لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۱

گاهشمار حوادث حلب از آغاز جنگ داخلی سوریه تاکنون


نیروهای دولتی سوریه در مسجد جامع حلب در بخش قدیمی شهر که در چند سال اخیر پایگاه مخالفان شده بود - ۲۳ آذر ۱۳۹۵
نیروهای دولتی سوریه در مسجد جامع حلب در بخش قدیمی شهر که در چند سال اخیر پایگاه مخالفان شده بود - ۲۳ آذر ۱۳۹۵

پس از بیش از چهار سال درگیری میان نیروهای دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه و مخالفان آن در شهر حلب، که بین دو طرف تقسیم شده بود، مخالفان روز سه شنبه ۱۳ دسامبر ۲۰۱۶ از توافق آتش بس با روسیه که حامی دمشق است خبر داده و دولت اسد هم می‌گوید شهر را بطور کامل از شورشیان پس گرفته است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به همین مناسبت نگاهی به مهم‌ترین رویدادها در آن شهر از زمان آغاز درگیری‌ها در سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی به این سو انداخته است:

مارس ۲۰۱۱: به دنبال بازداشت چند نوجوان به اتهام نوشتن شعارهای ضدحکومتی بر دیوارهای مدرسه‌ای در شهر درعا در جنوب سوریه، تظاهرات اعتراضی در خیابان‌های آن شهر آغاز شد. در ۱۸ مارس نیروهای امنیتی علیه معترضان آتش گشودند که منجر به کشته شدن ۴ نفر شد؛ نخستین قربانیان جنگی که اکنون ششمین سال خود را سپری می‌کند.

ژوئیه ۲۰۱۲: شورشیان مخالف دولت بشار اسد محله‌های شرق شهر حلب را به تصرف خود در آوردند و این شهر عملا به دو بخش تقسیم شد و به تدریج درگیری‌های بین نیروهای دولتی و شورشیان افزایش یافت و بمباران شدید مناطق شرقی، منجر به خروج و آوارگی بیش از یک میلیون غیرنظامی ساکن شهر شد. حدود نیم میلیون نفر هم با از دست دادن خانه‌های خود در سال اول درگیری‌ها، در همان مناطق شرقی حلب آواره شدند.

اکتبر ۲۰۱۲: سازمان ملل متحد گفت‌وگوها برای اجرای آتش بس در سراسر حلب در طول تعطیلات عید قربان را آغاز کرد. درگیری‌ها خسارات شدیدی را بر مراکز فرهنگی و تاریخی این شهر باستانی وارد کرده‌ است.

دسامبر ۲۰۱۲: شورشیان عملیات تهاجمی را برای توسعه مناطق تحت کنترل خود در استان حلب و در اختیار گرفتن کنترل مسیرهای تدارکاتی منطقه تا مرز ترکیه را آغاز کردند. شورشیان در این عملیات چند پادگان و پایگاه‌ هوایی ارتش را تصرف کردند.

ژانویه ۲۰۱۳: اجساد بسیاری در سواحل رود قویق در محله بستان آباد شهر حلب که تحت کنترل شورشیان مخالف دمشق است یافت شد. بنابر اعلام دیدبان حقوق بشر، در فاصله ژانویه تا ماه مارس ۱۴۷ جسد در حاشیه این رودخانه یافت شد و بیشتر قربانیان در محله‌های تحت کنترل دولت کشته شده‌اند.

آوریل ۲۰۱۳: کلیسای جامع حلب، که به پایگاهی برای نیروهای دولتی تبدیل شده است، زیر آتش بمباران مخالفان قرار گرفت. نیروهای دولتی هم در پاسخ، مناره‌های مسجد جامع حلب را هدف حمله قرار دادند، با این گمان که این مسجد به پایگاه شورشیان تبدیل شده است.

اوت ۲۰۱۳: شورشیان مخالف بشار اسد بزرگراه بین حلب و دمشق را به کنترل خود در آوردند و محاصره بخش غربی که تحت کنترل نیروهای دولتی است را تنگ‌تر کردند.

اکتبر ۲۰۱۳: هماهنگی‌های ضعیف و درگیری‌های داخلی میان مخالفان، موضع آنها را در برابر دولت تضعیف کرد. پیکارجویان گروه داعش در زمستان با شورشیان مخالف دمشق درگیر شدند و مواضعی را در مناطق شرقی حلب برای خود ایجاد کردند.

دسامبر ۲۰۱۳: دولت حملات بی سابقه‌ای را علیه مخالفان با پرتاب بمب‌های بشکه‌ای و محدودتر کردن محاصره آنها در حلب آغاز کرد، که منجر به خروج بسیاری از غیرنظامیان از مناطق شرقی شهر شد. همزمان داعش مواضع خود را در شرق حلب توسه داد.

ژانویه ۲۰۱۴: شورشیان برای بیرون راندن داعش از حلب با یکدیگر متحد شدند.

مه ۲۰۱۴: با بکارگیری یک تاکتیک جدید، شورشیان تونلی را زیر ساختمان هتلی که تبدیل به مرکز فرماندهی نیروهای دولتی شده بود حفر کردند. نیروهای دولتی هم حملات علیه مخالفان در شرق حلب با استفاده از بمب‌های بشکه‌ای را تشدید کردند.

مارس ۲۰۱۵: شورشیان پس از حفر یک تونل در زیر ساختمان اطلاعات نیروی هوایی در حلب، آن را منفجر کردند؛ حمله‌ای که یک پیروزی نمادین برای آنها محسوب شد. همزمان، گروه تازه تاسیس جیش الفتح که برخی شورشیان و پیکارجویان مرتبط با القاعده را گرد هم آورده بود، شهر ادلب در شمال غرب سوریه را تصرف کرد.

اکتبر ۲۰۱۵: روسیه به منظور تقویت نیروهای دولت بشار اسد حملات هوایی خود در سوریه را آغاز کرد. شبه نظامیان عراقی، لبنانی و ایرانی نیز حمایت خود از دمشق را افزایش دادند و عملیات وسیعی را علیه مخالفان در حلب تدارک دیدند که تا سال بعد هم ادامه یافت.

فوریه ۲۰۱۶: روسیه و ایالات متحده آمریکا بر سر آتش بسی به توافق رسیدند که جنگ علیه گروه‌های افراطی را شامل نمی‌شد. برای نخستین بار نشانه‌هایی از آرامش در شهر حلب پدیدار شد.

آوریل ۲۰۱۶: آتش بس شکسته شد، بمباران از سر گرفته شد، و جاده کاستلو – تنها راه ارتباطی در شرق حلب – به تله‌ای مرگبار تبدیل شد.

ژوئیه ۲۰۱۶: دولت سوریه و نیروهای همپیمان آن بخش شرقی حلب را بطور کامل تحت محاصره قرار دادند؛ بخشی که طبق برآوردها حدود ۲۵۰ هزار نفر در آن به سر می‌بردند. شورشیان برای چند هفته محاصره را در جبهه جنوبی شکستند، اما از ماه اوت حلقه محاصره بار دیگر تکمیل شد.

سپتامبر ۲۰۱۶: آتش بسی که مورد توافق روسیه و آمریکا بود برای چند روز اجرا شد، اما مذاکرات برای ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به جایی نرسید. یک کاروان حامل کمک‌ها در شمال حلب نیز هدف حمله هوایی قرار گرفت.

اکتبر ۲۰۱۶: روسیه اعلام کرد حملات هوایی در شرق حلب را تعلیق می‌کند و مسیرهایی را هم برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان تعیین کرد. شورشیان این پیشنهاد را رد کردند و هیچ کس از مسیرهای اعلام شده استفاده نکرد و سازمان ملل هم اعلام کرد به دلیل نبود تضمین‌های امنیتی، نمی‌تواند از این مسیرها برای امدادرسانی استفاده کند.

نوامبر ۲۰۱۶: نیروهای دولتی دور جدیدی از حملات هوایی در شرق حلب را آغاز کردند. اواخر نوامبر، نیروهای دولت بشار اسد و متحدان آنها، عملیات زمینی عمده‌ای را نیز آغاز کردند. توان دفاعی شورشیان از هم پاشید و بسیاری از شهر گریختند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG