روز شنبه و به مناسبت چهل و چهارمین سالگرد انقلاب ۵۷ گردهماییهایی مختلفی در اعتراض به جمهوری اسلامی در نقاط مختلف جهان در حال برگزاری است.
این مراسم در شهر واشنگتن پایتخت آمریکا، شنبه ۱۱ فوریه مقابل بنای یادبود آبراهام لینکلن برگزار میشود که یکی از مکانهای تاریخی ایالات متحده محسوب میشود. در این برنامه یک چیدمان هنری عظیم با عنوان «زن زندگی آزادی» ساخته میترا مرتضوی لر، هنرمند ایرانی آمریکایی به نمایش درخواهد آمد.
این اثر هنری که آفرینش آن اخیرا به پایان رسیده است، پیام «زن زندگی آزادی» را به زبانهای انگلیسی، فارسی، و کردی برجسته میکند؛ شعاری که پس از کشتهشدن مهسا امینی به نماد جنبش آزادیخواهان ایرانی تبدیل شده است.
چیدمان «زن زندگی آزادی» که از فولاد جامد ساخته شده است، نزدیک ۵ متر طول و حدود ۱۶۰ کیلوگرم وزن دارد و از اجزای مختلفی تشکیل شده است.
میترا مرتضوی لر ۴۴ سال است که در ایالت مریلند در آمریکا زندگی میکند. او بیش از دو دهه است که به فعالیتهای هنری میپردازد و آثارش در گالریهای معتبری به نمایش درآمده است.
میترا مرتضوی لر در گفتوگو با صدای آمریکا درباره این اثر هنری توضیح داد.
. چه انگیزهای از آفرینش این اثر هنری داشتید، چرا چیدمان «زن زندگی آزادی» را ساختید ؟
من از ۲۳ سپتامبر، نخستین گردهمایی اعتراضی در واشنگتن که اتفاقا در همین بنای یادبود لینکلن برگزار شد، همراه با ایرانیان و غیرایرانیان شرکت داشتم و بسیار تحت تأثیر حوادث ناخوشایند ایران قرار گرفتم.
به نظرم هر فردی باید کاری انجام دهد و قدمی برای حمایت از معترضان بردارد، من هنرمند هستم و علاوه بر اینکه هر هفته در تظاهرات شرکت میکنم، تصمیم گرفتم تا این چیدمان هنری را بسازم.
. درباره ویژگیهای این چیدمان توضیح دهید، از چه جنسی ساخته شده است و چه رویکردی در آفرینش آن داشتید ؟
این چیدمان از فولاد ساخته شده است، ۱۶۰ کیلوگرم وزن، حدود پنج متر طول، و نزدیک به ۲.۵ متر ارتفاع دارد. این اثر از چهار پنل مجزا ساخته شده که بصورت نیم دایره کنار هم قرار خواهند گرفت.
روی این پنلها شعار«زن زندگی آزادی» درج شده است، زیرا من متوجه شدم که این پیام یک آرمانی است که فقط به ایران و رویدادهای کنونی محدود نمیشود، بلکه آرمانی جهانی و تاریخی است که باید به آن توجه کرد، از ایرانیان عزیز سپاسگزارم که این پیام مهم را جهانی کردند.
به خاطر مهسا امینی عزیز که کرد بود، این شعار را به سه زبان انگلیسی، فارسی، و کردی روی پنلها نوشتم. بهعنوان خالق این اثر میخواستم تا پیام مهم «زن زندگی آزادی» را به جهانیان منتقل کنم تا با تفکر و توجه به مفهوم آن، قدر زنان را بیشتر در زندگی و دنیا بدانند.
. چه زمانی را صرف آفرینش این چیدمان هنری کردید، درباره چالشهای این پروژه توضیح دهید ؟
ساخت این چیدمان را از ۲۳ سپتامبر آغاز کردم و حدود پنج ماه طول کشید تا به اینجا رسید، فکر میکنم بیش از ۱۵۰۰ ساعت وقت صرف ساخت این اثر شده است.
ابتدا قصد داشتم با الهام از تصویر زنی که به پشت او بیش از یکصد ساچمه شلیک کرده بودند، این کار را بسازم ولی بعد شرایط به سرعت تغییر کرد و خواستم تا به کشتار معترضان بپردازم.
به تدریج متوجه شدم که این یک انقلاب است و باید اثری بسازم تا بزرگی و شکوه انقلاب ایرانیان را که جهانیان نظارهگر آن هستند، نشان دهم. به همین دلیل روی «زن زندگی آزادی» تمرکز کردم و پروژه را بصورت جدی به این شکل پیش بردم.
. درباره مراسم شنبه ۱۱ فوریه مقابل بنای یادبود لینکلن در شهر واشنگتن توضیح دهید، چه احساسی دارید که اثر هنری شما در این گردهمایی اعتراضی به نمایش درخواهد آمد ؟
بسیار خوشحالم کاری که ساعتها، روزها، و ماهها وقت صرف ساخت آن کردم در مقابل این بنای یادبود به نمایش گذاشته میشود، این افتخار بزرگی است.
باید از تمامی برگزارکنندگان تظاهرات شهر واشنگتن، داوطلبان، و همه افرادی که در این برنامهها مشارکت دارند، سپاسگزار باشم، خیلی خوشحالم که با نمایش چیدمان خود در گردهمایی شنبه ۱۱ فوریه میتوانم احساسات قلبی خود را با سایرین به اشتراک بگذارم.
حمل این چیدمان بزرگ از مریلند به واشنگتن کار سادهای نیست و چند نفر از داوطلبان با یک کامیون بزرگ جمعه شب زحمت این کار را خواهند کشید.
چیدمان باید شنبه پیش از هفت صبح در محل قرار میگرفت تا پلیس بررسی لازم را از نظر امنیتی انجام دهد. من شخصاً در این مکان خواهم بود تا در برپایی چیدمان نظارت داشته باشم.
در میانه این چهار پنل که بصورت نیم دایره کنار هم هستند، گردبادی بصورت وارونه قرار میگیرد، و بالای آن آتشفشانی قرار داد که نماد انرژی این انقلاب است، روی آنها نیز با فولاد قرمز رنگ «شعار زن زندگی آزادی» به زبانهای انگلیسی، فارسی، و کردی دیده میشود.