لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۶

نقش حزب الله لبنان در نبرد حلب، از توقف انتحاری‌ها تا متهم شدن به جنایات جنگی


یک روز پس از کنترل کامل شهر حلب توسط نیروهای دولتی سوریه، مقامات سوری و ایرانی درباره نقش شبه نظامیان شیعه حزب الله لبنان در عملیات گسترده بازپس‌گیری حلب توضیح دادند.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه در گزارشی به نقل از یک مقام عالیرتبه نیروهای متحد دولت نوشت که هنگامی که در ماه اکتبر(مهر ماه) شورشیان سوری برای آخرین بار تلاش کردند محاصره حلب را بشکنند، عقب رانده شدند، اما نه بوسیله نیروهای دولتی بلکه بوسیله شبه نظامیان حزب الله لبنان.

یکی دیگر از فرماندهان نیروهای حامی ارتش سوریه نیز گفت که بجز حزب الله لبنان، شبه نظامیان شیعه عراقی هم در نبرد بازپسگیری حلب نقش داشتند.

به نوشته رویترز این گزارش‌ها از نقش ایران، که همزمان شبه نظامیان شیعه در عراق و لبنان را پشتیبانی می‌کند و حامی نیروهای بشار اسد نیز هست، حکایت دارد. آن هم در حالیکه گزارشهایی از کشتار غیرنظامیان به دست این نیروها در نبرد حلب منتشر شده است.

شورشیان سوری اگر چه حملات هوایی روسیه را مهمترین عامل پیروزی بشار اسد در کنترل کامل حلب می دانند، اما اشاره می‌کنند که در نبرد حلب، که بزرگترین پیروزی بشار اسد در شش سال گذشته عنوان شده، با یک ارتش واحد سوریه و سربازان به تنهایی روبرو نبودند.

جزئیات بیشتر از نبرد حلب حاکی از آن است شورشیان مخالف دولت در جریان نبرد حلب به یک گروه نیروهای نخبه سوری که توسط ارتش روسیه تجهیز شده بودند خسارت های بسیاری وارد کردند. اما نیروهای حزب الله که در نبردهای مختلف با اسرائیل ورزیده شده بودند توانستند نقش مهمتری ایفا کنند.

یکی از فرماندهان نیروهای حامی اسد گفت که اگر این نیروهای نبودند، شورشیان سوری با حملات انتحاری نیروهای دولتی سوری را شکست داده و این بار نیروهای دولتی تحت محاصره قرار می‌گرفتند.

بنابراین گزارش، در حالیکه نیروهای بشار اسد در حال از دست دادن موقعیت خود بودند، نیروی هوایی روسیه به کمک ارتش سوریه آمد تا این ارتش بتواند قوای خود را بازسازی کرده و پیشروی کند، اما پیروزی در نبرد حلب به عملکرد شبه نظامیان متحد ارتش سوریه، به ویژه حزب الله مربوط بود.

در حالیکه نیروهای شورشی به عنوان آخرین سلاح تلاش کردند با حملات انتحاری و راندن خودروهای بمبگذاری شده به میان نیروهای سوری، آنها را عقب برانند، نیروهای حزب الله این تاکتیک را با هدف قرار دادن آن خودروها خنثی کردند. بدین ترتیب محاصره حلب باقی ماند و نیروهای شورشی مجبور بودند در کنار نبرد، با مشکلات نبود آب و غذا برای خانواده ها دست و پنجه نرم کنند.

البته حزب الله از اولین روزهای آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱ در سوریه حضور داشت و در نبردهای دیگری مانند حمص که دولت تلاش می کرد از پیشروی شورشیان به دیگر مناطق جلوگیری کند، به نیروهای دولتی کمک کرد.

دست داشتن در جنایات جنگی

رویترز در ادامه نوشت که نیروهای شیعه در سوریه تحت مدیریت ایران سازماندهی شد و آنگونه که یک فرمانده عراقی توصیف کرد، به وزنه مهمی در پشتیبانی از نیروهای دولتی سوریه تبدیل شد.

این موضوع از سوی مقام‌های ایرانی نیز مطرح شد و رحیم صفوی، فرمانده پیشین سپاه و مشاور عالی رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی روز چهارشنبه ۲۴ آذر گفت که شهر حلب بوسیله ائتلاف سوریه، روسیه، ایران و حزب الله از کنترل شورشیان خارج شد.

در سوی دیگر، نبرد حلب که منجر به کنترل کامل آن توسط نیروهای دولتی سوریه شد، انتقاد شدید نهادهای بین‌المللی حقوق بشری و برخی از کشورها را در پی داشت. منتقدان به بمباران شدید شهر که منجر به کشته شدن غیرنظامیان شد و نرسیدن کمکهای امدادی به داخل شد به شدت انتقاد کردند.

در این بین زید رعد الحسین، مامور عالیرتبه سازمان ملل در حقوق بشر گفت که بمباران حلب و رفتار نیروهای ارتش و متحدان آنها در نبرد حلب می تواند مصداق جنایات جنگی در نظر گرفته شود.

نیروهای حزب الله از جمله متحدان ارتش سوریه در نبرد حلب به شمار می آیند.

ایران که در کنار روسیه یکی از حامیان اصلی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه است، طی سالهای اخیر علاوه بر کمک به سازماندهی نیروهای زمینی سوریه، هزاران نیروی نظامی به این کشور فرستاده است. طی یک سال و نیم گذشته اخبار متعددی از کشته شدن نیروهای ایرانی در سوریه، از جمله چندین فرمانده سپاه، منتشر شد.

اوایل آذرماه امسال رئیس بنیاد شهید ایران اعلام کرد که تعداد کشته‌های ایرانی در سوریه از یکهزار نفر فراتر رفته است.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG