دیوان بینالمللی دادگستری روز جمعه چهارم خرداد، با صدور یک حکم اضطراری به اسرائیل دستور داد فورا عملیات در شهر رفح را متوقف کند. این حکم با انتقاد شدید مقامات اسرائیلی مواجه شده است.
به گزارش خبگزاری رویترز، قضات دادگاه عالی سازمان ملل متحد این حکم مهم را در ارتباط با شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل به اتهام «نسلکشی» در نوار غزه صادر کردند.
نواف سلام، رئیس دیوان بینالمللی دادگستری، با قرائت حکم دیوان اعلام کرد وضعیت در غزه از زمان صدور حکم پیشین دیوان مبنی بر لزوم تلاش اسرائیل برای بهبود وضعیت در این منطقه پرجمعیت بدتر شده است.
بر اساس حکم دیوان، اسرائیل اطلاعات کافی درباره ایمنی ساکنان رفح در جریان عملیات تخلیه این شهر و همچنین قابلیت دسترسی به غذا، آب، بهداشت، و دارو را برای ۸۰۰ هزار فلسطینی که تا کنون رفح را ترک کردهاند، ارائه نکرده است.
دیوان بینالمللی دادگستری در حکم خود به اسرائیل دستور داد گذرگاه مرزی میان مصر و رفح را به منظور ورود کمکهای بشردوستانه باز کند و اجازه انجام تحقیقات درباره نوار غزه را بدهد.
طبق حکم مزبور، اسرائیل باید ظرف یک ماه با ارائه گزارشی به دیوان، تبعیت خود از دستورات صادر شده را نشان دهد.
این حکم با ١٣ رای موافق قضات دیوان در برابر دو رای مخالف قضاتی از اوگاندا و اسرائیل به تایید رسید.
- واکنشها
حکم روز جمعه دیوان بینالمللی دادگستری مبنی بر لزوم توقف عملیات اسرائیل در رفح و بازگشایی گذرگاه مرزی رفح با واکنشهای سریع و گستردهای همراه بوده است.
بزالل استورمیچ، وزیر دارایی اسرائیل، حکم صادره از سوی دیوان را معادل درخواست برای نابودی اسرائیل دانست و افزود کشورش با آن موافقت نخواهد کرد.
یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل، حکم روز جمعه دیوان را «فروپاشی اخلاقی و فاجعه اخلاقی» خواند.
بنی گانتز، از اعضای کابینه امنیتی اسرائیل، در واکنش به این حکم با اشاره به لزوم تداوم جنگ به منظور بازگرداندن گروگانها و تضمین امنیت کشورش گفت عملیات با تبعیت از قوانین بینالمللی ادامه خواهد یافت.
پیش از صدور حکم نیز یک سخنگوی دولت اسرائیل تصریح کرده بود: «هیچ قدرتی روی کره زمین اسرائیل را از محافظت از شهروندانش و تعقیب حماس در غزه باز نخواهد داشت.»
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرد که قرار است ساعت پنج بعد از ظهر به وقت محلی با وزیران کابینه امنیتی درباره حکم دیوان جلسهای تلفنی برگزار کند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در واکنش به حکم روز جمعه دیوان گفت این اتحادیه باید میان حمایت از نهادهای بینالمللی مسئول حکومت قانون و حمایت از اسرائیل یک گزینه را انتخاب کند.
حجه لحبیب، وزیر خارجه بلژیک، خواستار اجرای حکم دیوان و آزادی تمامی گروگانها شد.
باسم نعیم، از اعضای ارشد حماس، ضمن استقبال از حکم دیوان خواستار توقف عملیات نظامی اسرائیل در سراسر نوار غزه شد.
نبیل ابوردینه، سخنگوی تشکیلات خودگردان فلسطینی، نیز ضمن استقبال از حکم دیوان از آن به عنوان «اجماع بینالمللی» برای لزوم توقف عملیات اسرائیل در غزه یاد کرد.