سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش جدید خود اعلام کرد، احترام به آزادی رسانه ها در سطح منطقه ای و جهانی دچار افول عمیق و نگران کننده ای شده است. با این حال در این گزارش در مورد ایران گفته شده که ایران در رده بندی سال ۲۰۱۵ این نهاد بین المللی مدافع حقوق بشر با چهار رتبه صعود نسبت به سال گذشته در رتبه ۱۶۹ جهان قرار گرفته است .
سازمان گزارشگران بدون مرز در فهرست رتبه بندی آزادی مطبوعات در کشورهای جهان در سال ۲۰۱۶، ایران را در میان ۱۸۰ کشور در رتبه ۱۶۹ قرار داد.
ایران در این رتبه بندی چهار پله از رتبه سال گذشته خود بالاتر ایستاده است اما همچنان با چند پله اختلاف پایین تر از کشورهایی نظیر عراق، سومالی، بحرین، عربستان سعودی و ازبکستان قرار دارد.
موضوع محدودیتهای مطبوعات و آزار روزنامه نگاران از مسائل مورد نقد طرفداران آزادی مطبوعات و حقوق بشر در ایران است. طی سال های اخیر به ویژه پس از اعتراضات سال ۸۸، دهها روزنامه نگار به زندان افتادند اما مقامات ایران می گویند زندانی شدن روزنامه نگاران به دلایل امنیتی است نه به خاطر روزنامه نگار بودن آنها.
گزارشگران بدون مرز ایران را با وجود بهبود روابط خارجی، همچنان یکی از کشورهای سرکوبگر مطبوعات میداند و میگوید که روزنامه نگاران در ایران قربانی جنگ قدرت میشوند.
رضا معینی، مسئول بخش ایران در سازمان گزارشگران بدون مرز در پاریس در این باره گفت: "وضعیت آزادی رسانهها در ایران از یمن، کوبا، جیبوتی، سودان، چین، سوریه یا کره شمالی بهتر است."
با اینحال وی تاکید دارد، بنا بر گزارش گزارشگران بدون مرز، در میان کشورهای همسایه ایران، رسانه های عراق، بحرین، و عربستان سعودی از احترام بیشتری در مقایسه با ایران برخوردارند.
در گزارش اخیر این سازمان،وضعیت آزادی رسانه ها در جهان رو به افول توصیف شده است. همچنین اعلام شده که رسانهها از سوی دولتها و سرمایهداران تحت فشار شدیدی قرار دارند.
بر این اساس رفتارهای امنیتی و اقتدارگرایانه کشورهایی نظیر ازبکستان، ترکیه و مصر از نمونههای فشار دولتها و مراکز قدرت به رسانهها توصیف شده است.
رتبه بندی این گزارش، کشورهای فنلاند، هلند، نروژ، دانمارک و نیوزلند در صدر فهرست آزادی رسانهها قرار گرفتهاند.