کوین مککارتی، رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا از جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا خواست در واکنش به حمله روز شنبه حماس به اسرائیل، ۶ میلیارد دلار از سرمایههای جمهوری اسلامی را بار دیگر مسدود کند.
به گزارش هیل، مککارتی در یک سخنرانی طولانی، دولت بایدن را برای مبادله زندانیان با جمهوری اسلامی و تصمیمش برای آزادسازی ۶ میلیارد دلار از سرمایههای مسدود شده ایران در ازای آزادی پنج شهروند آمریکایی را هدف قرار داد.
مک کارتی روز دوشنبه ۱۷ مهر گفت: «سیاست بایدن در مورد مماشات (با جمهوری اسلامی ایران)، از جمله (پرداخت) پول برای معامله گروگانها، باید پایان یابد. سیاست او فقط تروریستها را جسورتر کرده است. و واگذاری ۶ میلیارد دلار به ایران فقط به این امر کمک می کند.»
مککارتی گفت دولت بایدن به اعضای کنگره گفته است آنها «مقرراتی برای مسدود کردن دوباره پول در صورتی که (جمهوری اسلامی) ایران خطایی انجام دهد، دارند. (دولت بایدن) امروز باید (آن) پول را مسدود کنند.»
مقامات آمریکایی میگویند شواهدی از مداخله مستقیم جمهوری اسلامی در حمله روز شنبه حماس و جهاد اسلامی به اسرائيل ندارند ولی حمایت دیرین آن از این گروهها را تائید میکنند. معاون مشاور امنیت ملی آمریکا، جان فاینر، روز دوشنبه در شبکه ایبیسی و در واکنش به گزارش اخیر روزنامه والاستریت ژورنال که جمهوری اسلامی ایران را به طور خاص پشت حمله اخیر حماس به اسرائیل دانسته است، گفت: «ما هیچ اطلاعات مستقیمی برای تایید آن گزارش نداریم. ما البته آن را دیدیم، در حال بررسی آن هستیم. اما در حال حاضر توانایی تایید آن را نداریم.» فاینر گفت: «آنچه که ما میتوانیم درباره آن به طور کامل روشن باشیم این است که ایران به طور گستردهتر در این حملات شریک است چرا که در دهههای گذشته از حماس حمایت حمایت مالی کرده، به آن آموزش، سلاح داده است.»
مک کارتی، که در بحبوحه حمله حماس و کشتار وسیع مردم در اسرائیل، مسیر بازگشت احتمالی به ریاست مجلس نمایندگان را باز کرده است، همچنین از دولت بایدن خواست تا بر بازگرداندن آمریکاییهایی که ممکن است به گروگان حماس باشند، اقدام کند.
او گفت: «سه سال پیش نه در اروپا و نه در اسرائیل جنگ وجود داشت، اما امروز وجود دارد. ایالات متحده باید کارزار فشار حداکثری علیه ایران را از سر بگیرد. مسدود کردن دوباره ۶ میلیارد دلار تنها شروع کار است.»
پیشتر در روز یکشنبه ۱۶ مهر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به انتقاد برخی جمهوریخواهان که میگویند پول مربوط به توافق تبادل زندانیان با جمهوری اسلامی صرف حمله حماس به اسرائيل شده است، به شبکه ایبیسی گفت: «میتوانم این را بگویم، مایه تاسف است که برخی در واقع چیزهایی میگویند که شاید انگیزه سیاسی دارد، (آن هم) در زمانی که جانهای بسیاری از دست رفته و اسرائیل همچنان زیر حمله است.»
وزیر امورخارجه آمریکا تاکید کرد که بر اساس توافق مبادله زندانیان، صرفا پول مسدود شده از بانکی در کره جنوبی به بانکهای دیگری منتقل شده است و جمهوری اسلامی نیز پیشتر میتوانست از همان منابع در کره جنوبی تحت شرایط تعیین شده از سوی آمریکا استفاده کند.
آقای بلینکن گفت آن پول «شامل منابع ایران بود، نه دلارهای مالیات دهندگان آمریکایی. اینها منابعی بود که ایران از فروش نفت خود که در بانک مسدود بود به دست آورده بود. در این مورد در (بانک) کره جنوبی. آنها همیشه حق استفاده از این بودجه را بر اساس قوانین ما و تحت تحریمهای ما برای اهداف بشردوستانه داشتهاند، و وجوه از بانکی به بانک دیگر برای تسهیل این امر منتقل شده است.»
او گفت: «در ضمن تا به امروز حتی یک دلار از آن حساب خرج نشده است. و در مورد هر (هزینهای)، بسیار دقیق و از نزدیک» وزارت خزانه داری آمریکا مقررات مربوط به خرج آن پول را تنظیم میکند تا اطمینان حاصل شود که (پول) فقط برای غذا، دارو، تجهیزات پزشکی هزینه میشود. بنابراین، برخی که این روایت نادرست را پیش میبرند، یا اطلاعات نادرست دارند، یا اطلاعات غلط میدهند. و در هر صورت اشتباه است.»
در همین حال، گزارشها از اسرائيل میگویند که شمار کشتهشدگان در حمله بیسابقه حماس و جهاد اسلامی به اسرائيل، به ۹۰۰ نفر افزایش یافته است.