لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۴۹

دریافت طلب یا تهاتر؛ مسئله این است


در حالیکه مقامات جمهوری اسلامی دریافت مطالبات گازی از عراق را ناشی از دیپلماسی فعال می‌دانند رئیس اتاق مشترک ایران و عراق می‌گوید پولمان را از روش تهاتر کالایی می‌گیریم.

روز گذشته جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی در توییتر نوشت:«ایران پس از چند ماه مذاکره، یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار طلب سال‌های گذشته بابت صادرات گاز به عراق را دریافت کرده است.»

شرکت گاز ایران پیشتر مبلغ طلب گازی ایران از عراق را شش میلیارد دلار اعلام کرده‌ و گفته ‌بود بخشی از این رقم، صرف واردات کالا از عراق شده ‌است.

سخنگوی دولت هم در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «‏از برکات منتظر تصمیم دیگران نماندن و دیپلماسی فعال انرژی، کل دریافتی از صادرات گاز به عراق و ترکیه در سال ۹۹ مجموعا ۱ میلیارد دلار بود. با کار جهادی وزارت نفت دولت سیزدهم نه‌تنها درآمد صادرات گاز به عراق به‌روز وصول می‌شود، بلکه فقط در یک فقره بدهی قدیمی ۱.۶میلیارد دلاری هم وصول شد.»

اما از سوی دیگر یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک ایران و عراق درباره نحوه وصول طلب ایران از عراق گفت: «بر اساس توافق با طرف عراقی، این طلب از دو طریق وصول می‌شود: یکی دریافت وجه از طریق حواله نقدی و دیگری از مسیر تهاتر کالایی به این صورت که ما نیاز‌های کالای اساسی‌مان را از کشورهای دیگر خریداری می‌کنیم و پولش را عراق پرداخت می‌کند تا طلب ما صاف شود.»

جواد اوجی، وزیر نفت دولت ابراهیم رئیسی هم پاییز گذشته گفته بود که افزایش فروش و صادرات نفت ایران از مسیرهای مختلف مانند تهاتر با کالا یا سرمایه، یکی از برنامه‌های اصلی دولت است.

احمد موسی، سخنگوی وزارت برق عراق روز سه‌شنبه در گفتگو با خبرگزاری رسمی این کشور اعلام کرد، کشورش طی دو روز آینده همه بدهی‌های گازی ایران مربوط به سال ۲۰۲۰ را پرداخت می‌کند تا صادرات گاز ایران به عراق کم نشود.

پارلمان عراق هفته قبل لایحه مالی اضطراری را برای پرداخت بدهی‌های خود به ایران تصویب کرد تا با ادامه روند واردات گاز، مانع از تشدید قطعی برق در این کشور شود.

سخنگوی وزارت برق عراق همچنین گفته: «عراق در حال حاضر به ۵۰ تا ۵۵ میلیون مترمکعب گاز در روز نیاز دارد و طرف ایرانی هم قول داده است که با آغاز عملیات بازپرداخت بدهی‌ها، میزان صادرات گاز را افزایش دهد. انتظار داریم گاز صادراتی ایران در دو روز آینده افزایش یابد.»

ایران در حال حاضر یک سوم گاز و برق مورد نیاز عراق را تأمین می‌کند، اما صدور انرژی از ایران به عراق مرتباً قطع شده یا کاهش می‌یابد.

گفتنی است جمهوری اسلامی در حالی سیاست مبادله پایاپای با کشورهای همسایه را در اولویت قرار داده است که به نتیجه نرسیدن مذاکرات احیای برجام و خودداری جمهوری اسلامی از پیوستن به «اف‌ای‌تی‌اف» مناسبات تجاری ایران با جهان را با دشواری مواجه کرده است.

XS
SM
MD
LG