ایالات متحده روز چهارشنبه با صدور نظر مشورتی دیوان بینالمللی دادگستری در ارتباط با این موضوع که اسرائیل «بدون دریافت تضمینهای امنیتی متقابل» باید فورا از سرزمینهای فلسطینی خارج شود، مخالفت کرد.
دیوان بینالمللی دادگستری در شهر لاهه هلند از روز دوشنبه ۳۰ بهمن جلساتی را برای بررسی پیامدهای حقوقی تصرف سرزمینهای فلسطینی توسط اسرائیل از سال ۱۹۶۷ میلادی به این سو آغاز کرده است.
در حالی که جلسات دیوان هچنان ادامه دارد، مشاور حقوقی وزارت امور خارجه آمریکا، ریچارد ویسک، با حل مناقشه اسرائیل و فلسطینیها با اخذ نظری که صرفا روی یک طرف تمرکز میکند مخالفت کرد.
او با تاکید بر نیازهای امنیتی اسرائیل برای خروج از اراضی فلسطینی گفت، «هر حرکتی به سمت عقبنشینی اسرائیل از کرانه باختری و غزه، مستلزم در نظر گرفتن نیازهای امنیتی بسیار واقعی اسرائیل است.»
ریچارد ویسک اضافه کرد، هر نظری که دیوان بینالمللی دادگستری بدهد، «پیامدهایی برای طرفهای درگیر و تلاشهای مداوم همه کسانی که برای دستیابی به صلح پایدار تلاش میکنند، به همراه خواهد آورد.»
این جلسات که به مدت یک هفته ادامه خواهد یافت، بهدنبال درخواست دسامبر ۲۰۲۲ مجمع عمومی سازمان ملل برای صدور نظر «مشورتی غیرالزامآور» برگزار میشود و نمایندگان ۵۲ کشور در آن حضور دارند.
هرچند نظر مشورتی دیوان غیرالزامآور است و پیامد قانونی ندارد، اما برگزاری این جلسات در بحبوحه جنگ غزه و افزایش انتقادها از برخورد اسرائیل با غیرنظامیان فلسطینی، میتواند اسرائیل را تحت فشار قرار دهد.
اسرائیل در جلسات دیوان شرکت نخواهد کرد، اما به درخواست مجمع عمومی سازمان ملل متحد بهشدت واکنش نشان داده و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز آن را «نفرتانگیز و شرمآور» خوانده است.