لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۵

آتش‌بس حلب شکسته شد؛ نیویورک تایمز: تردیدهایی درباره نقش ایران در شکست آتش‌بس


نیروهای وفادار به اسد روی یک تانک واژگون شده از مخالفان بشار اسد، در شهر حلب سوریه.
نیروهای وفادار به اسد روی یک تانک واژگون شده از مخالفان بشار اسد، در شهر حلب سوریه.

در حالیکه قرار بود با آتش‌بس توافق شده، غیرنظامیان و مخالفان اسد از شرق شهر حلب خارج شوند، با از سر گیری بمباران و گلوله باران در این شهر، آتش بس توافق شده بین مخالفان مسلح و ارتش سوریه عملا شکسته شد. نیویورک تایمز در گزارشی نوشت، «یکی از مشاوران حقوقی مخالفان مسلح، ایران را متهم کرد که با تحمیل شرایط جدید، آتش‌بس را که مسکو و آنکارا میانجی آن بودند، عقیم کرد.»

شبکه ای بی سی نیز از قول یکی از فرماندهان مخالفان مسلح در شرق شهر حلب گزارش داد سر سختی و لجاجت ایران بزرگترین مانع دسترسی به توافق آشت بس است.

از سوی دیگر، وزیر خارجه ترکیه هم گفت، «روسیه و ایران و سایر متحدان دمشق نیز در شکستن آتش بس مقصرند.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سه شنبه شب بعد از مذاکرات مقام های روسیه و ترکیه، مخالفان مسلح توافق کرده بودند که به همراه "ده ها هزار غیر نظامی" همراه آنان از کریدور های تعیین شده توسط ارتش سوریه عبور کنند، اما این کار متوقف شد.

ده روز پیش، جان کری و گروهی از دیپلمات‌هایی اروپایی و عرب در پاریس پایتخت فرانسه با رهبران اپوزوسیون سوریه نشستی داشتند که حاضران در آن خواستار برقراری آتش بس و برنامه ریزی برای دوران پس از توقف درگیری‌ها در حلب شدند.

براساس این توافق آتش بس، به مخالفان مسلح اجازه داده شده بود که با اسلحه سبک شان، مسیر و مقصد شان را هم خودشان تعیین کنند اما به نوشته رویترز، این بمباران ها صبح روز چهارشنبه آغاز شد و بعد از ظهر نیز ادامه یافت.

روسیه مدعی شد که آغاز تیراندازی ها توسط مخالفان اسد بود اما وزیر خارجه ترکیه در واکنش گفت دولت سوریه و متحدان آن مسئول نقض این آتش بس هستند. وی صراحتا از ایران، روسیه و آنچه «ایادی رژیم سوریه» نامید، نام برد.

رویترز نیز در این باره نوشت، ایران خواستار تخلیه زخمی های شیعه در دو روستای فوعه و کفریا در ازای اجازه عبور نظامیان مخالف اسد از شرق حلب شده است.

جمهوری اسلامی ایران در سه سال اخیر گروهی از نیروهای نظامی را در حمایت از دولت اسد در سوریه حاضر کرده است. ایران می گوید آنها مستشاران نظامی هستند.

واکنش آمریکا

سفیر آمریکا در سازمان ملل روز گذشته گفت دمشق مطمئنا به تعهدات خود در خصوص تخلیه مخالفان اسد از حلب عمل نخواهد کرد، و به تاکتیک همیشگی اش ادامه می دهد.
سامانتا پاور، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد گفت این کار باعث می شود تا رژیم سوریه و متحدان آن تاکتیک محاصره شهر و به گرسنگی کشاندن ساکنان، و کشتار آنان را ادامه دهند.

خانم پاور افزود: آنها از این کار برای تصرف شهر ها در سراسر سوریه استفاده کرده اند. این کار به حلب ختم نمی شود و قصدی برای مبارزه با تروریسم ندارند. آیا واقعا شرم و حیا را هم از دست داده اید.»

از سوی دیگر روسیه هرگونه مذاکره با آمریکا درباره سوریه را رد کرد.

وزیر خارجه روسیه نیز روز چهارشنبه گفت، نبرد واقعی در حلب با تسلیم شورشیان در واقع تمام شده و ادامه گفتگو با ایالات متحده در مورد جنگ داخلی سوریه / عملا راه به جایی نمی برد.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه افزود: ما با تمام آنهائیکه در حلب می جنگند، بجز داعش و جبهه النصره که در فهرست ترویست ها هستند، گفتگو می کنیم. ما با کشورهای حامی شورشیان مانند ترکیه هم مذاکره می کنیم. اما دیالوگ با آمریکا در خصوص جنگ سوریه راه به جایی نمی برد، تماس های مان با آمریکا را هم ادامه می دهیم، اما دیگر این گفتگو ها بی نتیجه است.

روز دوشنبه گزارش هایی در مورد «اعدام صحرائی بیش از هشتاد مرد و زن و کودک» توسط ارتش سوریه در بخش شرقی حلب منتشر شد، و نهاد های بین المللی از جمله سازمان ملل متحد نسبت به بروز یک فاجعه انسانی در آن شهر هشدار دادند.

در مقابل، بشار جعفری نماینده سفیر سوریه در سازمان ملل که در جلسه فوق العاده شورای امنیت در روز گذشته شرکت کرده بود، این گزارش ها را بشدت تکذیب کرد و آن را بخشی از جنگ تبلیغاتی شورشیان خواند.

به گزارش رسانه ها، اتوبوسهایی که قرار بود افراد را از بخش شرقی حَلَب تخلیّه کنند حاشیۀ ناحیۀ تحت اختیار اپوزیسیون را ترک کرده و به مقرّشان بازگشته اند. کانال تلویزیونی ال میادین در بیروت تصاویر اتوبوسهایی را پخش کرد که بدون مسافر بودند.

تاکنون تلاشهایی مداوم برای توقف نبرد در حلب و رساندن مایحتاج غذایی و دارویی به هزاران نیازمند در جریان بوده است ولی این اقدامات - با وجود آتش بسهای تحت سرپرستی ایالات متحده و روسیه و ترکیه - ناکام بوده است.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG