لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۶:۳۶

جایزه گزارشگران بدون مرز برای آزادی اطلاع رسانی ٢٠١۷: از ایران، سهیل عربی


سهیل عربی زندانی عقیدتی در ایران
سهیل عربی زندانی عقیدتی در ایران

نهاد بین المللی سازمان گزارشگران بدون مرز جوایز سال ۲۰۱۷ خود را اهدا کرد که نام یک فعال وب نگار ایرانی نیز در میان برندگان دیده می شود.

گزارشگران بدون مرز اعلام کرد جایزه بخش «شهروند خبرنگار» به سهیل عربی عکاس و وب‌نگار زندانی ایرانی رسیده است.

مراسم بیست و ششمین جایزه گزارش‌گران بدون مرز (RSF) برای دفاع از آزادی اطلاع رسانی روز سه شنبه ۱۶ آبان همزمان با برگزاری نشست جهانی دموکراسی در شهر استراسبورگ برگزار شد.

در این بخش غیر از آقای عربی، تومایز پیاتک کشور لهستان در بخش «روزنامه‌نگار مدافع آزادی اطلاع رسانی» و مدیا اسکوپ تی وی از ترکیه در بخش «رسانه مدافع آزادی اطلاع رسانی» برندگان جایزه ۲۰۱۷ گزارش‌گران بدون مرز بودند.

سهیل عربی

گزارشگران بدون مرز درباره سهیل عربی عکاس و وب‌نگار زندانی نوشته است او از تاریخ ۱۵ دی ۱۳۹۲ زندانی است. وی پس از بازداشت به مدت دوماه در انفرادی این بند تحت فشار قرار گرفت تا به «راه اندازی شبکه‌ای کفر گویی و توهین به مسوولان نظام» بر روی اینترنت اعتراف کند. این اعتراف‌ها سپس در دادگاه علیه وی مورد استفاده قرار گرفت.

دو ماه پس از بازداشت در پی برگزاری محاکمه‌ای ناعادلانه شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران وی را به اتهام های چون « تبلیغ علیه نظام، توهین به مقدسات و توهین به مسولان نظام و سپاه پاسداران» به سه سال زندان، پانصدهزار تومان جریمه نقدی و سی ضربه شلاق محکوم کرد.

این حکم را شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر تهران تأیید کرد. اما در ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ با اعمال فشار سپاه پاسداران وی دوباره برای اتهام « سب‌النبی و ائمه اطهار» در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری تهران محاکمه شد. دادگاه با استناد به ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی وی را به مجازات اعدام محکوم کرد.

وکیل سهیل عربی در دادگاه بر ماده ۲۶۳ تأکید کرد است که در آن تصریح شده است: « اگر کسی بگوید سهوا ، از روی عصبانیت یا غیرارادی سب النبی کرده ام صرف همین ادعا باعث منتفی شدن مجازات می شود. » این حکم نیز در دادگاه تجدید نظر تأیید شد.

هر چند سهیل عربی مدیریت چند صفحه در فیس‌بوک را پذیرفته است، اما بسیاری از نوشته‌ها و نظرها از سوی دیگر کاربران در این صفحه نوشته شده است.

در تاریخ ۱۵ شهریور ۱۳۹۴ این وب‌نگار در شعبه ۸۱ دادگاه کیفری تهران دوباره محاکمه و به هفت سال و نیم زندان با احتساب دو سال برای اثبات پشیمانی و تغییر در رفتار برای نجات از مجازات اعدام، محکوم شده است.

سهیل عربی از مرداد ماه ۱۳۹۶ چند بار اعتصاب غذا کرده است.

وی افزون بر وضعیت بازداشت خود به آزارگری‌ها و تهدیدهای اطلاعات سپاه پاسداران علیه خود و خانواده‌اش اعتراض داشت.

ماموران امنیتی لباس شخصی همسرش را در روز ۹ مرداد ماه ۱۳۹۶، پس از بازرسی منزل بازداشت کرده بودند.

نسترین نعیمی، پس از هشت روز آزاد شد، اما تهدیدها علیه وی ادامه پیدا کردند و حتا به توصیه ماموران امنیتی از کار نیز اخراج شده است.

وی هم‌اکنون در بند هشت زندان اوین زندانی و در وضعیت نامساعدی بسر می‌برد.

درباره دو برنده دیگر

«تومایز پیاتک» روزنامه‌نگار روزنامه چپ‌گرای «گازت ویبورچازا» از کشور لهستان است. وی در ماه ژوئیه امسال به گزارش‌گران بدون مرز گفته بود : «تا دو سال پیش در لهستان غیر قابل تصور بود که روزنامه‌نگاری را در دادگاه نظامی محاکمه کند. هدف این شکایت ترساندن روزنامه‌نگاران است.»

وی برای انتشار کتاب «ماسیریویچ و رازهایش» که کاری کاوش‌گرانه در باره وزیر دفاع لهستان آنتوان ماسیریویچ است، با شکایت وی به دادگاه احضار و در خطر محکومیت به چندین سال زندان است. تومایز پیاتک در این کتاب‌ها از رابطه وزیر و برخی نزدیکانش با برخی نهادهای امنیتی روسیه پرده برداشته است.

مدیا اسکوپ تی وی از ترکیه، دیگر برنده جایزه ۲۰۱۷ گزارش‌گران بدون مرز است. این رسانه را سپتامبر ۲۰۱۵ روزنامه‌نگار نامی این کشور «روشن چاکر» بنیاد گذاشته است.

مدیا اسکوپ فناوری مدرن را با موازین روزنامه‌نگاری در کنار هم نهاده تا با مبارزه برای استقلال خود به «چون آزاد است» نه تنها چون شعاری بر سر در رسانه، که برای تحقق آن در بزرگترین زندان روزنامه‌نگاران جهان، بکوشد. مدیا اسکوپ تصویر و صدای روزنامه‌نامه‌نگاران و شهروند خبرنگاران سرکوب شده است.

برخی برنامه‌های آن افزون بر زبان ترکی به زبان‌های کردی و انگلیسی و آلمانی هم پخش می‌شوند.

***

گزارشگران بدون مرز، از سال ١٩٩٢ به ده‌ها زن و مرد، تحریره‌های رسانه ها و سازمان‌های مدافع آزادی بیان و مطبوعات جایزه داده است.

بسیاری از برندگان این جایزه که زندانی بوده‌اند، امروز دوباره فعالیت خود را از سر گرفته اند، برخی دیگر مجبور شده‌اند راه تبعید در پیش گیرند، اما همه در یک امر هم‌نظرند، ادامه تلاش برای جامعه ای آزاد وبرخوردار از رسانه‌های مستقل.

سهیل عربی دومین برنده ایرانی جایزه شهروندخبرنگار ( وب‌نگار) گزارش‌گران بدون مرز است.

در سال ۲۰۰۹ این جایزه به وب نگاران سایت تغییر برای برابری داده شد که پروین اردلان فعال حقوق زنان، روزنامه‌نگار و یکی از سردبیران سایت جایزه را دریافت کرد.

در بخش روزنامه‌نگار نیز دو روزنامه‌نگار ایرانی رضا علیجانی در سال ٢٠٠١ و رضا تاجیک در سال ۲۰۱۰ برندگان این جایزه بوده‌اند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG