای سیاست‌های الحاق سرزمین، تحمیل کنترل دائمی، و شهرک‌سازی، سواستفاده کرده است.

در این بیانیه آمده است که اسرائیل باید فورا به شهرک‌سازی در این‌ سرزمین‌های اشغالی پایان دهد. این بیانیه همچنین حضور اسرائیل در مناطق اشغالی فلسطینی را «غیرقانونی» اعلام کرد و خواستار پایان دادن «سریع» به این وضعیت شد.

اسرائیل که معمولا سازمان ملل و دادگاه‌های بین‌المللی را «غیرمنصف» و «مغرض» می‌داند، تیم حقوقی را به جلسات این دادگاه اعزام نکرد، اما به پرسش‌های مطرح شده بصورت کتبی پاسخ داد. به گفته اسرائیل، پرسش‌های دادگاه «تعصب‌آمیز» بود و نگرانی‌های امنیتی این کشور را شامل نمی‌شد.

به گفته مقامات اسرائیلی، مداخله دادگاه می‌تواند روند صلح را که بیش از یک دهه راکد مانده است، تضعیف کند.

نواف سلام، رئیس دادگاه، نظر این هیئت ۱۵ نفره را خواند و‌ گفت: «انتقال شهرک‌نشینان توسط اسرائیل به کرانه باختری و اورشلیم، و همچنین ادامه حضور اسرائیل در این مناطق مغایر با ماده ۴۹ کنوانسیون چهارم ژنو است». او همچنین به ابراز «نگرانی شدید» دادگاه درباره گسترش سیاست شهرک‌سازی اسرائیل اشاره کرد.

نواف سلام در بخش دیگری گفت که استفاده اسرائیل از منابع طبیعی با تعهدات این کشور تحت قوانین بین‌المللی به عنوان یک قدرت اشغالگر «ناسازگار» است.

حکم روز جمعه در حالی صادر می‌شود که نبرد در غزه میان اسرائیل و گروه فلسطینی حماس همچنان ادامه دارد. این جنگ با حمله تروریستی حماس به جنوب اسرائیل آغاز شد که حمله اسرائیل به نوار غزه، منطقه تحت کنترل حماس را به دنبال داشت.

دادگاه بین‌المللی دادگستری همچنین در حال بررسی ادعای آفریقای جنوبی است که اسرائیل را به نسل‌کشی در غزه متهم کرده است، ادعایی که اسرائیل «به شدت» رد می‌کند.

اسرائیل کرانه باختری، شرق اورشلیم، و نوار غزه، را در جنگ خاورمیانه در سال ۱۹۶۷ (۱۳۴۶) تصرف کرد. فلسطینی‌ها به دنبال ایجاد کشور مستقلی، از جمله در این سه منطقه هستند.

اسرائیل کرانه باختری را سرزمینی مورد مناقشه می‌داند که آینده آن باید در مذاکرات تعیین شود، ولی در حال ایجاد شهرک و انتقال شهرک‌نشینان به این منطقه است.

اما اورشلیم شرقی را ضمیمه خاک خود کرده است که از نظر بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده است.

اسرائیل در سال ۲۰۰۵ (۱۳۸۴) نواره غزه را به فلسطینی‌ها داد اما پس از به قدرت رسیدن حماس، این‌ منطقه را محاصره کرد.

جامعه بین‌المللی بصورت عمومی هر سه منطقه را سرزمین‌های اشغالی فلسطینی می‌داند.

منبع: آسوشیتدپرس

XS
SM
MD
LG